Ponta: Cu Manoloiu „lucrurile s-au mișcat mai repede” decât atunci când Băsescu m-a făcut „dottore”

Publicat: 06 08. 2012, 19:25
Actualizat: 06 08. 2012, 19:28
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, comentând audierea chestorului Constantin Manoloiu la Parchetul ICCJ, că atunci când Traian Băsescu l-a făcut "dottore" lucrurile "s-au mișcat într-o săptămână", iar în cazul lui Manoloiu "lucrurile s-au mișcat mai repede".

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, comentând audierea chestorului Constantin Manoloiu la Parchetul ICCJ, că atunci când Traian Băsescu l-a făcut „dottore” lucrurile „s-au mișcat într-o săptămână”, iar în cazul lui Manoloiu „lucrurile s-au mișcat mai repede”.

Întrebat cum comentează faptul că șeful Direcției pentru Evidența Persoanelor, chestorul Constantin Manoloiu, a fost audiat la Parchet în condițiile în care acesta fusese amenințat de președintele suspendat, Traian Băsescu, premierul Victor Ponta a răspuns: „Când domnul președinte Băsescu m-a făcut «dottore», într-o săptămână s-au mișcat lucrurile. Acum cu domnul Manoloiu s-au mișcat mai repede”.

Premierul a ținut să-i asigure pe toți cei amenințați de Traian Băsescu – persoane sau instituții – că vor beneficia de sprijinul și protecția legii.

„Eu vreau să spun un singur lucru, dincolo de nefirescul situației în care orice om care îl nemulțumește pe Traian Băsescu are imediat un necaz. Vreau să spun că toți oamenii amenințați de Traian Băsescu (…) toate instituțiile care sunt supuse în aceste zile presiunilor și amenințărilor nu trebuie să se teamă. (…) Din pucntul meu de vedere, toți cei care au procedat legal (…) se vor bucura de sprijnul și de protecția legii și a instituțiilor țării”, a spus Ponta.

Șeful Direcției pentru Evidența Persoanelor, chestorul Constantin Manoloiu, a fost pus oficial sub acuzare, împotriva ofițerului de poliție fiind declanșată urmărirea penală pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, a anunțat, luni, Ministerul Public.

Potrivit sursei citate, în calitate de director al Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, Constantin Manoloiu nu a respectat dispozițiile art.5 din HG 682/7 iulie 2012 pentru stabilirea măsurilor tehnico-organizatorice privind referendumul din 29 iulie pentru demiterea președintelui României.

Adresa din 2 august 2012 emisă către Manoloiu Constantin, transmisă ulterior Curții Constituționale a României, conținea comunicarea Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administrației și Internelor și preciza că Ministerul Administrației și Internelor nu își poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, deoarece această atribuție revine exclusiv Autorității Electorale Permanente”, explică sursa citată.

Constantin Manoloiu a declarat, la ieșirea de la sediul Parchetului instanței supreme, unde a fost audiat, că nu își dă demisia, că este un profesionist, iar învinuirea „nu are relevanță, ea vine și se duce”.

„Eu sunt garantul că toate cifrele vor fi corecte”, a afirmat chestorul Manoloiu.

El a mai precizat că a executat un ordin de informare către ministrul de Interne, Ioan Rus, atunci când a comunicat MAI „că nu își poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, deoarece această atribuție revine exclusiv Autorității Electorale Permanente”.

Șeful Direcției Evidența Populației din Ministerul Administrației și Internelor a mai spus, luni, că nu se simte amenințat de declarațiile făcute la adresa sa de către președintele suspendat Traian Băsescu, precizând că a simțit-o ca pe o „atenționare”.

Președintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, vineri, 3 august, că șeful de la Evidența Populației, chestorul Constantin Manoloiu, „a mințit” ori înainte, ori după referendum.

Băsescu a susținut că decizia din 2 august a Curții Constituționale – prin care s-a amânat validarea sau invalidarea referendului din 29 iulie – a fost generată de un chestor. „Nu știu dacă e bine, domnul chestor. Ați mințit ori înainte de organizarea referendumului, ori ieri. (…) Mă tem că eu v-am făcut chestor. Nu știu dacă-i bine, domnul chestor”, a spus Traian Băsescu.

„Este clar că Ioan Rus a dat o dispoziție pe data de 2, după ce pe 1, ca de altfel și înainte de desfășurarea referendumului, dăduse dispoziție să dea cifra corectă. Pe data de 2, Ioan Rus a dat dispoziția să blocheze decizia Curții Constituționale, și atunci chestorul șef cu Evidența Populației nu a făcut decât să se execute, numai că Ioan Rus și chestorul trebuiau să știe un lucru. Au văzut cazul Adrian Năstase, când cel care a dat dispoziția și a fost beneficiar, omul politic, a primit doar doi ani de închisoare, pe când funcționarii care au executat fapta ilegală au primit 5, 6, 7 ani. Deci, eu cred că domnul chestor nu a învățat nimic din cazul Năstase”, a mai susținut Traian Băsescu.