Angajații Poliției Locale Ploiești care asigură ordinea publică pe străzile orașului și activitățile pe linie rutieră refuză, din noaptea de vineri spre sâmbătă, să mai iasă pe stradă, după ce au aflat că nu vor primi, la salariul pe luna martie, norma de hrană în cuantum de 24 de lei pentru fiecare zi calendaristică, normă aprobată prin hotărâre a Consiliului Local Ploiești și prevăzută inclusiv în bugetul orașului, stabilit la începutul anului.
„Începând de vineri, de la schimbul trei, polițiștii locali din Ploiești au inițiat o manifestare spontană întrucât urma, pe 10 martie, să intre banii aferenți normei de hrană pe lunile ianuarie și februarie aprobată conform ordonanței 65 pe 2014 și prin hotărârea Consiliului Local 383 pe 2014 și hotărârea de Consiliu Local 40 pe 2015. Numai că ni s-a spus că, întrucât au apărut niște reglementări noi, respectiv ordonanța 7 pe 2015, nu se pot aloca acești bani până la apariția metodologiei aprobată prin hotărâre a Guvernului” a declarat Cosmin Alexandru Iordache, reprezentant al polițiștilor locali din Ploiești.
În urma declanșării protestului spontan, care nu este organizat de sindicatele din Poliția Locală, ci de către angajați, polițiștii merg la serviciu, dar nu mai ies pe stradă, ci rămân la sediul Poliției Locale.
De altfel, sâmbătă, mașinile de patrulă ale Poliției Locale Ploiești sunt parcate în curtea instituției, iar polițiștii au semnat de prezență, dar nu au mai plecat pe teren.
Ei sunt nemulțumiți de faptul că, în condițiile în care așteptau ca pe 10 martie să primească, odată cu salariile, și aproximativ 1.400 de lei fiecare, reprezentând norma de hrană asigurată din bugetul local, au fost informați că nu vor primi acești bani.
Nemulțumirea este cu atât mai mare cu cât, spun protestatarii, au aflat că în alte orașe, precum Târgu Mureș, Craiova, Pitești sau Târgoviște, dar și în unele comune din județul Prahova, polițiștii locali au primit norma de hrană asigurată din bugetul local, iar la Ploiești nimeni din primărie nu semnează pentru alocarea de la buget a sumelor prevăzute pentru acest drept.
Reprezentanți ai polițiștilor locali au mers la primărie și au depus solicitări în acest sens, dar nu au primit încă un răspuns.
„Nu avem un punct oficial de vedere al primăriei. Poliția Locală Ploiești a depus vineri la primărie o cerere pentru acordarea normei de hrană, dar se pare că la Primărie nu s-a dat aprobarea pentru alocarea acestor sume”, a mai spus Cosmin Alexandru Iordache.
El a precizat că „este posibil” să fie vorba de teama angajaților din primărie de a semna pentru alocarea acestor sume, în condițiile în care legislația în domeniul s-a schimbat și se așteaptă normele metodologice pentru noua ordonanță adoptată de Executiv.
Polițiștii locali susțin că vor relua lucrul pe stradă, dacă pe 10 martie vor primi, pe lângă salariu, și banii aferenți normei de hrană.
„În alte condiții sunt dispuși să stea chiar două, trei luni fără să facă absolut nimic din punctul de vedere al prestării activității zilnice”, a mai spus Iordache.
Acesta a precizat că, pe lângă norma de hrană, polițiștii locali din Ploiești mai au alte două solicitări, respectiv acordarea a cel puțin trei zile de concediu suplimentar pentru condiții vătămătoare și periculoase de muncă, potrivit Codului Muncii, și „încadrarea salarizării de luni până duminică, inclusiv sărbători legale în programul intern de salarizare al poliției locale”, în condițiile în care spun polițiștii, nu sunt plătiți suplimentar pentru zilele de weekend și sărbători legale.
Aproximativ 170 de polițiști de la ordine publică și serviciul rutier din cadrul Poliției Locale Ploiești beneficiază de norma de hrană de 24 de lei pentru fiecare zi calendaristică, sumele fiind alocate prin hotărâre a Consiliului Local de la bugetul municipiului Ploiești.
Primarul municipiului Ploiești, Iulian Bădescu, este în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile, fiind arestat preventiv într-un dosar de corupție. În același dosar, secretara municipiului, Oana Iacob, și jurista Iulia Alexandru se află sub control judiciar. Dosarul în care primarul și cele două angajate ale primăriei sunt puși sub acuzare a pornit de la un denunța făcut la DNA de o fostă directoare din cadrul instituției.