Ponta cere din Turcia ca românii să facă „front comun” împotriva „adversarilor independenței economice”
Afirmația a fost postată, vineri, pe Facebook, într-un mesaj completat la o remarcă legată de informația privind creșterea încasărilor la buget din TVA.
„O știre care confirmă faptul că reducerea cotei standard de TVA la 19% prin noul Cod Fiscal va avea un efect pozitiv similar! Update – Codul Fiscal a fost adoptat prin consens politic (votat de toate partidele) și prin cea mai amplă consultare cu mediul de afaceri (în special Coaliția pentru Dezvoltarea României)! Cred că în acest moment toți adversarii dezvoltării, prosperității și independenței noastre economice sunt în stare de orice ca să blocheze aplicarea măsurilor din Cod! Fac un apel la toți românii de bună credință să facem front comun împotriva oricăror asemenea tentative evident împotriva interesului nostru ca țara și societate!”, scrie Ponta.
El nu precizează la care dintre adversari se referă și ce înseamnă un front comun al românilor.
Mesajul este postat într-un context în care, tot vineri, premierul Alexis Tsipras a îndemnat alegătorii să nu cedeze „șantajului” creditorilor internaționali iar Grecia organizează duminică un referendum privind măsuri de austeritate.
În ceea ce privește România, Fondul Monetar Internațional consideră că aprobarea Codului Fiscal va crea un deficit fiscal semnificativ, pentru care va fi foarte important, dar și foarte dificil de găsit măsuri compensatorii.
Fondul a recomandat Guvernului să ajusteze măsurile de relaxare fiscală din proiectul Codului Fiscal, întrucât tăierea cheltuielilor pentru compensarea măsurilor nu va fi suficientă să acopere golul generat la buget începând de anul viitor.
În același timp, la finele săptămânii trecute, reprezentanții Comisiei Europene și cei ai Guvernului nu au căzut de acord asupra modificărilor aduse Codului Fiscal, astfel încât oficialii Fondului Monetar Internațional nu vor mai veni în iulie la București.
Codul Fiscal aprobat de Parlament prevede printre altele reducerea TVA de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016, eliminarea „taxei pe stâlp” și a supraaccizei la carburanți, scăderea impozitului pe dividende, majorarea plafonului de deductibilitate pentru asigurările private de sănătate, și dă posibilitatea primăriilor să majoreze cu 50% nivelul taxelor locale, în timp ce impozitul pe terenurile nelucrate poate crește cu 500%. Din proiectul inițial au fost eliminate scăderile cotei unice de impozitare și CAS, propuse inițial pentru 2019, respectiv 2018.