Prima pagină » Știri » Ponta, despre „ipocrizia” unor parteneri europeni: Cei care cer solidaritate privind refugiații, aceiași care spun că nu suntem buni de Schengen

Ponta, despre „ipocrizia” unor parteneri europeni: Cei care cer solidaritate privind refugiații, aceiași care spun că nu suntem buni de Schengen

Ponta, despre
Ponta, despre "ipocrizia" unor parteneri europeni: Cei care cer solidaritate privind refugiații, aceiași care spun că nu suntem buni de Schengen

„România are o poziție coordonată în legătură cu criza refugiaților, dar nu e o problemă simplă. Discutăm în continuare, dar dacă vorbim pe mai multe voci, cu atât mai rău. Este important ca țara noastră să nu cadă în xenofobie. România vrea să fie europeană – trebuie să aplice niște valori europene. Nu putem să ne asumăm ceva pentru care nu suntem pregătiți. Nu avem acum această posibilitate. Iar poziția României nu se condiționează de chestiunea cu Schengen. Cei care ne solicită acum să fim solidari sunt aceiași care ne spun că nu suntem buni de Schengen‬. E un pic de ipocrizie!”, a scris premierul Victor Ponta pe Facebook, sâmbătă seară.

Comisia Europeană a prezentat miercuri o propunere de repartizare între statele membre ale Uniunii Europene a 120.000 de imigranți sosiți în Italia (15.600), Grecia (50.400) și Ungaria (54.000).

Conform acestei propuneri, România ar urma să primească 4.646 de imigranți, dintre care 604 din Italia, 1.951 din Grecia și 2.091 din Ungaria.

Aceasta se adaugă propunerii formulate de CE în luna mai, care prevedea repartizarea a 40.000 de imigranți din Grecia și Italia. CE a propus în mai ca România să primească 1.705 imigranți, dintre care 682 din Grecia și 1.023 din Italia.

Președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta au susținut că România nu poate primi mai mult decât îi permite capacitatea de 1.785 de locuri, iar săptămâna viitoare va avea loc ședința CSAT în care se va discuta situația privind cotele de refugiați.

Șeful statului a declarat, joi, că a luat act cu nemulțumire de proiectul prezentat în PE și că mandatul României la conferința JAI va fi să nu accepte cote obligatorii de refugiați, adăugând că nu este oportun și nu este o soluție să fie stablite astfel de cote.

El a precizat că a discutat cu ministrul de Interne, Gabriel Oprea, care va participa la Consiliul JAI de luni, 14 septembrie, iar mandatul acestuia este să nu declare adeziunea României pentru cotele obligatorii.
În opinia președintelui, cotele obligatorii, „calculate într-un mod foarte birocratic”, fără consultare, nu vor rezolva problema imigranților, iar un astfel de proiect ca acela prezentat de CE nu era necesar „în această fază”.

Citește și