Prima pagină » Știri » Pomeni electorale. Cresc alocațiile pentru copiii și mamele din centrele speciale

Pomeni electorale. Cresc alocațiile pentru copiii și mamele din centrele speciale

Începând de la 1 decembrie 2014, copiii și mamele protejate vor beneficia de alocații pentru hrană și îmbrăcăminte mai mari, potrivit unui act normativ publicat ieri în Monitorul Oficial.

Copiii din centrele speciale și mamele protejate în centrele maternale vor primi, de la 1 decembrie, alocații mai mari pentru hrană și îmbrăcăminte, potrivit unei hotărâri de Guvern publicate marți în Monitorul Oficial.

Pe de altă parte, persoanelor defavorizate, al căror număr este estimat pentru acest an la 3,3 milioane șomeri, pensionari, invalizi sau veterani de război, le vor fi distribuite alimente UE după data de 16 noiembrie, data turului II al alegerilor, dar pe un cupon care va fi trimis prin Poștă începând de joi, 22 octombrie.

Alocație de 12 lei pe zi pentru copii din centre speciale

Beneficiarii acestei decizii a Executivului vor fi copiii și tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială și mamele din centrele maternale. Toți vor primi sume majorate aferente drepturilor la îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico -sanitare, rechizite, jucării, transport. 

Astfel, pentru copiii de până la 3 ani valoarea alocației de hrană ajunge la 12 lei pe zi pentru copil, iar sumele pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite, jucării, transport vor ajunge la 366 de lei pe an pentru fiecare copil. Pentru copiii de la 3 ani până la 7 ani valoarea alocației de hrană va fi, din decembrie, de 16,6 lei pe zi pentru fiecare copil, iar suma pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării, transport va ajunge de la 1 decembrie la 498 de lei pe an pe copil.

Pe de altă parte, mamele protejate într-un centru comercial vor beneficia de alocație de hrană de 16,60 lei pe zi și de 844 de lei pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite, jucării, transport.

Hotărârea mai prevede că suma de bani „pentru nevoi personale” de care beneficiază copiii și tinerii, precum și mamele din centre maternale va ajunge, de la 1 decembrie, la 28 de lei pe lună.

sursa: Monitorul Oficial

Ministrul Muncii Rovana Plumb a declarat pe 15 octombrie că de alocațiile crescute vor ajunge la un număr de 60.000 de copii.

„Astăzi am adoptat în ședința de guvern hotărârea prin care, de la 1 decembrie, dublăm alocația de hrană zilnică pentru toții copii care se află în sistemul de protecție specială, respectiv 60.000 de copii”, a declarat pe 15 octombrie ministrul Muncii.
 
Impactul bugetar pe lunile rămase din 2014 în cazul alocației de hrană se ridică la 4,5 milioane de lei pe lună, iar pentru anul 2015 — la 45 de milioane de lei, a precizat Rovana Plumb.
 
Șomerii, pensionarii și invalizii, în vizorul Guvernului
 
O altă categorie vizată de Executiv este cea a pensionarilor, invalizilor și veteranilor de război. Autoritățile au anunțat că alimentele UE pentru persoane defavorizate, al căror număr este estimat pentru acest an la 3,3 milioane șomeri, pensionari, invalizi sau veterani de război, vor fi distribuite după 16 noiembrie, data turului II al alegerilor, dar pe un cupon care va fi trimis prin Poștă începând de joi, 22 octombrie.
 
Pentru acest an, pe lista beneficiarilor de ajutoare alimentare au fost introduse și persoanele care primesc alocații pentru sprijinrea familiei, numărul total al beneficiarilor fiind astfel mai mare cu 700.000 persoane față de anul trecut.
 
Ajutoarele vor putea fi ridicate, după 16 noiembrie, de la centrele desemnate de primării, pe baza cuponului nominal și a buletinului de identitate, a anunțat ministrul Muncii, Rovana Plumb, la Guvern.
Cuponul pentru ridicarea alimentelor, care va fi transmis începând cu 22 octombrie, reprezintă tot o noutate introdusă în acest an, pe acesta fiind indicate „toate cantitățile din produsele care vor fi distribuite către cei 3,3 milioane beneficiari”, a arătat ministrul.
 
Premierul Victor Ponta a precizat că aceste cupoane nu vor fi duse la beneficiari de către autoritățile locale, pentru a nu se „interpreta greșit” în perioada campaniei electorale, ci prin intermediul Poștei, operațiune prin care societatea, în opinia premierului, se poate „relansa”.
 
 

Citește și