PONTA PLAGIAT. Liviu Pop: Am cerut să fie făcută publică stenograma ședinței Consiliului General al CNATDCU

PONTA PLAGIAT. Liviu Pop: Am cerut să fie făcută publică stenograma ședinței Consiliului General al CNATDCU
Publicat: 30/06/2012, 15:38
Actualizat: 04/07/2012, 17:21

Liviu Pop a declarat, sâmbătă, că a cerut să fie făcută publică stenograma ședinței Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, precizând că i se pare impardonabil și surprinzător punctul de vedere al președintelui Consiliului General al CNATDCU.

„Am cerut să fie făcută publică stenograma ședinței de vineri a CNATDCU. Vreau să spun că această comisie nu avea calitate, potrivit Regulamentului, să se pronunțe asupra lucrării (de doctorat a lui Victor Ponta, n.r.) și, mai mult, nu era cvorum. Discuția s-a dus într-o sferă politică, nu mă așteptam la această poziție a președintelui CNATDCU. Mi se pare impardonabil, din punctul meu de vedere, această poziție”, a spus Liviu Pop, într-o conferință de presă susținută împreună cu secretarul de stat Stelian Fedorca.

Întrebat în ce calitate a organizat conferința de presă, având în vedere faptul că interimatul lui la conducerea Ministerului Educației a expirat, Liviu Pop a spus că este membru al Guvernului, ministru delegat pentru Dialog Social și că încă nu a predat mandatul de la MECTS.

Întrebat dacă el consideră că lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta este un plagiat, Liviu Pop a spus că nu poate comenta pe marginea conținutului acesteia, întrucât nu este îndreptățit să o facă.

„Nu comentez pe marginea conținutului, nu sunt îndreptățit să o fac. De acest lucru trebuie să se ocupe Comisia de Etică”, a precizat Pop.

El a reafirmat că CNATDCU nu avea atribuții pentru „așa ceva”, precizând că pe un astfel de subiect trebuie să se pronunțe Comisia de Etică

Liviu Pop a precizat că potrivit unui ordin de ministru din aprilie 2012, Consiliul General al CNATDCU putea să evalueze doar tezele de doctorat de după 4 aprilie, tezele anterioare acestei date fiind evaluate de Comisia Națională de Etică.

„Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare nu avea această calitate, articlul 2 din Regulament spune clar acest lucru. Mai mult, Consiliul nu avea cvorum. Nu mai comentez nimic, pentru că nu mai vreau să se interpreteze politic”, a adăugat Liviu Pop.

El a adăugat că din toate deciziile pe care Consiliul General al CNATDCU le-a luat vineri, la Ministerul Educației a ajuns doar una singură.

Liviu Pop a mai spus că îi invită pe toți cei care doresc să se lămurească asupra acestui subiect și asupra atribuțiilor fiecărui for, să citească Legea educației, să vadă ce spun regulamentele, „să nu le citească pe sărite și să nu le interpreteze politic”.

„Dacă fac asta, înțeleg că toate demersurile mele sunt absolut legale, fără imixtiune politică, cu miza clară de a recupera întârzierile din Legea educației”, a precizat Liviu Pop.

Întrebat care a fost rostul ordinului emis de el joi, Liviu Pop a spus că a vizat doar creșterea numărului de membri din Consiliul General al CNATDCU de la 21 la 45, pentru a aduce experți intermaționali, profesori universitari internaționali și profesori de la toate universitățile.

„Ordinul de ieri a vizat strict creșterea numărului de membri de la maximum 21 la maximum 45. Revin asupra unei declarații pe care am mai făcut-o: în baza ordinului din aprilie 2012 dat de Cătălin Baba, această comisie trebuia să analizeze doar tezele depuse după 4 aprilie 2012, orice teză anterioară fiind analizată numai de Comisia Națională de Etică”, a precizat Liviu Pop.

Consiliul General al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, în ședința de vineri, că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educației retragerea titlului de doctor.

Decizia Consiliului a fost luată prin votul celor 13 membri prezenți, din totalul de 21.

În urma acestei decizii, CNATDCU a trimis Ministerului Educației propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.

Președintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, a declarat că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte ușor de detectat.

În ce privește bibliografia lucrării de doctorat a lui Ponta („Curtea Penală Internațională”), în cazul a aproape 40 de pagini ale lucrării nu a fost menționată sursa.

Liviu Pop declara, vineri, pentru MEDIAFAX, că toate deciziile luate de Consiliul General al CNATDCU sunt nule, întrucât nu a fost întrunit cvorumul de 14 membri, necesar pentru ca ședința să fie statutară.

Premierul Ponta a declarat, la plecarea de la Bruxelles, răspunzând presei străine, că ceea ce s-a anunțat în privința acuzațiilor de plagiat la adresa sa reprezintă o decizie politică și ilegală luată de apropiații președintelui ca represalii pentru participarea sa la Consiliu și că nu va demisiona.

„Ce s-a anunțat astăzi este o decizie politică și ilegală, luată de apropiații Președintelui ca represalii pentru participarea mea la Consiliul European. Voi dovedi în fața Comisiei de Etică a Ministerului Educației că am respectat toate regulile! Nu renunț la lupta pe care am început-o din cauza acestor atacuri. Nici vorbă de demisie!”, a declarat Victor Ponta, vineri seară, la plecarea de la Bruxelles, răspunzând întrebărilor presei străine.

PSD a dat publicității, sâmbătă, „elemente” despre unii dintre membrii CNATDCU, care, în opinia social-democraților, certifică natura politică a acțiunii Consiliului în legătură cu premierul Victor Ponta.

Conform sursei citate, Marius Andruh, președintele Consiliului, este beneficiarul unui grant de 7 milioane de RON, adică aproape 1,6 milioane de euro, acordat de Ministerul Educației, în timpul ministeriatului lui Daniel Funeriu.

„Domnul Pintilie Lucian, de asemenea, beneficiar al unui grant de 7 milioane de RON, acordat de același ministru al Educației. Domnul Mircea Miclea, apropiat al președintelui Băsescu, cu acuzații încă neclarificate de plagiat, precum și cu beneficii directe din contracte publice. Domnii Dorel Banabic, Lazăr Vlăsceanu și Marian Preda ocupă sau au ocupat funcții în comisiile înființate de președintele Traian Băsescu în ultimii ani, legându-și activitatea și numele de cea a președintelui României. Domnii Dragoș Ciuparu și Viorel Barbu sunt membri ai PDL sau activează și au activat în structuri ale Partidului Democrat Liberal. Astfel, domnul Ciuparu este membru cu acte al PDL, fost secretar de stat și președintele al ANCS, în timp ce domnul Viorel Barbu este membru al comisiei de Educație Cercetare, Cultură și Sport din cadrul PDL Iași. Domnul Ciuparu a fost plătit din fonduri europene POSDRU, deși se află într-o situație de incompatibilitate (a fost plătit ca expert într-o instituție care se afla în subordinea ministerului educației, la fel ca și domnia sa). Tot membri ai PDL sunt și domnul Cristian Oară, precum și doamna Carmen Socaciu. Domnul Florin Stamatian, numit în Consiliu de domnul Cătălin Baba, în ultima sa zi de mandat, nu este nimeni altul decât fost prefect al județului Cluj, numit în această funcție de PDL”, mai arată PSD.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...