Premierul Victor Ponta, copreședinte al USL, a declarat, luni seară, că după deciziile CC face un apel ca denigrările la adresa României, legate de lovituri de stat și de alte acuzații, să înceteze.
„Din această seară, odată cu deciziile Curții Constituționale, toată acestă campanie de calomniere și denigrare a României în care s-a vorbit de lovituri de stat, de acte neconstituționale rămâne evident fără obiect (…) Toată campania odioasă de dezinformare a partenerilor noștri europeni și internaționali facem un apel să înceteze, România este un stat de drept, România a respectat și Parlamentul și Guvernul au respectat regulile democratice și România va avea dreptul pe 29 iulie, prin votul cetățenilor săi, să decidă dacă îl păstrează pe Traian Băsescu în funcția de președinte sau dacă alături de noi, cei din USL, alături de Crin Antonescu, ca președinte interimar, de mine ca prim-ministru, și de ceilalți cetățeni de bună credință ai României, prin demiterea președintelui Băsescu începem practic un nou moment, un început, o nouă epocă în viața noastră ca țară”, a susținut Victor Ponta.
El a precizat că face un apel către președintele suspendat Traian Băsescu, dar și către PDL, pentru respectarea deciziilor Curții.
„Evident că aceste decizii vor fi respectate de către USL, de către Guvern, de către Parlament și facel un apel și către președintele suspendat să le respecte și către PDL”, a mai declarat Ponta.
Premierul a mai susținut că „partenerii” germani, respectiv creștin-democrații, au fost „brutal dezinformați de către pedeliști”. „Noi știm bine cât de mult pot să mintă și cu cât cinism pot să deformeze realitatea, cred că partenerii europeni, chiar și ai PDL s-au convins în această seară de cât de josnică poate fi bătălia pe care o poartă PDL”, a mai susținut Ponta.
Președintele Senatului, Crin Antonescu, este președinte interimar al României, a decis CC, constatând că procedura de suspendare a lui Traian Băsescu din funcția de șef al statului a fost respectată.
CC a respins, luni, sesizările formulate de Vasile Blaga și Roberta Anastase, susținute de PDL, privind revocările din funcțiile de președinți ai Senatului și, respectiv, Camerei Deputaților.
Curtea Constituțională a constatat că cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Parlamentul României, pe de o parte, și președintele României, pe de altă parte, formulată de Președintele României, este inadmisibilă.
Soluția legislativă care exclude de la controlul de constituționalitate hotărârile Parlamentului ce afectează valori și principii constituționale este neconstituțională, a decis, luni, Curtea Constituțională a României (CC), care a admis astfel sesizarea depusă de 67 de deputați PDL.