Poluare cu produse petroliere pe Dunăre, pe o distanță de aproximativ doi kilometri

Publicat: 24 12. 2013, 12:19

Dunărea a fost poluată cu produse petroliere, marți dimineață, pe o distanță de aproximativ doi kilometri, în Portul Comercial Drobeta Turnu Severin, autoritățile intervenind cu materiale de neutralizare pentru reducerea undei de poluare, dar și pentru identificarea poluatorului.

Potrivit directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Mehedinți Cristian Mură, petele de petrol au fost descoperite marți dimineață, din dreptul Portului Comercial până la Căpitănia din Turnu Severin, pe o distanță de aproximativ doi kilometri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Am primit o informare în această dimineață, că pe Dunăre sunt irizații de produs petrolier. Ne-am mobilizat, am intervenit la fața locului cu substanțe neutralizante. Deocamdată nu am stabilit cine este poluatorul, cel mai probabil este vorba de o evacuare de apă de santină de la o navă aflată în tranzit”, a declarat Cristian Mură.

Reprezentanții de la Apele Române susțin că fauna și flora acvatică nu au fost afectate.

La fața locului au fost chemați reprezentanți ai Gărzii de Mediu Mehedinți, care au deschis o anchetă pentru a identifica poluatorul.

„În această dimineață am fost sesizați că pe raza Portului Drobeta Turnu Severin are loc un incident de mediu. Este o pată care se întinde pe vreo doi kilometri. Facem cercetări la fața locului. Comisarii Gărzii de Mediu s-au deplasat și la Căpitănie să verifice dacă au trecut nave prin raza portului și sunt verificați și operatorii portuari în acest moment. Vizibilitatea este foarte mică, sub 50 de metri, este ceață, nu ne dăm seama exact de unde a venit”, a declarat comisarul șef al Garzii de Mediu Mehedinți, Cătălin Tutilescu.

Comisarii de la Garda de Mediu nu exclud însă și posibilitatea ca poluatorul să fie o societate comercială care își desfășoară acivitatea în raza portului.

Totodată, reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Mehedinți prelevează probe de la fața locului pentru a stabili cu exactitate natura produsului care a poluat Dunărea.