Ponta a schimbat doi vicepreședinți ai Institutului Național de Statistică
Premierul Victor Ponta a schimbat doi vicepreședinți ai Institutului Național de Statistică, prin decizii semnate în cursul zilei de joi, scrie Mediafax.
Astfel, prin decizii semnate de șeful Guvernului, Cristian Stănică (care coordonează activitățile privind integrarea europeană, statistică macroeconomică și ale diseminării datelor statistice) și Gered Beatrix (care coordonează activitățile legate de infrastructura statistică) au fost eliberați din postul de vicepreședinte INS, în locul acestora fiind numiți Elena Iagăr și Florin Ciurariu.
Conform organigramei INS, în structura instituției mai figurează un post de vicepreședinte, ocupat în prezent de Cosmin Sabo (care coordonează activitatea de statistică economică și socială). Institutul este condus de Vergil Voineagu.
Tot joi, premierul Victor Ponta a declarat, în contextul discuțiilor legate de referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, că vrea să analizeze ultimele date ale recensământului, arătând că la alegeri încă sunt folosite liste electorale ca în 2002, cu trei milioane de locuitori în plus.
La sfârșitul lunii mai, Comisia Centrală a Recensământului Populației și al Locuințelor a amânat, pentru a doua oară, validarea rezultatelor preliminare ale recensământului, din „motive organizatorice”.
Prezentarea rezultatelor preliminare ale Recensământului Populației și Locuințelor a mai fost amânată o dată, în 21 mai, pe motiv că schimbările în componența Comisiei Centrale a Recensământului nu au permis reunirea în ședință de lucru.
Potrivit calendarului anunțat, la 23 mai trebuiau să fie date publicității rezultatele preliminare ale Recensământului Populației și al Locuințelor 2011. Rezultatele preliminare urmau să fie validate de Comisia Centrală a Recensământului Populației și Locuințelor, care trebuia să aprobe și textul comunicatului de presă prin care să fie anunțate aceste date.
INS anunța în comunicatul transmis pe 2 februarie privind primele estimări ale recensământului de anul trecut, că aproximativ 2,8% din gospodării nu au putut fi recenzate, ceea ce echivalează cu circa un milion de persoane, luând în calcul familia medie din România, de 2,7-2,8 persoane.
Datele provizorii comunicate de INS arată că populația stabilă numără 19.042.936 pesoane, 910.264 de persoane sunt plecate pe perioadă îndelungată din țară, iar 301.666 de persoane sunt prezente temporar în România. Astfel, rezultă o pupulație înregistrată de 20.254.866 de persoane. Populația din statisticile curente totaliza 21.354.396 de persoane la 1 iulie 2011. După recensământul precedent, din 2002, populația României a fost de 21.680.974 persoane.
Recensământul Populației și Locuințelor a avut loc în perioada 20-31 octombrie 2011.