Prima pagină » Știri » Ponta, întrebat dacă a fost la masă cu Duicu: Habar nu am! E posibil

Ponta, întrebat dacă a fost la masă cu Duicu: Habar nu am! E posibil

Ponta, întrebat dacă a fost la masă cu Duicu: Habar nu am! E posibil
Premierul Victor Ponta a declarat că nu are "habar" dacă a fost la masă cu Adrian Duicu, fostul președinte al Consiliului Județean Mehedinți trimis în judecată cu acuzația de fapte de corupție, deoarece sunt invocate fapte de un an și jumătate, dar că este posibil pentru că ia masa cu multe persoane

Întrebat la Digi 24 dacă a fost la masă cu Adrian Duicu și dacă a existat acel prânz invocat de Duicu în discuțiile telefonice, Ponta a răspuns: „Habar nu am ! Eu…dacă mă întrebați cu cine am fost la prânz ieri sau alaltăieri, vă pot spune. Dacă mă întrebați cu cine am fost acum un an și jumătate…în general, merg cu colegi de partid, cu miniștri, cu oameni politici, cu jurnaliști. E posibil, habar nu am”.

Ponta a arătat în același timp că rechizitoriul procurorilor nu îl indică pe el cu nicio calitate procesuală, nici de învinuit sau inculpat, nici cea de martor, astfel că din punctul său de vedere lucrurile sunt închise.

Procurorii DNA arată în rechizitoriu, obținut de MEDIAFAX, că, în dimineața zilei de 13 iulie 2013, la ora 9.55, Adrian Duicu, aflat în sediul Guvernului, l-a sunat pe Ponea și a spus că așteaptă să intre la premierul Victor Ponta, unde s-ar fi aflat deja ministrul de Interne.

Adrian Duicu îi spunea lui Ștefan Ponea, în iulie 2013, că este în sediul Guvernului, unde șeful Cancelariei premierului l-a chemat pe șeful Poliției, arătând că „un sfert de oră, în birou’ oval”, s-a vorbit despre numirea lui Ponea și a soției acestuia în funcții de conducere la București.

La ora 10.56, Stoica Vlad-Ștefan (șeful Cancelariei primului-ministru) l-a apelat pe chestorul Tobă Petre, purtând cu acesta o discuție de 21 secunde. Peste 5 minute, la ora 11.01, Duicu Ioan-Adrian i-a trimis lui Ponea Constantin-Ștefan un mesaj SMS având următorul conținut: „La.chemat.pe.toba.aici.la.guv.astept.sa.vina”, arată procurorii.

Peste alte 10 minute, la ora 11.11, Duicu Ioan-Adrian a purtat o discuție telefonică cu Georgescu Ionel (persoană apropiată lui Duicu Ioan-Adrian, fost director al Direcției Generale Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne), confirmându-i și acestuia faptul că Tobă Petre fusese chemat la sediul Guvernului României.

La ora 11.38, Ponea Constantin-Ștefan i-a răspuns lui Duicu Ioan-Adrian (în urma mesajului SMS pe care acesta i-l expediase la ora 10.56), tot cu un mesaj SMS, având textul: „Sunteți cel mai tare… Știam eu dar nu mă așteptam chiar așa ! Am emoții!”

În aceste împrejurări Tobă Petre s-a prezentat la sediul Guvernului, unde a purtat o discuție cu Duicu Ioan-Adrian cu privire la situația lui Ponea (și, incidental, cu privire la situația soției acestuia, procurorul Ponea Elisabeta).

Procurorii arată că, despre împrejurările deplasării lui Tobă Petre la sediul Guvernului la data de 13 iunie 2013, au fost cerute detalii atât Secretariatului General al Guvernului (instituție care are evidența activităților desfășurate în sediul Guvernului), cât și Serviciului de Protecție și Pază (instituție care asigură și înregistrează accesul persoanelor în sediul Guvernului), însă „ambele instituții au răspuns că nu mai sunt în posesia datelor privind evenimentele din data de 13 iunie 2013”.

Procurorii mai arată că, în aceeași zi, la ora 13.06, Adrian Duicu a fost contactat de către Dumitrescu Doru (la acea dată adjunct al lui Andreescu Anghel, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, șef al Departamentului de Ordine și Siguranță Publică în cadrul aceluiași minister), acesta arătându-se surprins de faptul că cel dintâi nu a mai venit la Ministerul Afacerilor Interne, pentru a merge la chestorul Tobă Petre. Duicu Ioan-Adrian i-a replicat lui Dumitrescu Doru că nu a mai fost nevoie să facă acest lucru, deoarece chestorul Tobă Petre fusese chemat la Guvern de către premierul Victor Ponta (la care Duicu Ioan-Adrian se referă cu apelativul „șefu’ al mare”), potrivit documentului citat.

Anchetatorii au mai arătat, în rechizitoriu, că mai având de obținut doar unul dintre foloasele pe care i le promisese lui Ponea – numirea soției acestuia, Elisabeta Ponea, într-o funcție de conducere în cadrul unei unități de parchet din București -, Duicu, folosindu-se de influența pe care o avea la nivelul structurilor guvernamentale, a întreprins demersurile „necesare” numirii acesteia într-o funcție de procuror șef secție în cadrul Direcției Naționale Anticorupție.

Ca atare, pentru ca Elisabeta Ponea să poată ocupa o funcție dintre cele menționate mai sus, aceasta trebuia, ca un prim pas, să fie propusă de către ministrul Justiției. În vederea promovării acestei propuneri, Duicu a întreprins o serie de demersuri, susțin anchetatorii.

Astfel, în 8 iulie 2013, în jurul orei 14.00, după reunirea Biroului Permanent Național al Partidului Social Democrat, Duicu s-a deplasat la restaurantul Joseph (situat în București, str. Dr. Ion Cantacuzino nr. 8, sectorul 1), împreună cu premierul Victor Ponta, arată procurorii.

Cu privire la acest aspect, la ora 13.52, Duicu a purtat următoarea discuție cu Georgescu Ionel (persoană apropiată lui Duicu, pe care acesta, în aceeași perioadă, încerca să o impună la conducerea Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală):

„Ionel Georgescu: Da ADI.
Duicu Ioan-Adrian: Sunt la restaurant JOSEF, pe strada doctor ION CUZINO, nu știu unde e.
Ionel Georgescu: Unde e asta, stai că nu te aud.
Duicu Ioan-Adrian: Strada doctor ION CUZINO…
Ionel Georgescu: Strada doctor ION CUZINO…asta ce…
Duicu Ioan-Adrian: Strada doctor ION CANTACUZINO, restaurantul JOSEF îi zice.
Ionel Georgescu: GIUSEPE, bine…
Duicu Ioan-Adrian: Vezi că problema ta s-a rezolvat acolo, ce-ai zis tu, ce vrei tu, la Direcția Antifraudă.
Ionel Georgescu: Hai că vin la tine și-mi spui.
Duicu Ioan-Adrian: E rezolvată! Sunt cu premieru’, aici, la masă.
Ionel Georgescu: Am înțeles. Vin în zonă după tine?
Duicu Ioan-Adrian: Vino aici! De aici vii și mă iei! Da.
Ionel Georgescu: Ok. Bine”, potrivit interceptărilor.

Ulterior, în cursul aceleiași zile, la ora 15.36, Duicu Ioan-Adrian l-a contactat telefonic pe Bădescu Adrian-Ștefan (consilier în cadrul Cancelariei primului-ministru și președinte al organizației Tineretului Social Democrat Mehedinți), căruia i-a solicitat să-i transmită lui Vlad Stoica ca acesta să-i ducă premierului Victor Ponta CV-ul Elisabetei Ponea. Anchetatorii menționează că trebuie remarcat faptul că Duicu i-a transmis lui Bădescu Adrian-Ștefan ca acesta să-i spună lui Stoica (faptul nereal) că s-ar fi întâlnit cu Duicu, pentru a-i ascunde astfel acestuia faptul că au discutat aceste aspecte „sensibile” la telefon.

De asemenea, se remarcă faptul că în discuțiile pe care Duicu Ioan-Adrian le poartă cu Vlad Stoica și cu Bădescu Adrian-Ștefan, aceștia evită referirile explicite la persoana premierului Victor Ponta, folosind sintagmele „șefu’ al mare” și „omu”, arată procurorii.

Potrivit rechizitoriului, la ora 15.36, Duicu și Bădescu Adrian-Ștefan au purtat următoarea discuție:

„Duicu Ioan-Adrian: Ce faci?
Adi Bădescu: La birou.
Duicu Ioan-Adrian: Deci am vorbit de toate cu omu´, decât de treaba mea nu l-am întrebat de ce nu m-a pus. Am fost cu el la masă, m-a luat cu el cu mașina.
Adi Bădescu: Am înțeles.
Duicu Ioan-Adrian: Știi… și am fost la masă cu el.
Adi Bădescu: Oricum aia-i ca și rezolvată, din moment ce v-a zis și știa și DOLI, știau ăștia, bănuiesc că o s-o bage direct în CEX și gata.
Duicu Ioan-Adrian: Păi d-asta te întreb, că nu știu.
Adi Bădescu: Eu îl mai întreb o dată, mai întreb și pe VLAD de ce n-a zis-o.
Duicu Ioan-Adrian: Că eu m-am ocupat de toate ălea, mai puțin de asta.
Adi Bădescu:Păi o să-l întreb eu, să văd exact… probabil că cine știe…
Duicu Ioan-Adrian: Păi uite că-l sunai și nu răspunde.
Adi Bădescu: E în ședință.
Duicu Ioan-Adrian: Cu el?
Adi Bădescu: Nu, nu, nu, separat.
Duicu Ioan-Adrian: (neinteligibil) la masă cu el la JOSEPH (neinteligibil) acolo la masă, la restaurant. M-a luat cu el cu mașina.

Procurorii susțin că, în urma acestor demersuri, Duicu a obținut încă unul din foloasele solicitate de către Ștefan Ponea, anume ca acesta să fie menținut în funcția de inspector-șef al inspectoratului județean de poliție Mehedinți până în momentul în care soția sa Ponea Elisabeta avea să fie numită într-o funcție de conducere în cadrul unei unități de parchet din București și ca, în acel moment, acesta să fie numit un post de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Fostul președinte al Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, fostul șef al IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea, și alte opt persoane au fost trimiși în judecată în dosarul în care sunt acuzați de fapte de corupție.

Adrian Duicu i-ar fi promis lui Ștefan Ponea că își va folosi influența pe care ar avea-o asupra unor membri ai Guvernului, funcționari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne și a șefului Poliției Române, Petre Tobă, pentru a-i determina să îl mențină temporar în funcția de inspector șef al IPJ Mehedinți, iar la o dată ulterioară să îl numească director adjunct al Direcției de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliției Române. Totodată, Duicu i-ar fi promis lui Ponea că va interveni pentru ca soția șefului IPJ Mehedinți, Elisabeta Ponea, într-o funcție de conducere într-o unitate de parchet din București.

Duicu i-ar fi cerut în schimb lui Ponea să o determina pe sora acestuia, președinte al Secției de contrencios Aadministrativ la Curtea de Apel Craiova, să intervină la o judecătoare să îi admită cererea din dosarul în care ceruse anularea raportului Agenției Naționale de Integritate prin care s-a stabilit că președintele CJ Mehedinți a fost în incompatibilitate.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Curtea de Apel București, cu propunere de menținere a măsurilor preventive dispuse în cauză. Instanța va verifica în 1 august legalitatea și temeinicia măsurii arestului preventiv în cazul lui Duicu, Ponea și Popescu.

Citește și