Ponta: Nu putem recupera bani de la Ioan Becali, Noapteș, Sprânceană, deoarece nu mai figurează cu bunuri. Cum va arăta Agenția pentru sechestre

Ponta: Nu putem recupera bani de la Ioan Becali, Noapteș, Sprânceană, deoarece nu mai figurează cu bunuri. Cum va arăta Agenția pentru sechestre
Publicat: 31/03/2015, 19:49

Bunurile indisponibilizate în proces penale vor fi valorificate prin intermediul unei noi structuri, denumită Agenția Națională de Identificare a Bunurilor Indisponibilizate, care va fi înființată în baza unui proiect de lege transmis Parlamentului spre dezbatere în regim de urgență.

Noua structură va avea 30 de angajați și va fi condusă de către un director general propus de Ministerul Justiției și de un director general adjunct propus de Ministerul Finanțelor, a precizat ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, într-o conferință de presă organizată pentru a marca lansarea în dezbatere publică a proiectului de act normativ.

Conform ministrului, proiectul a fost redactat pe baza recomandărilor primite din partea experților francezi și olandezi, urmând să fie primite sugestii și din partea celor americani.

Principalele funcții ale Agenției, potrivit ministrului Justiției, vor fi facilitarea și identificarea bunurilor provenite din săvârșirea de infracțiuni, valorificarea bunurilor indisponibilizate în cadrul procesului penal, gestionarea sistemului național integrat de evidență a creanțelor provenite din infracțiuni. Noua instituție va sprijini, totodată, organele judiciare în utilizarea celor mai bune practici și va avea competențe privind efectuarea formalităților de notare ipotecară a bunurilor imobile sechestrate.

Cazanciuc a arătat că multe dintre imobilele confiscate vor fi propuse pentru utilizare cu destinație socială, precum sedii de unități de învățământ sau unități medicale.

Agenția va administra totodată un cont unic, unde vor fi adunate toate sumele din proceduri, cunoscâns astfel la zi valoarea bunurilor sechestrate și valorificate.

Prezent la conferința de lansare a proiectului de lege, premierul Victor Ponta a spus că nu exclude ca proiectul să fie promovat în Guvern și ca ordonanță de urgență, în condițiile în care nu ridică probleme juridice privind drepturile personale. În acest context, Ponta i-a solicitat lui Cazanciuc ca, în maximum două săptămâni, să propună Executivului forma de promovare a noului act normativ.

Ponta a dat exemple pe Becali, Noapteș sau Sprânceană, dar și pe un pensionar care își plătește prejudiciul în 108.000 ani

Bunurile din hotărâri judecătorești penale ar trebui sechestrate rapid și valorificate înainte de condamnare, prin soluție constituțională, întârzirea împiedicând în prezent statul să recupereze bani de la Ioan Becali, Noapteș sau Samir, pe numele cărora nu mai există bunuri, spune premierul Ponta.

El a arătat că valoarea totală a creanțelor rezultate în urma hotărârilor judecătorești din cauze penale însumează 3,2 miliarde lei, din care 2,5 miliarde lei sunt aferente anului trecut, dar că din 163 hotărâri, doar 31 au fost trimise la ANAF.

„Hotărârile judecătorești trebuie să ajungă la ANAF și să ajungă în timp, pentru că sunt încă foarte multe cazuri în care ajung după 4-5-6 ani, timp în care condamnatul are grijă să își înstrăineze din bunuri. Există și o problemă cu durata procesului: dacă pui sechestru în 2006 pe o Dacie și în 2014 este condamnat și vrei să vinzi Dacia, nu o mai cumpără nimeni. De asemenea, nu te poți duce să execuți un apartament dacă este proprietar și cel condamnat, și soțul/soția, trebuie găsite resurse ca ieșirea din indiviziune să se facă cât mai rapid. În același timp, dacă nu institui de la început sechestru pe bunuri care pot fi valorificate, degeaba o faci după 1-5 ani sau pe bunuri care nu au nicio valoare. De exemplu, Ioan Becali a fost condamnat în 2012 și trebuie recuperată suma de 17 milioane lei, dar nu figurează cu niciun fel de bun înscris și evident că nu se va recupera niciun leu, neavând bunuri înscrie. Un alt caz, Sprânceană Samir (om de afaceri din Craiova-n.r.), 71 milioane lei, de asemenea nu figurează cu absolut niciun bun deși la începutul procesului a avut bunuri, dar nepunându-se sechestru de la început, nu mai figurează cu bunuri la administrația financiară”, a spus Ponta, într-o conferință de presă organizată pentru a marca lansarea în dezbatere publică a proiectului de act normativ pentru înființarea Agenției Naționale de Identificare a Bunurilor Indisponibilizate.

O altă situație prezentată de Ponta este cea a fostului director al CFR Alexandru Noapteș, care ar trebui să achite 6 milioane lei, dar entru care singura avere înregistrată este un autoturism Fiat 500.

Premierul a arătat astfel că ar fi nevoie să fie găsită o soluție constituțională prin care bunul sechestrat să fie valorificat imediat și ulterior statul să îi restituie suma unei persoane, în cazul în care aceasta este declarată nevinovată.

„Dacă putem să găsim soluția constituțională prin care bunul sechestrat să fie valorificat imediat și după aceea, dacă hotărârea este de condamnare, rămâne bine stabilit, dacă hotărârea este de achitare, statul îi dă înapoi celui declarat nevinovat suma respectivă. Dacă stau cu bunul opt ani, evident că apare degradarea chiar și în cazul imobilelor. Trebuie să acționăm din primul moment dacă vrem să recuperăm ceva”, a spus Ponta.

Ponta a precizat totodată că este nevoie ca și hotărârea judecătorească să prevadă condiții realizabile, prezentând ca exemplu situația unei persoane condamnate să plătească 108 milioane lei, dar care achită o treime din pensia lunară, neavând bunuri, astfel că prejudiciul va fi recuperat în 108.000 ani,.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar