PONTA: Guvernul a aprobat rectificarea bugetară

Publicat: 23 08. 2012, 18:23
Actualizat: 05 08. 2014, 02:05

Guvernul a aprobat joi rectificarea bugetară. Premierul Victor Ponta a declarat că a preluat în luna mai un buget în care foarte multe instituții aveau asigurată finanțarea doar până in toamnă. Printre cele mai importante declarații făcute azi la Guvern este cea a Ministrului de Finanțe care a prezizat că în calcului Bugetului de stat a fost prevăzută cifra de 4,45 lei pentru un euro.

Vă prezentăm cele mai importante declarații ale premierului Victor Ponta:

Reîntregirea salariilor bugetarilor și restituirea părților din pensii încasate ilegal au figurat pe primul loc în efortul bugetar. Am asigurat banii. Banii pentru salarii erau deja. Ne lipseau sumele până la sfârșitul anului pentru rambursarea pensiilor. Cele două obligatii sunt acum îndeplinite.

Am reusit să asigurăm finanțarea pentru promoțiile de la academiile militare

Am prevăzut în buget sumele pentru angajarea a 564 de judecători și grefieri, magistrați și personal auxiliar pentru a putea implementa de la 1 febr 2013 Codul de procedura civilă.

La Ministerul Educației, pentru clasa zero și pentru doctoranzi au fost prevăzute sumele necesare.

Am prevăzut 200 miliioane lei pentru plata arieratelor administrațiilor locale lăsate să moară de vechiul regim. Banii sunt pentru plata datoriilor pe care le aveau administrațiile locale.

În legătură cu fondurile europene, auditurile efectuate au relevat în 2010 -2011 deficiențe în modul in care România a accesat fondurile europene. S-ar putea să ne trezim că trebuie să dăm înapoi sume din banii europeni accesați.

De la finele anului 2011 am intrat pe proceduri corecte. Ultima consecință, în ce privește Programul Operațional pe Mediu. Am primit înștiințare de la Comisia Europeană (CE) privind grave deficiențe la 3 proiecte desfășurate în două județe: Bistrița și Alba.

În cele 3 proiecte cu fonduri europene, CE a descoperit nereguli grave. Am sesizat Directia antifraudă. Probabil până la finele anului nu vom mai putea deconta alte sume pe POR Mediu. E cea mai mare nerealizare a României în ultima perioadă.

România a ratat o șansă importantă de a folosi fonduri europene.

Cele mai importante declarații ale ministrului Finanțelor, Florin Georgescu:

Cursul mediu de schimb – de la 4,21 lei pe euro cât era, am stabilit 4,45 lei pe euro, curs mediu luat în calcul în prezent la fundamentarea bugetului.

PIB în termeni nominali este de 607 miliarde lei, ușor mai ridicat din cauza ratei inflației și a cursului de schimb și din cauza reviziuirii PIB realizate în 2010 și 2011, care pe baza datelor definitive a fost mai mare ca în datele preliminate.

A fost aprobată OG care prevede de la 1 ianuarie 2013 introducerea TVA la încasare.