Polițiștii români nu mai vor să fie fotografiați și puși pe Facebook, și pregătesc o lege ca să-ți poată confisca telefonul sau aparatul foto
În urma centralizării solicitărilor primite de către reprezentanții Federației Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual (FSNPPC), președintele entității menționate, Dumitru Coarnă, va înainta, joi, ministrului Carmen Dan o serie de propuneri de modificare a statutului polițistului. Între prevederi se numără și cea a protecției imaginii și a datelor personale.
„Persoanele particulare pot filma polițiștii doar dacă aceștia din urmă acționează în uniformă, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe domeniul public; înregistrările pot fi utilizate exclusiv pentru uz personal ori la dispoziția autorităților judiciare (dacă există o anchetă ori se reclamă un abuz). Aceste imagini, înregistrate de către o persoană particulară, nu pot fi utilizate pentru scopuri ilicite, pentru a instiga la represalii împotriva polițistului, ori pentru a fi difuzate în rețelele de socializare; polițiștii pot indisponibiliza orice dispozitiv care înregistrează audio ori video, dacă înregistrările ar putea reprezenta un potențial pericol pentru siguranța publică ori personală, precum și a familiei acestora, pentru sediile aflate sub protecție ori pentru executarea unei misiuni oficiale; utilizarea neautorizată a acestor imagini constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 10.000 lei”, se arată în propunerea Sindicatului.
De asemenea, sindicaliștii vor ca jurnaliștii care filmează sau fotografiază polițiștii să protejeze identitatea agenților, prin blurarea chipului și a numărului de înmatriculare a mașinii folosite de către aceștia.
„În cazul jurnaliștilor, care se supun dreptului fundamental de a informa opinia publică, aceștia pot face înregistrari audio-video și le pot utiliza în marja atribuțiilor de serviciu dacă iau măsuri tehnice de a proteja identitatea polițiștilor cu ocazia difuzării înregistrărilor (se acoperă fața, se acoperă numărul de identificare, se acoperă indicativul/numărul autospecialelor de politie etc.). Polițiștii ce exercită misiuni în civil nu pot fi filmați decât de către jurnaliști și în nicio circumstanță nu pot fi înregistrați de către persoane particulare. În orice moment, la solicitarea organelor de aplicare a legii, jurnaliștii sunt obligați să se legitimeze și să acrediteze calitatea. Nu se pot înregistra operațiunile antiteroriste și supravegherile operative, în nicio circumstanță și de către nicio persoană”, mai prevede lista propunerilor celor de la FSNPPC.