Ponta: Menținem acciza de 7 cenți la carburant; Băsescu putea să nu semneze acordul FMI, dar a semnat
Guvernul va menține prevederile proiectului de buget pe anul viitor, inclusiv introducerea accizei de 7 euro cenți la litrul de carburant, deoarece au fost negociate cu FMI și CE, iar președintele Traian Băsescu a semnat acordul cu aceste instituții deși putea să nu semneze, afirmă premierul Ponta.
„Este negociat cu partenerii noștri internaționali tot ceea ce este prevăzut în buget și, da, tot ceea ce am negociat cu partenerii noștri internaționali ținem. Dacă președintele Băsescu este împotriva acordurilor noastre cu Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială, avrea dreptul să nu semneze acordul. A semnat. Acum, dacă din motive strict populiste se opune…dar, sincer, eu nu cred că se va opune, că nu l-am văzut să mai spună lucruri serioase în ultimul timp”, a spus Ponta.
Premierul a arătat că președintele nu are dreptul de a lucra la proiectul de buget pe anul viitor, domeniu în care propunerea aparține Guvernului, iar decizia finală revine Parlamentului, și a explicat că în buget sunt asigurate sumele aferente cofinanțării proiectelor cu finanțare comunitară.
„Președintele României, conform Constituției, nu are niciun drept și nici nu va avea un asemenea drept de a lucra pe proiectul de buget. I-am dat buget la Administrația Prezidențială, are buget destul, să-l cheltuiască cum dorește anul viitor, restul propunerii aparține Guvernului și decizia, Parlamentului. Fondurile europene sunt Programele Operaționale Sectoriale și Programul Operațional Regional, absolut toate blocate până anul trecut și deblocate și aflate în acest moment în derulare normală – sunt și supracontractate, inclusiv la Programul Operațional Regional, unde contractarea este undeva spre 115-120% față de fondurile alocate – începem Programul 2014-2020, unde de asemenea avem finanțate atât infrastructura, mediul, resurse umane. Deci, fondurile europene au nevoie din bugetul de stat de partea de cofinanțare, care este asigurată în totalitate prin proiectul de buget”, a spus Ponta.
El a adăugat însă că nu știe despre ce bani în plus este vorba în buget, având în vedere că în acest an au fost achitate arierate, și că nu crede că președintele va bloca creșterile de pensii și de salarii pentru profesorii debutanți și medicii rezidenți și nici creșterea salariului minim.
Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1, că va trimite înapoi bugetul de stat pe 2014, dacă se păstrează creșterea accizei la benzină cu 7 euro cenți și se menține creșterea cu o mie de miliarde la ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea.
El a arătat că această creștere merge la regenerare urbană a municipiilor și orașelor, la modernizarea satului românesc, unde cresc alocările de la 199 de milioane la 800 de milioane și la infrastructură de nivel județean, unde alocările cresc de la 77 de milioane, la 100 de milioane.
„Asta înseamnă o alocare suplimentară de 1,2 miiarde, pentru administrațiile locale, în condițiile în care toate aceste programe sunt finanțate și cu bani europeni”, a mai declarat Băsescu.
Șeful statului a menționat că mai sunt necheltuiți vreo 3 miliarde de euro, pentru aceste programe, de la dezvoltare rurală și de la 1 ianuarie, intrăm pe exercițiul bugetar nou al Uniunii Europene, astfel că, celor 3 miliarde li se adaugă alte 7 miliarde alocate pentru astfel de programe.
„În loc să utilizăm banii europeni, dăm banii direct și sunt banii de la creșterea de la benzină. Dacă nu vor renunța la creșterea cu 7 cenți a accizei la benzină și vor menține acești bani care pot fi ușor substituiți cu bani europeni, le trimit bugetul înapoi, pentru că sunt bani furați din banii tuturor, pentru ca să asigure bani de campanie, cu licitații, cu atribuiri directe”, a mai spus Băsescu.