Polițiștii de la BCCO Constanța care au bătut un investigator sub acoperire, trimiși în judecată

Publicat: 10 09. 2013, 16:28
Actualizat: 27 09. 2018, 22:05

Patru polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Constanța au fost trimiți în judecată, fiind acuzați că au dezbrăcat un investigator sub acoperire, l-au bătut cu o bâtă și l-au amenințat cu arma pentru a recunoaște că este ofițer de poliție și a fost pus să îi testeze.

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție i-au trimis în judecată, în 9 septembrie, în stare de arest, pe Bogdan Mircea Teodorescu și pe Vlad Ștefan Zaharescu, precum și pe Dragoș Emil Petcu, pentru tortură, lipsire de libertate în mod ilegal, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și fals intelectual.

Alături de aceștia va fi judecat și Cristian Dolană, pentru tortură și complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului instanței supreme.

Procurorii arată, în actul de sesizare a instanței, că în noaptea de 2 spre 3 mai, Bogdan Mircea Teodorescu, Vlad Ștefan Zaharescu, Dragoș Emil Petcu și Cristian Dolană, toți polițiști la BCCO Constanța, desfășurau o acțiune privind combaterea traficului de droguri în zona unui club din stațiunea Mamaia, timp în care în aceeași zonă își desfășura activitatea și investigatorul sub acoperire TFC.

„În momentul în care investigatorul sub acoperire l-a abordat pe inculpatul Petcu Dragoș Emil, oferindu-i spre vânzare un plic cu substanță vegetală, de culoare preponderent verde (sub pretextul că ar fi o substanță stupefiantă), a intervenit și inculpatul Teodorescu Bogdan Mircea, care i-a luat investigatorului din buzunar portmoneul, iar ceilalți doi inculpați i-au luat telefoanele mobile. Apoi, fără a avea autorizație de percheziție domiciliară, inculpații Petcu Dragoș Emil, Teodorescu Bogdan Mircea și Zaharia Vlad Ștefan l-au condus pe investigatorul sub acoperire în camera sa de hotel, unde au efectuat o percheziție, context în care au ridicat suma de 2.700 lei prezentată de acesta din urmă”, au scris procurorii în documentul citat.

Ulterior, având suspiciuni că T.F.C. ar putea să fie investigator sub acoperire, cei patru polițiști de la BCCO Constanța l-au torturat fizic și psihic, pentru a-l face să mărturisească faptul că este polițist sub acoperire, pentru a-l intimida și pentru a-l pedepsi că a dat dovadă de „lipsă de loialitate” când i-a testat.

„Faptele au fost comise în parcarea unui club din Mamaia, în parte în autoturismul de serviciu și în parte în vecinătatea acestuia. Investigatorul sub acoperire a fost încătușat, fără a fi întrunite cerințele legale pentru luarea acestei măsuri, fiind lovit în mod repetat cu pumnii în zona capului pentru a-și declina calitatea de polițist; a fost complet dezbrăcat în parcarea menționată (sub pretextul unei percheziții corporale) și lovit peste picioare cu o bâtă”, au precizat procurorii.

Cei patru polițiști de la BCCO Constanța l-au amenințat pe investigatorul sub acoperire cu arma, pe care i-au pus-o la tâmplă și în zona abdomenului, simulând apăsarea trăgaciului. De asemenea, polițiștii au proferat amenințări la adresa investigatorului, a familiei sale și a colaboratorilor săi, au arătat procurorii.

„Inculpații au încetat seria violențelor fizice și psihice după circa o oră și jumătate și numai după ce T.F.C. a recunoscut că este lucrător de poliție, după care s-au deplasat la sediul instituției la care își desfășurau activitatea, întocmind un proces-verbal de constatare, datat 03.05.2013, înscris ce cuprindea o serie de mențiuni false referitoare la acțiunea lor privind investigatorul sub acoperire”, au mai scris procurorii în rechizitoriul trimis instanței.

Dosarul va fi judecat de magistrații Curții de Apel Constanța, primul termen fiind stabilit la 24 octombrie.

Ofițerii de poliție judiciară Bogdan Mircea Teodorescu și Dragoș Emil Petcu, precum și agentul de poliție Vlad Ștefan Zaharia sunt judecați și într-un dosar în care procurorii DNA îi acuză de folosire de informații care nu sunt destinate publicității, în formă continuată.

Potrivit procurorilor DNA, în 29 decembrie 2010 și 28 ianuarie 2011, Teodorescu, Petcu și Zaharia l-au anunțat pe reprezentantul unui magazin în care erau vândute produse etnobotanice, denunțător în cauză, că vor fi organizate „controale pentru combaterea activităților ilegale de comercializare a plantelor și substanțelor stupefiante, halucinogene, euforice și psihotrope”.

Acțiunile erau derulate de reprezentanții mai multor instituții publice din județul Constanța și, având în vedere că și angajați de la BCCO Constanța participau la controale, cei trei polițiști aflau direct despre organizarea acestora, în virtutea atribuțiilor de serviciu. Cei trei polițiști de la BCCO Constanța îi spuneau reprezentantului magazinului data și intervalul orar de desfășurare a controalelor.

Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Constanța în 17 iulie și are primul termen de judecată în 12 septembrie.