Inițial, polițiștii de frontieră și vameșii judecați pentru luare de mită și constituire de grup infracțional organizat au fost condamnați, în mai 2014, de Curtea de Apel Suceava la pedepse cu suspendare cuprinse între cinci luni și trei ani de închisoare.
Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, marți, apelul declarat de DNA Suceava și a condamnat la cinci ani cu executare 48 de polițiști de frontieră și vameși din acest dosar, iar alți 14 au fost condamnați la doi ani cu suspendarea executării pedepsei.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, Ionuț Epureanu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că toți condamnații au fost predați Penitenciarului Botoșani.
El a spus că unii dintre ei s-au predat la sediul IPJ Suceava, iar alții la polițiile din localitățile de domiciliu, în timp ce unii dintre ei au fost ridicați de către polițiști de la domiciliu, toți fiind duși la Penitenciarul Botoșani.
În februarie 2011, procurorii DNA au făcut percheziții de amploare în Vama Siret, zeci de polițiști și vameși fiind reținuți atunci pentru trafic de țigări și luare de mită.
Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, la PTF Siret a fost constituit un grup infracțional organizat format din polițiști și vameși având ca scop strângerea unor importante sume de bani, sub formă de mită, ca urmare a trecerii cu vederea, nedenunțării și neconstatării unor infracțiuni sau contravenții comise la trecerea frontierei de stat a României, fiind vorba, în special, despre tolerarea traficului de țigări.
Concret, în perioada menționată, inculpații, în calitate de lucrători de poliție la PTF Siret, în baza unei înțelegeri prealabile, au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani și bunuri de la persoane care au tranzitat frontiera. Sumele de bani erau luate pentru ca lucrătorii de poliție să le permită mituitorilor introducerea în România a unor bunuri, în general țigări din Ucraina, peste limita legală admisă.