Prima pagină » Știri » Ponta inspectează lucrările la gazoductul Iași-Ungheni

Ponta inspectează lucrările la gazoductul Iași-Ungheni

Ponta inspectează lucrările la gazoductul Iași-Ungheni
Premierul Victor Ponta a ajuns, sâmbătă după-amiază, pe șantierul gazoductului Iași-Ungheni, la ieșirea din localitatea ieșeană Vulturi, pentru a inspecta stadiul lucrărilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Premierul Victor Ponta a ajuns, sâmbătă după-amiază, pe șantierul gazoductului Iași-Ungheni, la ieșirea din localitatea ieșeană Vulturi, pentru a inspecta stadiul lucrărilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Premierul a ajuns pe șantier la ora transmiterii acestei știri, fiind însoțit de primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, cei doi venind de la Iași, unde au participat la Conferința Națională a Organizației Femeilor Social-Democrate

Sâmbătă după-amiază, la ieșirea din localitatea Vulturi, unde sunt depozitate conducte pe o lungime de câțiva kilometri pentru gazoductul Iași-Ungheni, sunt câțiva muncitori care sudează țevi și trei utilaje.

Premierul Victor Ponta a fost prezent, în 27 august, în Republica Moldova la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iași-Ungheni, alături de premierul moldovean, Iurie Leancă, și comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.

Premierul Victor Ponta declara, în 31 august că finalizarea gazoductului Iași – Ungheni va avea loc în luna decembrie, răspunzând unei întrebări legate de faptul că șantierul respectiv ar fi abandonat și că a dispărut conducta adusă la inaugurare.

„Astea sunt prostiile tipice, nu a dispărut nimic. Este licitație adjudecată de către una dintre cele mai bune firme, o firmă austriacă, au termen sfârșitul lui decembrie, până atunci. Eu înțeleg atacurile politice și poveștile, eu vă spun că la sfârșitul lui decembrie veniți cu mine să inaugurăm gazoductul”, afirma atunci Ponta.

Președintele Traian Băsescu a inspectat, în 20 septembrie, șantierul gazoductului din localitatea ieșeană Rediu, unde nu era niciun muncitor, ci doar un paznic.

Băsescu a spus că lucrările nu pot fi gata în decembrie, ci poate în februarie, adăugând că cei de la Uniunea Europeană știu ce se întâmplă pe acest șantier și nu pot fi mințiți că se termină în decembrie.

„Poți să faci spectacol de sunet și lumini la Roșia Montană, să bagi niște mineri în galerie turistică și să-i scoți și rezolvi problema. Aici nu e turism, e geopolitică. Se uită o Europă întreagă la noi să vadă dacă suntem serioși sau nu. La Bruxelles se știe că a început lucrarea și că din decembrie Moldova va fi în siguranță. Nimeni nu pune problema că trebuie să ne sacrificăm noi și să dăm gaze Republicii Moldova. România este interconectată cu Ungaria, putem aduce gaze și din Norvegia, de oriunde, pe care le-ar plăti moldovenii. Să-i dăm drumul odată. Voi veni pe șantier când începem să săpăm”, a declarat Băsescu.

El a mai spus că îi pare rău că Victor Ponta și Iurie Leancă au luat parte la un „spectacol public” atunci când au participat la inaugurarea lucrărilor gazoductului.

Consorțiul care construiește conducta de gaze Iași-Ungheni (Republica Moldova), format din companiile Habau PPS Pipeline Systems -Austria, Inspet și IPM-Partners (România), a susținut că va respecta termenul contractual pentru execuția „firului principal” al conductei, stabilit pentru 20 decembrie 2013.

„Lucrările de sudare la firul principal al conductei sunt prevăzute să înceapă în 2 octombrie 2013, dată la care devin libere de sarcini terenurile expropriate prin hotărâre de guvern. Până la data enunțată, se vor realiza lucrări de sudare a conductelor în organizările de șantier. Termenul angajat de 20 decembrie 2013 este cel contractual pentru execuția firului principal al conductei și toate activitățile și acțiunile realizate și prezentatate sunt de natură a susține acest termen și angajamentul executantului”, se arată într-un comunicat transmis de consorțiu după vizita făcută de Băsescu pe șantierul gazoductului.

Consorțiul consideră „injuste” comentariile și reportajele de presă privind stagnarea lucrărilor.

Contractul pentru construcția țevii de gaz a fost semnat în 21 august între Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) și firmele membre ale consorțiului.

ANRM a transmis, tot în 20 septembrie, un comunicat în care arată că până la 20 decembrie 2013 urmează să fie finalizat firul principal al conductei, așa cum s-a angajat constructorul. Conducta are o lungime de 32,19 kilometri pe teritoriul României.

Potrivit ANRM, activitățile de expropriere au fost aprobate în 13 august, iar decizia de expropriere va fi emisă până în 2 octombrie. Contractul pentru execuția lucrărilor pe teritoriul României a fost semnat în 21 august.

„În perioada 23 septembrie-2 octombrie asociația (consorțiul) va demara lucrările de construcții-montaj pe terenuri libere de acces în lungime totală de 3,5 kilometri”, se preciza în comunicatul ANRM.

Cele trei firme arată că „o mică parte a materialului tubular” a fost disponibilă în stocuri la începerea proiectului, iar partea principală de țeavă va fi livrată în intervalul 23-28 septembrie.