Răspunsul Guvernului transmis Curții Constituționale (CC) privind listele electorale permanente convinge oamenii raționali și normali la cap, nu și persoane cu grave devieri de comportament și care reprezintă excepțiile prevăzute de medicină, a declarat premierul Victor Ponta.
„Este un răspuns foarte simplu, care a convins pe toată lumea care vrea să fie convinsă, nu vorbesc de persoane cu grave devieri de comportament și care oricum nu vor înțelege niciodată. Eu vorbesc de oamenii normali, care au înțeles foarte clar că dacă dorește Curtea Constituțională de la noi actualizarea listelor, asta o fac primarii sub centralizarea Ministerului Administrației și Internelor. Dacă doreau listele electorale permanente, nu le puteau obține de la noi. Toți oamenii raționali și normali la cap au înțeles lucrul ăsta, cu excepțiile prevăzute de medicină”, a spus Ponta miniștrilor, la începutul ședinței de marți a Guvernului.
Premierul Ponta a transmis Curții Constituționale luni seară o scrisoare în care arată că Guvernul a primit din partea acestei instituții două adrese care conțin solicitări diferite, explică faptul că listele electorale permanente nu se află la Executiv, dar că Guvernul va comunica în termen datele cerute.
Europarlamentarul PDL Monica Macovei susține că premierul Victor Ponta „minte” în privința listelor electorale, deoarece le are, dar nu vrea să le dea Curții Constituționale.
„Ponta minte în continuare când spune că nu are listele electorale permanente pe baza cărora s-a desfășurat referendumul. Le are, dar nu vrea să le dea Curții Constituționale”, susține Macovei într-o declarație remisă, marți, agenției MEDIAFAX..
Ea precizează că, potrivit articolului 5 din Hotărârea de Guvern nr. 682 din 7 iulie 2012, adoptată de Guvernul Ponta, „Ministerul Internelor și Administrației, prin Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, selectează și prelucrează datele privind cetățenii cu drept de vot, tipărește și pune la dispoziția primarilor listele electorale permanente actualizate, în două exemplare, și copii de pe acestea, în trei exemplare”.
Curtea Constituțională a primit de la Parchetul instanței supreme o informare privind ancheta desfășurată în cazul listelor electorale, au declarat surse oficiale.
Plenul Curții Constituționale se reunește, marți, la cererea unor judecători, ca urmare a unor neconcordanțe apărute în actele oficiale ale CC, după ce în 2 august stabilise amânarea unei decizii privind referendumul până când Guvernul va remite listele de alegători.