„Ponta, nu uita, va veni și ziua ta”. Peste o mie de angajați ai RAAN au participat la un marș de protest și au cerut bani de la Guvern

Publicat: 14 07. 2015, 11:13
Actualizat: 03 08. 2015, 22:16

This browser does not support the video element.

Cei 1.200 de angajați au plecat, marți dimineață, în jurul 7:30, de la unitățile Romag Prod și Romag Termo într-un marș care s-a întins pe aproximativ nouă kilometri până la Prefectura Mehedinți, din centrul municipiului Drobeta Turnu Severin, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Coloana însoțită de jandarmi și polițiști s-a întins pe aproximativ doi kilometri, circulația fiind restricționată în timpul marșului de protest pe Calea Târgu Jiului – Bulevardul I.C. Brătianu – str. Smârdan – str. Traian din municipiu.

Oamenii au scandat lozinci împotriva Guvernului, au huiduit și au afișat pancarte cu lozinci de genul: „Nu vrem milă, vrem decență!”, „RAAN în faliment, județ în descompunere”, „Jos Guvernul mincinos”, „RAAN distrus, Guvern trădător”, „Ponta, nu uita va veni și ziua ta”.

În jurul orei 9:40, coloana de protestatari a ajuns în fața Prefecturii Mehedinți, unde sindicatele au obținut autorizație de protest până la ora 12:00.

Nemulțumirile oamenilor sunt legate de faptul că Guvernul nu a alocat sumele promise pentru funcționarea platformelor Romag Prod și Romag Termo, până la închiderea controlată a unităților.

Potrivit sindicaliștilor, Guvernul a promis că va aloca 25 de milioane de lei în luna mai și alte 25 de milioane în luna iunie, dar până în prezent banii nu au fost primiți, iar angajații au de primit restanțe salariale din luna mai.

Angajaților de la RAAN li s-au alăturat, în timpul marșului de protest, și angajați ai minei Husnicioara a căror activitate depinde în proporție de 90 la sută de funcționarea RAAN.

La ora transmiterii acestei știri, protestatarii se află în fața Prefecturii Mehedinți, unde scandează și așteaptă o reacție din partea autorităților județene.

Salariați ai platformelor Romag Prod și Romag Termo din cadrul RAAN au refuzat și luni să intre la lucru în tura I, protestând în fața unităților și cerând Guvernului bani pentru funcționarea companiei până la închiderea controlată.

Liderii de sindicat și șefii celor două unități au discutat cu oamenii, explicându-le care este situația în privința restanțelor salariale și a banilor pe care Guvernul s-a angajat, potrivit sindicaliștilor, să îi furnizeze pentru funcționarea în continuare a celor două unități, până la închiderea controlată a instalațiilor.

Potrivit liderului Sindicatului Romag Prod, Florin Rogobete, care este și vicepreședinte al confederației Energetica din cadrul Blocului Național Sindical, prin protestul organizat luni dimineața salariații au cerut asigurarea de urgență a fondurilor necesare pentru plata salariilor și funcționarea RAAN până la epuizarea duratei de viață a instalațiilor de la sucursala Romag Prod.

Potrivit directorului Romag Prod, Melwin Watzlavek, finanțarea de către Guvern a închiderii controlate a instalațiilor unității în care se produce apă grea este absolut necesară, pentru a fi evitat impactul de mediu local și chiar transfrontalier.

El a arătat că oprirea controlată a unităților ar asigura și măsuri sociale în cazul angajaților.

Marți, la București are loc întrunirea creditorilor RAAN cu administratorul judiciar, administratorul special și reprezentanți ai Ministerului Energiei.

Președintele Sindicatului Termo Halânga, Alexandru Tănase, anunța, sâmbătă, că angajații platformelor Romag Termo și Romag Prod, ambele componente ale RAAN, împreună cu cei 700 de angajați ai Minei Husnicioara care furnizează cărbune către RAAN, vor începe acțiuni ample de protest, întrucât Guvernul nu a virat banii promiși pentru funcționarea companiei până la sfârșitul lunii august, când ar începe procedurile de închidere controlată.

Prin acțiunile de protest, sindicatele solicită Guvernului bani pentru funcționare, pentru cărbune și păcură, salarii și oprirea în regim de siguranță.

Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma să se închidă controlat, iar angajații ar urma să primească până la 24 de salarii medii pe economie.

Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic în Drobeta Turnu Severin, în 17 februarie 2015, iar conform actului, apa caldă și căldura urmează să fie oprite în municipiu de la sfârșitul lunii august.

Închiderea controlată a RAAN înseamnă disponibilizarea majorității salariaților, care ar urma să primească, în funcție de vechime, până la 24 de salarii medii pe economie, drept plată compensatorie.

RAAN a intrat în insolvență în septembrie 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenței, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.

Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN la momentul declanșării procedurii de insolvență se aflau peste 300 societăți comerciale, dar și instituții publice și administrații locale și bănci care au avut relații contractuale cu RAAN.

Înainte de intrarea în insolvență, RAAN avea aproape 2.700 de angajați, acum numărul acestora fiind de 2.400.