Victor Ponta a depus o plângere la Ministerul Educației în care cere revocarea ordinului de ministru prin care i s-a retras titlul de doctor.
„Am primit marți, plângerea prealabilă a domnului Ponta, în care solicită, printre altele, revocarea ordinului de ministru nr 4.662 din 1 august. Vom analiza plângerea prealabilă și vom decide în zilele următoare cum vom răspunde acestui demers”, a declarat pentru MEDIAFAX Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației.
Conducerea Baroului București a amânat, marți, pentru 31 august, solicitarea Monicăi Macovei de a-l exclude pe fostul premier Victor Ponta din Baroul București.
Consiliul Național de Atestare a Titlurilor Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a respins pe 27 iulie, contestația lui Victor Ponta la decizia consiliului de retragere a titlului de doctor, urmând ca hotărârea să ajungă la ministrul Educației pentru a fi semnată.
Fostul premier Victor Ponta a contestat la data de 15 iulie decizia Consiliului Național de Atestare a Titlurilor Diplomelor și Certificatelor Universitare de retragerea a titlului de doctor. CNATDCU a decis în data de 30 iunie să recomande Ministerului Educației retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta.
Comisia Tehnică din cadrul instituției, alcătuită din trei profesori universitari, a analizat lucrarea de doctorat „Curtea Penală Internațională” a lui Victor Ponta și a stabilit că „nu respectă standardele de etică și propune retragerea titlului de doctor”.
Pe 18 iunie 2012, ediția online a revistei Nature a publicat știrea că Victor Ponta, „prim-ministrul României, a fost acuzat că ar fi copiat secțiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicații anterioare, fără să pună referințe exacte”.
CNATDCU, care este singurul organism abilitat prin lege să judece plagiatele din tezele de doctorat din 1995 încoace, a mai dat un verdict pe 29 iunie 2012 dar comisia a fost dizolvată de către Liviu Pop, cel care era atunci ministrul interimar al Educației. Membrii comisiei susțineau atunci că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt.
De altfel pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universității București a decis în unanimitate că este vorba de plagiat. Mai mult potrivit comisiei, acesta a plagiat intenționat, găsindu-se pasaje copiate în 115 pagini din cele 297 . Singura comisie care l-a absolvit de vină a fost Consiliul Național de Etică, care e decis în data de 18 iulie 2012 că Ponta nu a plagiat.