„E un proiect venit la solicitarea Asociației Presei Române, am fost rugați să procedăm cum se întâmplă în toate marile capitale europene – jurnaliștii să aibă acces gratuit la toate spectacolele și evenimentele culturale organizate în instituții din subordinea administrației locale. Nu se pune problema să vină
hoardele de jurnaliști, să dea năvală la un concert sau la o piesă de teatru. Jurnalistul care va vrea să vină trebuie să sune înainte la respectiva instituție, să anunțe că dorește să participe, iar în limita locurilor disponibile se va permite accesul. Nu cred că e o pierdere atât de mare dacă jurnaliștii vor vizita muzeele Capitalei sau vor participa la spectacole de treatru. Bloggerii sau redactorii ziarelor online vor beneficia, binențeles, și ei de statutul de «jurnalist» și de beneficiile acestui proiect”, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.
Proiectul a fost promovat de Primărie la propunerea Asociației Presei Românie, organizație reprezentată de nume precum Octavian Știreanu (Azi), Octavian Andronic (Amos News), Lucian Avramescu (AM Press), Florian Goldstein (Bursa) și Ștefan Ciochinaru (Radio România). Tariful pentru o oră de parcare în București este de 1,5 lei.
În proiect se prevede „accesul gratuit, pe baza legitimației, în parcările publice de utilitate generală și în cele rezervate de către instituțiile și serviciile publice de cultură de interes local din subordinea Consiliului General al Municipiului București”, dar și „accesul la spectacolele și programele culturale, respectiv la expozițiile etc ale instituțiilor și serviciilor publice de cultură interes local din subordinea Consiliului General al Municipiului București”.
„Prin facilitarea accesului reprezentanților mass media se are în vedere creșterea gradului de popularizare a activităților culturale proprii ale municipiului București, sporirea valorii activității instituțiilor de cultură și a prezenței lor permanente în spațiul citadin, cu luarea în considerare a influenței progresive a mijloacelor de comunicare mass-media în educarea și cultivarea locuitorilor în stimularea consumului cultural de calitate și în dezvoltarea culturală a orașului pe termen mediu și tung”, se mai arată în proiect.
Municipiul București are în subordine 22 de instituții publice de cultură.