Prima pagină » Știri » Ponta, prima reacție după achitare: „Mă bucur că în Romania se poate face dreptate”

Ponta, prima reacție după achitare: „Mă bucur că în Romania se poate face dreptate”

Ponta, prima reacție după achitare: „Mă bucur că în Romania se poate face dreptate
Fostul premierul Victor Ponta a declarat, joi, după ce a fost achitat în primă instanță în dosarul Turceni Rovinari, că nu are niciun sentiment negativ față de toți cei care timp de trei ani s-au bucurat de răul său, deși știau ce este nevinovat.

„Mă bucur că în Romania se poate face dreptate. Îmi pare rău de faptul că asemenea abuzuri și înscenări s-au petrecut și se petrec încă în țara noastră și mă bucur că există judecători care rezistă la toate presiunile și își fac datoria de a aplica legea! Îi mulțumesc avocatului meu Florin Surghie și tuturor celor care au crezut tot timpul în nevinovăția mea și nu am niciun sentiment negativ față de toți cei care timp de 3 ani s-au bucurat de răul meu deși știau că sunt nevinovat”, a scris Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.

El și-acerut scuze mamei sale, soției, Daciana, precum și celorlalți din familia sa, care „au avut cel mai mult de suferit din cauza activității sale politice”.

„Dincolo de cei trei ani de „umilințe”, de pierderea funcției de președinte al PSD și cea de Prim Ministru, aș vrea să se gândească toată lumea dacă este normal să trăim într-o țară în care Kovesi, uncheșelii și portocalii săi comit abuzuri, falsifică probe și încalcă legea și te fac „penal” pentru interesele lor meschine și dacă este normal să nu răspundă niciodată pentru aceste infracțiuni. Am învățat foarte mult din această perioadă dureroasă – o să țin minte această lecție în toată activitatea mea viitoare”, a adăugat Ponta.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, joi, în primă instanță, achitarea lui Victor Ponta și a lui Dan Șova în dosarul Turceni-Rovinari.

În cazul fostului premier Victor Ponta, judecătorii au decis achitarea pentru fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani. Fostul ministru Dan Șova a fost achitat pentru complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală și spălare de bani.

Decizia judecătorilor nu este definitivă.

La ultimul termen din proces procurorul DNA a cerut pedeapsă cu executare pentru fostul premier Victor Ponta și fostul senator Dan Șova, ambii fiind acuzați de fapte de corupție.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin cabinet individual de avocat, Victor Ponta a obținut de la SCA „Șova și Asociații” suma 181.439,98 de lei, pentru activități, care însă în realitate nu s-au efectuat.

Procurorii DNA spun că în 30 august 2007 între SCA „Șova și Asociații”, reprezentată de Dan-Coman Șova și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, reprezentat de Victor Ponta, s-a încheiat o „convenție de conlucrare profesională”, având ca obiect „conlucrarea celor două părți în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum și în alte cauze în care se va ivi necesitatea”. Convenția a fost încheiată pe o perioadă nedeterminată, în aceasta fiind ca pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare onorariile să fie încasate de societatea de avocați, iar Victor Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 de euro, pentru care va emite o factură lunară.

„Prin procesul-verbal din 29 octombrie 2007, inculpații au hotărât suplimentarea cu 1.000 euro a onorariului cuvenit inculpatului Ponta Victor-Viorel pentru luna octombrie 2007 (lună în care Șova Dan-Coman s-a înțeles cu inculpatul Cristea Dumitru să încheie un contract de asistență juridică prevăzut cu comision de succes). În data de 27 martie 2008, inculpații au încheiat un act adițional la convenția de conlucrare profesională, în sensul că s-a modificat onorariul cuvenit inculpatului Ponta Victor-Viorel la suma de 3.000 euro (cu o lună înainte, cele două complexe energetice încheiaseră cu SCA Șova și Asociații alte contracte de asistență juridică prevăzute cu comision de succes)”, arată procurorii DNA în comunicatul de presă transmis în 2015.

Citește și