Mai mulți angajați de la Penitenciarul Codlea, județul Brașov, au fost scoși din serviciu și rămân la domiciliu, după ce au intrat un contact cu un coleg al lor, polițist, confirmat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, informează Administrația Naționale a Penitenciarelor (ANP).
De asemenea, căile de acces şi spaţiile de lucru au fost dezinfectate, urmând să fie aplicate, în continuare, măsurile cu caracter de prevenţie şi recomandările Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov.
Potrivit ANP, polițistul avea atribuții de serviciu în sectorul administrativ și purta echipamentu de protecție.
„Poliţistul de penitenciare nu a interacţionat cu persoane private de libertate. Totodată, verificările nu au relevat simptomatologie specifică COVID-19 în rândul persoanelor private de libertate, acestea fiind zilnic monitorizate de către personalul medical”, potrivit ANP, citat de Mediafax.
În ultima perioadă, România se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de îmbolnăviri cauzate de noul coronavirus. Epidemiologii avertizează că nerespectarea măsurilor de protecție poate avea ca rezultat o depășire a tuturor predicțiilor făcute până acum.
Miercuri, 22 iulie, autoritățile au raportat încă un record negativ, 1.030 de îmbolnăviri în ultimele 24 de ore, iar în acest context dificil totul se desfășoară ca pe un ”front de luptă” unde ”ucigașul nevăzut” nu se predă.
GÂNDUL.RO a aflat situația reală la nivelul penitenciarelor din România, valabilă la data de 17 iulie, în criza coronavirusului și a prezentat-o în exclusivitate.
Medicii se află, de la începutul pandemiei, în prima linie a acestui front, cercetătorii încearcă descoperirea unui vaccin-minune care să învingă coronavirusului, iar fiecare instituție ia măsuri specifice care să limitează răspândirea infecției.
În acest scenariu alarmant se poziționează și Administrația Națională a Penitenciarelor, iar GÂNDUL a obținut ”situația la zi” a infecțiilor cu noul coronavirus, atât în ceea ce privește cadrele din penitenciare, cât și deținuții.
În exclusivitate pentru GÂNDUL, reprezentanții ANP au transmis această situație, defalcată pe penitenciare.
Astfel, de la începutul pandemiei de coronavirus, 57 de cadre ANP au fost infectate cu noul coronavirus, 36 dintre acestea vindecându-se și reluându-și, acum, activitatea.
Trebuie menționat și că, până astăzi, niciun deținut din penitenciarele României nu a fost infectat oficial cu COVID-19.
Din informațiile transmise de Administrația Națională a Penitenciarelor rezultă că penitenciarul Jilava are numărul cel mai mare de infecții – 9 -, iar la spitalul-penitenciar Jilava sunt 5 pacienți infectați.
La Giurgiu sunt 5 cadre confirmate cu noul coronavirus, iar la Vaslui au fost raportate 4 cazuri. Celelalte penitenciare din România au raportat 1, 2 sau 3 cazuri de infecție cu noul coronavirus, iar situația la zi este sugestivă la momentul actual.