Igor Dodon, candidat pentru un nou mandat prezidenţial din 1 noiembrie, vorbeşte despre o politică externă echilibrată a Republicii Moldova, dar şi despre o relaţie strategică cu România.
Despre decizia de a candida din nou, Igor Dodon spune că încrederea oamenilor a fost unul dintre factori, participând la discuții cu oameni din două treimi din toate localităţile din Republica Moldova. Despre candidatura sa ca independent, Igor Dodon spune că legislația națională nu permite că președintele să fie membru de partid, într-un interviu realizat pentru Agerpres.
Deși „se mai aruncă săgeți din partea politicienilor de la București”, Igor Dodon declară că România este „partenerul strategic și partenerul comercial numărul 1”, în aprilie fiind impiniti zece ani de la semnarea Acordului de parteneriat strategic între Republica Moldova şi România.
„Eu consider că relaţiile dintre ţările noastre, vorbesc de Moldova-România sunt foarte bune şi sunt foarte bune pe toate aspectele, chiar dacă se încearcă să se mai arunce săgeţi referitor la politica internă din Republica Moldova din partea unor politicieni de la Bucureşti. Noi nu atragem atenţia la aceste declaraţii, europarlamentari şi aşa mai departe, pentru că noi considerăm că România este partenerul nostru strategic, este partenerul comercial numărul 1. Apropo, anul acesta, în luna aprilie, noi am împlinit zece ani de la semnarea Acordului de parteneriat strategic între Republica Moldova şi România. De aceea, noi suntem parteneri, suntem ţări care avem relaţii foarte bune economice, avem foarte multe proiecte sociale, foarte multe proiecte în domeniul energetic, uitaţi-vă la gazoductele care au fost construite, mergem mai departe cu interconectările pentru reţelele de livrare a energiei electrice şi aşa mai departe, şi aici nu văd absolut careva probleme în dezvoltarea relaţiilor noastre bilaterale”.
Despre politica externă a Republicii Moldova și poziția în relații internaționale, Igor Dodon, candidat pentru un nou mandat la președinție, spune că este bazată pe principiul de „echilibru, o relaţie bună şi cu Estul, şi cu Vestul, în contextul în care marile puteri încearcă să atragă ţările mai mici, cum este Republica Moldova”. Însă, Igor Dodon declara că nu vrea ca „Republica Moldova să fie parte a luptei geopolitice a Occidentului împotriva Rusiei şi invers, nu vrem să fim parte a luptei contra Occidentului”.
„Eu cred că noi acum avem o politică externă echilibrată. Noi avem acorduri de asociere cu Uniunea Europeană, avem regim liberalizat de viză cu Uniunea Europeană, noi implementăm mai multe reforme legate de acquis-ul comunitar. În acelaşi timp, noi suntem membri ai CSI, Comunităţii Statelor Independente, avem parteneriat strategic cu Federaţia Rusă, noi suntem observatori la Uniunea Euro-Asiatică, nu membri, observatori, suntem prima ţară care a obţinut acest drept în anul 2018. În acelaşi timp, noi avem parteneriate strategice cu Statele Unite, cu Ungaria, cu Turcia. Acum dezvoltăm parteneriatul respectiv cu Republica Populară Chineză, iar dacă este să vorbim din punctul de vedere al politicii externe, geopoliticului, politica externă promovată pe parcursul ultimului an şi jumătate, cel puţin, se bazează pe principiul de echilibru şi noi lucrul acesta l-am reuşit. Un stat neutru, o politică externă echilibrată, o relaţie bună şi cu Estul, şi cu Vestul, neimplicarea în jocurile geopolitice de partea cuiva din marile puteri. Marile puteri încearcă să atragă ţările mai mici, cum este Republica Moldova, în lupta sa geopolitică împotriva oponentului său. Noi nu vrem să fim parte a luptei geopolitice a Occidentului împotriva Rusiei şi invers, nu vrem să fim parte a luptei contra Occidentului şi eu cred că asta este unica poziţie şi politică corectă pentru Republica Moldova”, a declarat Igor Dodon, președintele Repulicii Moldova pentru Agerpres.