Polițiștii au ieșit în stradă pentru salarii mai mari. Ce au discutat cu ministrul Carmen Dan. UPDATE
This browser does not support the video element.
Mitingul a început la ora 10.00 și durează până la ora 12.00 în fața MAI și va continua cu un marș până în Piața Victoriei, unde protestatarii vor rămâne până la ora 16.00.
„Am ieșit în stradă pentru că am ajuns la limita puterilor. Nu mai pot, nu mai putem munci în ritmul acesta, nu mai putem face față solicitărilor. Și pentru ce, pentru ce ne riscăm viața, pentru ce ne sacrificăm familia?! După aproape 15 ani de activitate, salariul meu este unul rușinos. Stau zi-noapte, cald-frig, soare-ploaie în stradă, alerg după infractori și statul mă răsplătește cu un salariu de aproximativ 2.000 de lei. Cerem o majorare de cel puțin 50%, așa cum e la medici, la profesori, pentru că noi nu suntem nici mai presus, nici mai prejos decât aceștia”, a declarat, pentru Mediafax, Marian Dinică, polițist la Rutieră.
„Volumul de muncă este sufocant, au plecat mulți oameni din sistem, tot mai puțini au venit, iar cauza este aceeași – salariul foarte mic. Păi cum să stea cineva cu 16-18 milioane pe lună, la care se mai adaugă câteva indemnizații care îl duc la cel mult 2.000 de lei?! Acum eu fac munca a trei oameni, fiindcă lumea a plecat, nu s-au mai făcut angajări, iar noi a trebuit să acoperim lipsurile. Păi și cum să rezolvăm noi mii de dosare în fiecare lună, când suntem doar o mână de oameni?! Siguranța și ordinea publică sunt puse în pericol în acest moment, iar dacă acești guvernanți nu înțeleg că nu se mai poate așa, polițiștii nu vor mai ieși în teren, iar atunci să o văd eu pe doamna ministru, pe domnii miniștri cum vor ieși ei să apere cetățenii! O majorare salarială de cel puțin 50% ar rezolva o parte dintre probleme, ar atrage oameni noi în sistem”, a declarat, pentru Mediafax, Carmen Matcă, angajat în Poliția Română.
La manifestare participă polițiști, polițiști de frontieră și personal contractual.
UPDATE. Ministrul Carmen Dan: „Nu suntem aici pentru a deconta noi ce nu s-a făcut în trecut”
După întâlnirea de la Guvern, dintre reprezentanții sindicatelor polițiștilor și ministrul de Interne Carmen Dan, ministrul Dialogului Social Gabriel Petrea și secretarul de stat de la Finanțe Daniela Pescaru, mesajul conducerii MAI a fost că „nu suntem aici pentru a deconta noi ce nu s-a făcut în trecut”.
„Am deschiderea și dorința de a schimba lucrurile în bine. Împreună trebuie să găsim soluții. Vă asigur că fac parte dintr-un guvern care pune în practică exact ce a promis”, a mai transmis Carmen Dan, printr-un comunicat de presă.
„Cunoaștem discrepanțele care s-au creat în ultimii ani în domeniul salarizării și toți trebuie să înțelegem că aceste probleme nu pot fi rezolvate deodată, fără a afecta semnificativ bugetul. Prin legea salarizării unitare, aceste disfuncționalități vor fi soluționate și se vor îndrepta toate inechitățile salariale din sistem. Fac un apel la liderii sindicali să sprijine demersurile noastre, să accepte un dialog constructiv în vederea finalizării legii unice a salarizării”, a declarat Ministrul Dialogului Social Gabriel Petrea.
Conform MAI, au fost inițiate amendamente la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 9 din 2017, care în acest moment se află în dezbaterea Parlamentului, prin care sporurile si majorările salariale, stabilite proporțional cu timpul efectiv lucrat, inclusiv sporul pentru poliție judiciara, să se determine prin raportare la salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție. În plus, se propune devansarea termenului de acordare a cuantumului salariului de merit pentru toți polițiștii astfel încât să fie acordat în luna aprilie și nu în luna august cum este prevăzut în prezent, precum și eliminarea discrepanțelor salariale dintre personalul medico-sanitar din cadrul MAI, pe de o parte, și cei din structura Ministerului Sănătății, mai arată MAI.
Carmen Dan se va întâlni din nou cu liderii sindicatelor, luni 27 martie, pentru a stabili împreună alte două propuneri de amendamente la OUG nr. 9, din 2017, cu privire la sporul de permanență și acordarea unui procent de 100% pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal și sărbători legale.
„Oamenii legii sunt extrem de supărați și spun că au ajuns la capătul răbdării. Deși în bilanțuri rezultatele lor sunt din ce în ce mai bune, iar aprecierea pentru ei reiese constant din comunicate ori din discursuri pe la tribune politice, guvernații nu-i iau în calcul atunci când vine vorba despre bani. Salariile de bază/indemnizațiile și sporurile acordate personalului plătit din fonduri publice din instituțiile și autoritățile publice ale administrației publice locale au fost majorate cu 20% față de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017, iar salariile și sporurile personalul din cadrul instituțiilor publice de spectacole sau concerte, au fost majorate cu 50%. De majorări substanțiale au beneficiat și angajații din familiile ocupaționale învățământ și sănătate”, au transmis Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual și Pro Lex, printr-un comunicat de presă.
Polițiștii cer emiterea unei ordonanțe de urgență a guvernului care să prevadă majorarea salariilor funcției de bază cu 20%, calcularea sporurilor pe bază de pontaj (pentru munca de noapte, pentru condiții grele, pentru sâmbete, duminici și sărbători legale lucrate, pentru judiciariști) la salariul funcției de bază de la 01 aprilie 2017.
„În cadrul aceleiași ordonanțe, liderii de sindicat consideră că trebuie să se regăsească și plata asigurării serviciului de intervenție prin chemări de la domiciliu, cu 40% din salariul de funcție, la fel ca în cazul medicilor. O altă revendicare privește eliminarea plafonului de 30% din salariul funcției de bază pentru sporuri, compensații, prime și indemnizații individuale, dar și acordarea unei majorări de 100% (față de 75% cât este acum) pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează”,se mai arată în comunicat.
De asemenea, sindicatele cer ca legea pensiilor militare să nu fie modificată.