Premierul Victor Ponta a făcut aceste afirmații după ce a participat la slujba de sfințire a Bisericii Greco-Catolice „Buna Vestire” din Bistrița, unde a primit în dar din partea protopopului greco-catolic al Bistriței, preotul Ioan Frișan, un clop cu pene de păun specific Văii Someșului Mare, iar din partea lui Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, un album cu bisericile greco-catolice din România, transmite corespondentul Mediafax.
„Am participat la sfințirea bisericii greco-catolice de aici, din Bistrița. Am făcut acest lucru la invitația autorităților ecleziastice, în primul rând pentru a da un mesaj foarte clar: România este a tuturor românilor, a celor majoritar ortodocși – așa cum sunt și eu -, a celor romano-catolici, a celor greco-catolici, a protestanților și a neoprotestanților, a tuturor celor care cred în ceva, care cred într-un Dumnezeu și în fața lui Dumnezeu suntem toți egali. Toți cei care cred în Dumnezeu, respectă țara și legile țării sunt buni români și vreau să fie foarte clar că nu va exista niciodată nicio diferențiere și nicio discriminare. Am sprijinit din partea Guvernului foarte multe proiecte atât ale Bisericii Ortodoxe – și e normal, fiindcă e vorba de o majoritate a populației care e de religie creștin ortodoxă -, dar și toate celelalte proiecte, romano-catolice, greco-catolice”, a spus Ponta. El a declarat că anul acesta a participat la evenimentele tuturor cultelor pentru a arăta „foarte clar” că Guvernul României și el, personal, înțeleg „să trăim toți în pace, în liniște și că suntem toți cu adevărat egali”.
„Vreau să adresez tuturor cultelor din România același mesaj de pace și de conviețuire, iar Bistrița și județul Bistrița-Năsăud, respectiv Ardealul, sunt exemple că putem trăi împreună secole la rând și putem munci să avem o viață bună împreună”, a spus Ponta.
Premierul Victor Ponta a participat, duminică, la sfințirea Bisericii „Buna Vestire” a cultului greco-catolic, aflată în centrul municipiului Bistrița, slujba fiind oficiată de Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, Alexandru Mesian, episcop al Eparhiei de Lugoj, preotul Ioan Frișan, protopop de Bistrița și coordonator al lucrărilor de construcție a bisericii, și zeci de preoți din întreaga Biserică Română Unită cu Roma Greco-Catolică. La eveniment au mai participat Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, senatori și deputați din județul Bistrița-Năsăud, autorități județene și locale și un mare număr de credincioși.
Pentru sfințirea lăcașului de cult au fost primite, de la Ordinul Fraților Minori Conventuali (Franciscani) din Padova, Italia, Moaștele Sfântului Anton, un fragment de os din corpul marelui Sfânt al întregii creștinătăți urmând să rămână în incinta bisericii „Buna Vestire” din Bistrița. Lucrările de construcție a bisericii au început în 1994, iar sfințirea locului s-a făcut 25 martie 1994, la sărbătoarea Bunei Vestiri, după care a fost ales hramul noului lăcaș de cult. În luna iunie 1999, PS Florentin a sfințit capela de la parterul bisericii, în care s-a desfășurat programul liturgic al parohiei greco-catolice „Buna Vestire”. După încă zece ani, în decembrie 2009, s-a intrat în biserica nou construită, dar încă nefinalizată. Construcția a fost realizată cu sprijinul unor asociații internaționale, conferințe episcopale, al Primăriei municipiului Bistrița, Consiliului Județean, Secretariatului de Stat pentru Culte, al credincioșilor și a numeroase firme din Bistrița.
Sorry, there are no polls available at the moment.