Ponta: Nu mai putem angaja personal pentru proiecte din bani UE, o să discut cu Chițoiu o soluție

Publicat: 25 07. 2013, 22:43
Actualizat: 06 04. 2019, 05:11

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Sibiu, că primarii i-au semnalat că se pierd bani pentru că nu mai pot fi angajate persoane pentru întocmirea și gestionarea proiectelor cu finanțare de la UE, șeful Guvernului precizând că va discuta cu ministrul Daniel Chițoiu pentru găsirea unei soluții.

„Am desființat posturile neocupate, ceea ce ne-a permis să revenim la regula de 1 la 1. Primarii s-au bucurat. Există o problemă pe care ne-au semnalat-o mai mulți primari, și care cred că e absolut corectă: anumite activități pentru care primăria are bani în buget și are nevoie să angajeze persoane, în special la proiecte cu finanțare internațională, unde, de fapt, ne zgârcim cu salariile a trei oameni și pierdem toți banii pe proiect. E un lucru cu care sunt de acord. O să-l discut cu ministrul de Finanțe și cred că putem găsit soluția ca pentru aceste proiecte unde e adevărat, angajăm cinci oameni, dar câștigăm bani de zece ori mai mult, ar trebui să avem o excepție de la regula generală”, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta anunța, în 19 iunie, că toate posturile neocupate vor fi desființate și va fi introdusă regula de angajare în sistemul bugetar a unei persoane la un post vacantat, în primul rând în sănătate și educație, diferit de sistemul actual care permite angajarea unei persoane la șapte posturi vacantate.

În 2009, Guvernul a decis prin ordonanță de urgență, în urma negocierilor cu FMI, să suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administrație și să permită angajarea unui singur funcționar la șapte posturi vacantate, excepții fiind acceptate doar pentru funcțiile de conducere, înalți funcționari și administrații subdimensionate.

Interdicția a fost prelungită anual, până în prezent.

În urma ultimelor negocieri cu Fondul Monetar Internațional, Guvernul a decis să continue și în următorii ani să reducă numărul de salariați în sectorul public, prin angajarea unei singure persoane la șapte posturi vacantate, sistem care va fi însă aplicat cu mai multă „flexibilitate” în principal în educație și sănătate, pentru ca blocajele generate de lipsa de personal să fie eliminate.

La finele anului trecut, fostul ministru al Finanțelor Florin Georgescu declara că unele ministere sau instituții ar putea să facă angajări peste nivelul negociat cu instituțiile financiare, dar pe ansamblul personalului bugetar se va păstra regula o angajare la șapte plecări.