Prima pagină » Știri » POLITICĂ. Senatorii au adoptat un proiect legislativ care prevede amenzi sau închisoare pentru cei care fură lemne sau puieţi din pădure

POLITICĂ. Senatorii au adoptat un proiect legislativ care prevede amenzi sau închisoare pentru cei care fură lemne sau puieţi din pădure

POLITICĂ. Senatorii au adoptat un proiect legislativ care prevede amenzi sau închisoare pentru cei care fură lemne sau puieţi din pădure

Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect legislativ care prevede sancţiuni diferite – de la amenzi până la pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 7 ani – pentru ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate.

Potecile şi traseele pentru mers, alergare şi biciclete pot fi realizate numai din pământ, lemn şi pietriş

Totodată, constituie infracţiune „furtul de puieţi sau lăstari, care au fost tăiaţi sau scoşi din rădăcini, din pădure, din perdelele forestiere de protecţie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire, precum şi a oricăror altor produse specifice fondului forestier naţional”.

Proiectul, iniţiat de parlamentari de la USR, PNL, PSD şi independenţi, mai propune amenajarea de poteci şi trasee pentru plimbare şi alergare, cu condiţia să fie realizate numai din pământ, lemn şi pietriş.

„Potecile şi traseele pentru mers, alergare şi biciclete pot fi realizate numai din pământ, lemn şi pietriş. Realizarea lor nu face obiectul scoaterii definitive/ocupărilor temporare din fondul forestier naţional, nu necesită autorizaţie de construcţie şi este permisă numai în situaţia în care nu implică tăieri de arbori, defrişări şi se realizează din pământ, lemn şi pietriş”, se arată în expunerea de motive.

Un nou principiu care vizează „valorificarea ca lemn fasonat”

Se instituie un nou principiu care vizează „valorificarea ca lemn fasonat”, măsură ce va fi realizată etapizat şi „permite valorificarea superioară a lemnului, permite ca volumul de lemn care se valorifică şi care se transportă să fie determinat precis prin măsurători pe fiecare piesă şi reduce semnificativ tăierile ilegale prin imposibilitatea emiterii de avize de însoţire a materialelor lemnoase de către operatorul economic atestat care realizează prestaţia”.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.46/2008 – Codul silvic face parte din categoria legilor organice, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.

Costel Alexe cerea luna trecută „toleranță zero” pentru cei care defrișează pădurile fără autorizație

Costel Alexe cerea luna trecută „toleranță zero” pentru cei care defrișează pădurile fără autorizație. Ministrul mediului spunea că depune eforturi pentru modificarea legislației silvice și înăsprirea pedepselor. De asemenea, Alexe anunța că se lucrează la implementarea de noi tehnologii pentru supravegherea fondului forestier și a transporturilor ilegale.

Ministrul Mediului spunea că cea mai importantă componentă în lupta cu infracțiunile silvice o reprezintă controalele care pot duce la „destructurarea rețelelor de tăieri ilegale de arbori”.

„Plantăm, derulăm ample campanii de reîmpădurire, depunem eforturi concrete pentru modificarea legislației silvice și înăsprirea pedepselor, lucrăm la implementarea de noi tehnologii pentru supravegherea fondului forestier și a transporturilor ilegale, dar cea mai importantă componentă în lupta nostră pentru destructurarea rețelelor de tăieri ilegale de arbori rămân controalele:

Citește și