Ponta cere ministrului Agriculturii să rezolve cu băncile „cercul vicios” de credite la proiecte UE

Publicat: 21 06. 2013, 15:18
Actualizat: 29 03. 2019, 21:15

Premierul Ponta i-a cerut ministrului Agriculturii să discute cu reprezentanții băncilor comerciale pentru a rezolva „cercul vicios” al lipsei de creditare pentru fermierii care inițiază proiecte UE, ministrul spunând că a avut deja nenumărate întâlniri cu băncile și doar unele au fost sensibilizate

„Mai este o singură problemă care nu ține neapărat de sistemul public, legată de partea de cofinanțare, de cash-flow, care din păcate, din cauza problemelor care există în piață de lichidități, nu funcționează foarte bine în sensul că beneficiarii nu au suficiente fonduri să facă plățile, să solicite după aceea rambursările respective, însă Ministerul Agriculturii a început o politică de a veni în întâmpinarea celor care au deja proiecte, să încercăm să creăm instrumente bancare de creditare, astfel încât să-i ajutăm să aibă banii necesari pentru a face plățile. Din acest punct de vedere, există o oarecare emoție pe perioada următoare”, a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o reuniune la Guvern pe teme absorbției fondurilor UE.

Premierul Ponta a arătat că este necesar ca fermierii să poată primi credite pentru a dispune de capitalul necesar proiectelor UE și a cerut o discuție în acest sens cu reprezentanții băncilor.

„Înțeleg că doar două bănci dau credite pentru desfășurarea acestor programe și, dacă există un tip de acord-cadru de discutat și cu guvernatorul Băncii Naționale, dar cu băncile comerciale, o să avem șanse mult mai mari. Dacă nu-i împrumută pe fermieri, nu au cum să facă proiectele și după aceea noi să le decontăm. Este cercul vicios al lipsei de creditare. O să vă rog să faceți o întâlnire, împreună cu ministrul de Finanțe și băncile comerciale”, i-a spus Ponta ministrului Agriculturii.

Ministrul a răspuns însă că a avut „nenumărate” întâlniri cu băncile, iar unele au fost „sensibilizate”, altele nu, dar caută în continuare o soluție de finanțare.