Ponta, despre cererea de desființare a DNA: Ar fi reprobabil să se ceară desființarea Bisericii
Întrebat cum comentează declarațiile prin care este susținută desființarea Direcției Naționale Anticorupție, premierul a răspuns că trăim într-o țară democratică, unde fiecare poate să-și spună părerea, bună sau proastă, fără să fie „omorât” de mass-media.
„Singurul lucru care mi s-ar părea într-adevăr reprobabil ar fi să facă cineva o cerere să desființăm Biserica, cu ea ne-am născut de 2.000 de ani. Restul… Primim propuneri să înființăm, să desființăm Parlamentul, sau Guvernul, sau televiziunile…”, a spus Ponta.
Premierul a anunțat că știa despre afecțiunea pe care o are Nicușor Constantinescu și despre faptul că acesta trebuia să plece din țară.
„Evident că mă bucur că până la urmă l-au lăsat pe om să plece din țară, la tratament, pentru că dacă murea aici nu cred că era o mare fericire”, a adăugat Ponta.
Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că partidul pe care îl conduce dezavuează declarația liderilor PSD Constanța prin care solicită desființarea DNA printr-o măsură legislativă, precizând că presupune că și conducerea centrală a PSD va avea aceeași poziție.
Antonescu a fost întrebat cum vede declarația CJ Constanța privind desființarea DNA printr-o măsură legislativă și dacă este de acord cu o astfel de idee.
„E o declarație a PSD Constanța, nu a USL sau nu a PNL. Eu nu sunt de acord cu ea, e dreptul lor să o facă, dar eu cred că e o declarație care nu face bine PSD, e o declarație dată așa în împrejurări mai tulburate și categoric PNL dezavuează o asemenea formulă. Presupun că și conducerea centrală a PSD o va dezavua”, a afirmat Antonescu.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, joi, să sesizeze Inspecția Judiciară în cazul afirmațiilor făcute de președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, cu privire la Direcția Națională Anticorupție, pe care a numit-o „poliție politică”, susținând că ar trebui desființată.
Sesizarea Inspecției Judiciare vizează atât declarațiile făcute de Nicușor Constantinescu după ce a fost ridicat în baza unui mandat și dus la sediul DNA Constanța, cât și poziția Consiliului Județean Contanța, expusă într-un comunicat de presă.
Președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, a declarat miercuri, la ieșirea de la Direcția Națională Anticorupție, că va face plângere la Parchet pentru modul în care a fost ridicat, „ca un animal”, de către procurorii DNA, pe care îi acuză de abuz și poliție politică, el spunând că este „jignitor” ce s-a întâmplat.
„Am fost ridicat într-o manieră polițienească, milițienească, cu luare, cu prindere, suprindere, a unui ales local care nici nu știe acuzațiile. Este un mare abuz, o mare gravitate pentru România și ne mai mirăm apoi de ce ne merge rău”, a spus Constantinescu.
El a susținut că a fost informat, luni, că în cazul său se fac cercetări într-un dosar, pentru ca acum să afle că există patru-cinci dosare, verificările procurorilor DNA vizând hotărârile Consiliului Județean Constanța în perioada 2009-2013 privind împăduririle din județ, lucrările în școli și cămine culturale sau la Spitalul Județean.
„Să vină DNA, poliția politică, și să conducă ei România. Un Consiliu Județean este parlamentul care voteaza legile. Dacă CJ votează ceva ilegal, atunci prefectul atacă în instanță și suspendă hotărârea. Aceste hotărâri (cele vizate de ancheta DNA-n.r.) nu au fost atacate de prefect și au aviz de legalitate. Ce treabă are DNA să verifice activitatea unui consiliu județean?”, a spus Constantinescu.
El a mai spus că procurorii DNA „fac ce vor în România”, susținând că DNA ar trebui să fie desființată.
Președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost ridicat de procurorii anticorupție, miercuri, din fața sediului CJ, și dus la audieri la DNA. În momentul în care a fost ridicat de anchetatori, Constantinescu a încercat să se opună și a refuzat să fie urcat în mașina procurorilor, el reclamând că se face un abuz întrucât nu a fost citat să se prezinte. Constantinescu a fost audiat la DNA timp de aproximativ o oră și jumătate.