Ponta rămâne fără titlul de doctor. Răspunsul lui Curaj: Sigur că se va întâmpla

Publicat: 30/06/2016, 18:58
Actualizat: 18/07/2016, 15:26

Ministrul Educației nu are de ales decât să emită ordinul de retragere a titlului de doctor în momentul în care primește recomandarea CNATDCU în acest sens, a explicat Adrian Curaj pentru MEDIAFAX.

„Mecanismul a fost gândit astfel pentru ca, indiferent de cine este în poziția de ministru, decizia CNATDCU să fie una executorie, evident trebuie să aibă avize juridice, dar decizia finală a CNATDCU după întreaga procedură este o decizie obligatorie pentru cel care e la momentul acela ministru. Răspunsul este sigur că da. Procedura este clară, aceasta se respectă și există o decizie. De aceea am gândit mecanismul astfel, ca ministrul să nu aibă opțiuni, pur și simplu să se bazeze pe ceea ce a decis CNATDCU. În momentul în care se termină toată procedura, trebuie să aplici legea. Este un cadrul legislativ care să nu dea loc jocurilor”, a spus Curaj pentru MEDIAFAX.

Ponta: Mă apuc să scriu încă o teză de doctorat

La scurt timp după aflarea deciziei CNATDCU, Victor Ponta a reacționat printr-un mesaj ironic pe Facebook, arătând că, odată cu această „mare victorie” tehnocrații au rezolvat cea mai gravă problemă a României și a ținut să-i informeze, sarcastic, că se va apuca să scrie o altă lucrare de doctorat cu tema „Fabuloasa Guvernare Tehnocrată și mărețele sale realizări pentru poporul român”.

„Ok – tehnocrații au rezolvat principala problemă a țării – mi-au luat și ei doctoratul ( ca Băsescu în 2012)! Înțeleg că acum ( după această mare victorie) totul va fi bine – de azi încep să crească încasările la buget să ieșim din deficit/ de azi începem să primim banii europeni pe care nu i-am luat până acum/ de azi plătim subvențiile în agricultură, mărim salariile și pensiile / de azi nu mai mor bebelușii în spitale și nici nu se mai dau subiecte grele la examenul da capacitate / și de azi nu mai suntem ‘marfa’ pe care o vând tehnocrații ca să primească o promovare când se întorc la Bruxelles!”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

Acesta a comentat și că este „onorat” de efortul pe care Cabinetul Cioloș l-a făcut pentru o singură persoană și a a ținut să-i anunțe, ironic, pe miniștrii tehnocrați că de astăzi se va ocupa să scrie o nouă teză de doctorat, cu tema „Fabuloasa Guvernare Tehnocrată și mărețele sale realizări pentru poporul român”. „That will be fun!!!!”, a conchis Ponta.

Întrebat despre decizia CNATDCU referitoare la doctoratul lui Victor Ponta, președintele PSD Liviu Dragnea a declarat, la Târgoviște, că nu a mai văzut niciodată o asemenea încrâncenare: „Din punctul meu de vedere, această hotărâre a Comisiei e discutabilă pentru că aceeași comisie, în altă componență, a luat altă decizie. Nu cred că asta era principala temă a unui Guvern technocrat. Victor va decide ce va face în speța asta. Dar cine ne răspunde la întrebarea: care decizie a fost corectă? Nu mai știu să fie un caz în care să fie atâta încrâncenare. Avem situația Olguței Vasilescu, în care tot o comisie a decis că teza de doctorat e plagiat, iar instanța a zis că nu”, a comentat Liviu Dragnea.

UPDATE 12:05 Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) recomandă Ministerului Educației retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta, lucrarea nu respectă standardele de etică.

„Comisia de lucru a recomandat Consiliului, a analizat că teza de doctorat nu respectă standardele de etică a cercetării științifice și propune retragerea tilului de doctor în drept în baza articolului 170 din Legea nr 1 din 2011. Consiliul a luat în discuție a luat această propunere, Consiliul a avut cvorum, din 47 de membri au fost 35 prezenți, au votat pentru, în favoarea propunerii comiei 34, și a fost o abținere”, a declarat Viorel Barbu, președintele Consiliului Național de Atestare a Titlurilor.

Stirea inițială

Fostul premier Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, a stabilit Comisia Tehnică din cadrul Consiliului Naționale de Atestare a Diplomelor (CNATDCU), urmând ca raportul final să fie supus votului în Consiliul General de joi, au declarat surse din Ministerul Educației pentru MEDIAFAX.

Potrivit unor surse din Ministerul Educației, Comisia Tehnică din cadrul Consiliului Național de Atestare a Titlurilor și Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a finalizat raportul privind lucrarea de doctorat a fostului premier Victor Ponta.

Sursele citate, au declarat pentru MEDIAFAX că membrii Comisiei Tehnice, în urma unei analize a lucrării, au făcut recomandarea de retragere a titlului de doctor al lui Victor Ponta.

Potrivit procedurii, raportul Comisiei Tehnice a fost prezentat Comisiei Juridice din cadrul CNADTCU, care ulterior a fost înaintat președintelui instituției. Membrii Comisiei Tehnice sunt aleși prin recomandare de către membrii din Comisia Juridică. În acest caz, este vorba despre trei persoane, din exteriorul CNATDCU, care au analizat lucrarea de doctorat.

O ședință a CNATDCU a fost convocată pentru ziua de joi, atunci când raportul va fi suspus unui vot în cadrul Consiliului General dacă la ședință va exista cvorum. În cazul în care votul va confirma decizia Comisiei Tehnice, CNADTCU va recomanda ministrului Educației, Adrian Curaj, să-i retragă lui Victor Ponta titlul de doctor, obținut în iulie 2003 cu teza intitulată „Curtea Penală Internațională” la Facultatea de Drept a Universității din București.

Din punct de vedere al procedurii, fostul premier Victor Ponta va avea la dispoziție două săptămâni pentru a contesta decizia.

La 18 iunie 2012, ediția online a revistei Nature a publicat știrea că Victor Ponta, „prim-ministrul României, a fost acuzat că ar fi copiat secțiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicații anterioare, fără să pună referințe exacte.

În timpul ministeriatului Ecaterinei Andronescu, Consiliul Național de Etică s-a pronunțat, pe 19 iulie 2012, absolvindu-l de orice vină pe fostul premier, susținând că titlul de doctor în Științe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obținut în concordanță cu legislația în vigoare în 2003 și calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susține. Raportul final al Consiliului Național de Etică (CNE) a fost întocmit după analizarea evaluării realizate de experții desemnați special pentru acest caz. Printre aceștia s-a aflat și Gheorghiță Mateuț, avocatul lui Adrian Năstase, coordonatorul lucrării de doctorat al lui Ponta.

„Teza de doctorat elaborată de domnul Victor Ponta și susținută public în anul 2003 respectă cerințele academice din acea perioadă și este comparabilă din punct de vedere al acestor cerințe cu alte teze de doctorat susținute în acea perioadă. Teza de doctorat are un titlu clar, dezvoltat corespunzător pe parcursul lucrării. Tema tezei de doctorat este în domeniul de preocupare al doctorandului și al conducătorului de doctorat. Autorul tezei de doctorat a efectuat activitățile cuprinse în planul individual de pregătire conform reglementărilor în vigoare în acea perioadă (3 examene și 3 referate, toate apreciate cu calificativul foarte bine). Teza de doctorat este clar structurată, are un plan de cercetare coerent. Metodologia este în concordanță cu normele și practicile din domeniul științelor juridice la acea dată. Cercetarea, așa cum rezultă din referatele comisiilor de susținere, prezintă elemente de noutate și cuprinde analize pertinente. Bibliografia utilizată de autor este menționată la sfârșitul lucrării”, se arata în raportul întocmit de trei experți în științe juridice, desemnați special pentru acest caz.

Totodată, potrivit raportului întocmit de experți și aprobat prin hotărârea Consiliului Național de Etică (CNE), nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta și-ar fi însușit partenitatea unor idei, concepte, modele care nu îi aparțineau și le-ar fi prezentat drept contribuții personale sau originale.

„Teza de doctorat a fost susținută în Catedra de Drept Public din cadrul Facultății de Drept a Universității București în data de 1.04.2003, în prezența unor profesori remarcabili: prof. dr. Ioan Muraru, prof. dr. Nicolae Popa, prof. dr. Emil Molcuț, prof. dr. Antonie Iorgovan, prof. dr. Dan Drosu Saguna și alți specialiști de renume care au apreciat valoarea lucrării”, se mai menționează în evaluarea experților, care a stat la baza raportului final al CNE.

De precizat este faptul că, după venirea PSD la guvernare în contextul scandalului de plagiat al lui Ioan Mang, componența CNE a fost schimbată, în noua formulă, care s-a pronunțat și pe plagiatul lui Ponta, regăsindu-se oameni apropiați noii puteri.

CITEȘTE ȘI PLAGIATORII

Universitatea București: Elemente de plagiat pot fi identificate în 115 pagini din cele 297 pagini

O zi mai târziu, pe 20 iulie 2012, un alt verdict, cel al Comisiei de Etică (CE) al Universității din București, a fost radical: Victor Ponta a plagiat. Comisia a constat că o treime din lucrare este copiată, „prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele”.

Tehnicile de copiere din teza de doctorat a lui Ponta, a susținut CE, au fost de multe ori „copierea de fragmente din alte lucrări și în succesiunea în care ele curg în lucrările originale”, ori «tehnica montajului», adică se preiau bucăți disparate din lucrările surse pentru a confecționa propriile pagini ale autorului, evident fără respectarea minimală a citării coecte.

„Toate indică nu numai cât de mult a fost copiat, dar și intenția și, mai rău, prin minime cosmeticări, efortul de a masca rudimentar actul copierii, fără atribuirea corectă a autorilor de la care s-a preluat identic”, se arăta în hotărârea CE.

„Teza de doctorat a lui Victor Ponta, Curtea Penală Internațională, are 432 pagini numerotate. Textul propriu-zis, fără anexe, fără prefața semnată de profesorul coordonator Adrian Năstase și fără cuprins are 297 pagini. Elemente de plagiat pot fi identificate în 115 pagini din cele 297 pagini”, a declarat șeful Comisiei de Etică, Marian Popescu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial". Avertismentul ministrului de Externe...
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cine ar putea intra în turul II după confruntarea dintre candidați ANALIZĂ
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Descoperire arheologică rară, la Zidul lui Hadrian: Un mâner vechi de 2.000 de ani arată...
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei...
Adriana Bahmuțeanu pune tunurile pe văduva lui Prigoană! Ce acuzații grave îi aduce: ”Are trei...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Prețurile au sărit în aer la Târgul de Crăciun din Craiova! Cât a ajuns să...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Începe licitaţia pentru construcţia celui mai dificil lot al secţiunii montane a A8. Anunţul ministrului...
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Retragere numerar de la bancomat. Anunț pentru toți românii care scot bani de la ATM
Cele trei semne zodiacale care știu întotdeauna ce trebuie să spună. Toți le caută compania
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la 95 de ani
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Experții în nutriție din Anglia cer interzicerea prăjiturilor și biscuiților în școli