Ponta: De ce să nu-i ajutăm pe cei cu rate la bănci? Fără solidaritate vom avea iar grave conflicte
Premierul Ponta a cerut patronatelor și sindicatelor să fie alături de Guvern în a folosi beneficiile creșterii economice la „vindecarea din rănile sociale ale ultimilor ani” și a argumentat prin restructurarea creditelor unor persoane, spunând că, fără solidaritate, vor apărea iar „grave conflicte”
El a arătat că Guvernul, patronatele și sindicatele răspund egal de păstrarea trendului pozitiv de dezvoltare economică a țării și trebuie să nu producă „șocuri” care pot inversa acest mers, iar beneficiile creșterii economice trebuie folosite pentru a „vindeca rănile sociale ale trecutului”.
Afirmațiile prim-ministrului au fost făcute în cadrul conferinței „Dialog social tripartit, prezent și perspective”, desfășurate marți, la Palatul Parlamentului.
„Fac un apel către toți cei prezenți, de a fi parteneri reali în această construcție tripartită, Guvern, sindicate, patronate, în două direcții. În primul rând, aceea de a păstra un trend pozitiv de dezvoltare economică (…) un trend economic pe care însă, într-o Europă și o regiune extrem de turbulentă, putem să-l pierdem oricând sau să-l inversăm. Și, aici, cred că responsabilitatea este egală, a patronatelor, a sindicatelor și a Guvernului, în a păstra acest trend pozitiv și în a nu veni cu șocuri care să inverseze acest trend pe care ni l-am dorit de foarte mulți ani, de prin 2009 încoace îl tot așteptăm”, le-a spus Ponta participanților.
Toodată, șeful Executivului a adăugat o altă responsabilitate care, în opinia sa, le revine celor trei parteneri de dialog, și anume crearea unei societăți mai unite pentru a evita ajungerea la conflicte grave.
„Al doilea proiect esențial la care sunteți în egală măsură parteneri și responsabili, alături de Guvern, este cum facem să folosim beneficiile creșterii economice pentru a vindeca din rănile sociale ale ultimilor ani. Dacă mergem în continuare pe ideea unei societăți în care fiecare se descurcă singur și ce se întâmplă în rest nu contează, așa cum am văzut și aseară, să nu-i ajutăm pe cei care au rate la bănci… De ce să nu-i ajutăm? Îi ajutăm și pe cei care au rate, așa cum îi ajutăm și pe cei care au profit, pentru că ținem 16% cota unică, așa cum încercăm să ajutăm fiecare parte a acestei societăți, pentru că altfel, dacă nu suntem o societate mai solidară, vom ajunge din nou la gravele conflicte pe care România le-a trăit în 2011, 2012”, a atenționat Ponta.
Luni seara, la finalul discuțiilor cu Fondul Monetar Internațional (FMI), premierul Ponta a confirmat informațiile transmise anterior de MEDIAFAX privind programul de stimulare a consumului pregătit de Guvern, care prevede reduceri de impozit pentru persoanele cu creditele restructurate, dar numai după expirarea perioadei de reeșalonare.
Guvernul estimează că această schemă de reduceri fiscale pentru populația cu venituri sub medie și credite bancare ar putea duce la reeșalonarea împrumuturilor pentru aproape un milion de români.