Ponta anunță creșterea a 234.000 de pensii, după o decizie a Curții Constituționale

Ponta anunță creșterea a 234.000 de pensii, după o decizie a Curții Constituționale
Publicat: 24/03/2014, 10:42
Actualizat: 24/03/2014, 11:09

În medie, oamenii vor primi lunar cu 63 de lei mai mult, au anunțat Victor Ponta și Rovana Plumb.

Recalcularea a peste 200.000 de pensii a fost deciză de Guvern în 18 decembrie 2013, prin ordonanță de urgență, adoptată în urma deciziei Curții Constituționale (CC) referitoare la pensiile din 2011- ianuarie 2013.

Rovana Plumb a declarat luni, într-o conferință de presă, că pentru persoanele care s-au pensionat după 1 ianuarie 2011, se aplică, conform prevederilor legale, indicele de corecție, prin care se asigură o corelare mai bună între câștigurile salariale și pensia primită de aceștia.

Ministrul a precizat că, după aplicarea prevederilor legale, 234.000 de persoane vor beneficia de suplimentări ale punctajelor și, implicit, ale veniturilor, fiind vorba, în medie, de o creștere de 63 de lei pe pensie.

„Prin recalculare se șterg discrepanțele care au creat frustrare și umilințe”, a adăugat ministrul Muncii.

Rovana Plumb a precizat că, până la sfârșitul lunii martie, toți cei 234.000 de pensionari vor primi diferența de pensie aferentă pentru lunile noiembrie și decembrie 2013, efortul bugetar pentru cele două luni fiind de 23 de milioane de lei.

Ministrul a mai spus că în 2013, când s-a aplicat indicele de corecție, efortul bugetar a fost de 132 de milioane de lei. Rovana Plumb a adăugat că, pentru 2014, efortul bugetar pentru aplicarea indicelui de corecție va crește la 250 de milioane de lei, pentru că vor fi incluși cei pensionați în 2013 și în acest an.

În 18 decembrie 2013, Guvernul a avizat, prin ordonanță de urgență, recalculareaa celor peste 200.000 de pensii, în urma deciziei Curții Constituționale referitoare la pensiile din 2011- ianuarie 2013.

Guvernul preciza atunci că a fost adoptată ordonanța de urgență care reglementează, printre altele, indicii de corecție pentru drepturile de pensie ale unor persoane care s-au pensionat, și anume: 1,12 pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2011 și 1,17 pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis între 1 ianuarie 2012 și 22 ianuarie 2013.

Curtea Constituțională a decis, în 29 octombrie 2013, că dispozițiile art. III alin.(2) și (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sunt neconstituționale.

Curtea arată că art. 170 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice trebuia să intre în vigoare mai târziu decât restul prevederilor din lege, respectiv la 1 ianuarie 2012. Termenul a fost prorogat pentru 1 ianuarie 2013, motiv pentru care, până la acea dată, indicele de corecție reglementat de textul de lege nu a putut fi aplicat pensiilor obținute la 1 ianuarie 2011, când restul legii a intrat în vigoare.

Potrivit articolului 170 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, „pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual (…) se aplică un indice de corecție calculat ca raport între 43,3% din câștigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent și valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea dată”.

Curtea preciza că Legea pensiilor prevede posibilitatea caselor de pensii ca, „din oficiu, prin decizie de revizuire, să procedeze la modificarea pensiilor stabilite în situația în care, ulterior stabilirii și/sau plății drepturilor de pensie, se constată diferențe între sumele stabilite și/sau plătite și cele legal cuvenite”.

„Prin urmare, tot ca efect al legii, casele de pensii ar fi trebuit ca, începând cu data de 1 ianuarie 2013 să procedeze la aplicarea indicelui de corecție pensiilor obținute după intrarea în vigoare a legii 263/2010, cu aplicarea indicelui de corecție reglementat de articolul 170”, potrivit CC.

Ordonanța de urgență nr 1 din 23 ianuarie 2013 pentru modificarea legii privind sistemul unitar de pensii publice prevedea stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul 2013 la 762,1 lei, față de 732,8 lei până atunci.

Totodată, cei care luau pensie începând din ianuarie 2011 urmau să beneficieze de o majorare prin aplicarea unui indice de corecție la punctajul mediu anual.

Potrivit articolului III, alineatul 1, „în anul 2013, indicele de corecție care se aplică punctajului mediu anual (…) este 1,06”.

„Indicele de corecție prevăzut la alin. (1) se aplică și punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis începând cu luna ianuarie 2011. În situația persoanelor prevăzute la alin. (2), indicele de corecție se aplică asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat în plată în luna intrării in vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, se arată în alineatele 2 și 3 din același articol.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?