Ponta cere un raport privind consilierii economici externi: Posturile nu sunt recompense politice
Premierul Victor Ponta a solicitat ministrului Economiei să îi prezinte un raport exact privind activitatea consilierilor economici acreditați pe lângă ambasadele și consulatele României, arătând că aceste funcții nu trebuie să reprezinte simple recompense pentru prieteni politici.
„Ministrul are de la mine sarcina concretă de a prezenta în cel mai scurt timp un raport exact cu modul în care fiecare dintre dumneavoastră își face cu adevărat datoria. Nu cred că funcțiile pe care le ocupați trebuie să fie niște simple recompense pentru prieteni politici. Cred că prin activitatea noului ministru și a Guvernului veți avea și ce să prezentați peste granițele țării, iar dacă reușim lucrul acesta, probabil că și dumneavoastră, și noi o să meținem job-ul pentru o perioadă destul de lungă de timp”, a spus Ponta participanților la reuniunea consilierilor economici din rețeaua de reprezentare externă a Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri.
El a arătat că atribuțiile de coordonare a consilierilor economici acreditați pe lângă ambasadele României din străinătate au fost transferate în trecut de la Ministerul Afacerilor Externe la Ministerul Economiei nu pe criterii funcționale, ci politice, și a apreciat că misiunea de a vinde pe plan extern un produs care și în țară are probleme de a se reprezenta pe sine este dificilă.
„Sunt convins însă că se poate face mult mai mult, cu o singură condiție: să primiți din țară informațiile necesare și mai ales atunci când solicitați sprijin și informații să vă răspundă cineva la mail, la telefon, la mesaj. Nu cred că trebuie să fiți niște simpli ambasadori ai economiei abandonați pe undeva pe lângă ambasadele sau consulatele noastre din străinătate, iar eventual o dată pe an sau când se schimbă ministrul să mai fiți întrebați dacă mai sunteți în funcție și dacă vă mai schimbă ministrul pe criterii la fel de puțin transparente ca și cele de dinainte”, a spus Ponta consilierilor aflați în sală.
Premierul a susținut că își dorește un sistem de guvernare care să încurajeze exporturile și care să înțeleagă că austeritatea și scăderea tuturor deficitelor sunt foarte bune cu condiția să fie înregistrate și creșteri, în sens contrar existând riscul să nu mai existe zone din care să poată fi operate scăderi,”lucru care se poate întâmpla foarte curând”.
„În România a fost un guvern foarte bun de centru-dreapta, cel al lui Adrian Năstase (PSD), și un guvern foarte bun de centru-stânga, cel al lui Călin Popescu Tăriceanu (PNL). Eu nu-mi doresc decât să fim împreună un foarte bun guvern de centru liberal și social-democrat, iar dumneavoastră să aveți cu adevărat ce promova în străinătate, pentru că degeaba vopsiți gardul dacă noi nu ne ocupăm să aveți în România ceea ce cu adevărat poate fi promovat”, a conchisPonta.