Cu o întârziere de o oră și jumătate, cabinetul Ponta s-a întâlnit la Palatul Victoria în ședință pentru a discuta rectificarea bugetară. Executivulurmează să aprobe joi proiectul de rectificare bugetară care prevede creșterea deficitului de la 1,9% la 2,25% din PIB.
Premierul Victor Ponta a declarat joi că vor fi alocate fonduri suplimentare pentru asigurarea plăților reprezentând rambursările de pensii și pentru plata însoțitorilor persoanelor cu handicap. Primul ministru a mai afirmat că există resursele pentru majorarea salariilor bugetarilor și pentru asigurarea cofinanțării proiectelor din fonduri europene.
Pe de altă parte, la rectificarea bugetară Ministerul Agriculturii va primi fonduri suplimentare.
„Am o preocupare specială pentru ca în toamnă, în plus față de ce alocăm acum, toate resursele disponibile să le îndreptăm către agricultură, sector lovit puternic de secetă. Orice leu pe care îl vom obține în plus la buget va merge la agricultori, pentru a ajuta acest sector fundamental”, a declarat Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta a declarat joi că proiectul de rectificare a pornit de la un buget conceput greșit și nedrept, chiar „criminal” față de persoanele cu dizabilități, însă Ministerul Finanțelor Publice (MFP) reușește să mențină stabilitatea bugetară, deși va fi înjurat de toți miniștrii.
„La rectificarea bugetară noi am lucrat cu un buget conceput greșit și nedrept, conceput anul trecut de fosta guvernare. Mi s-a părut criminal să faci un buget în care să nu prevezi bani pentru așa ceva (însoțitorii persoanelor cu dizabilități – n.r.) și practic ar fi fost condamnate persoanele cu dizabilități să nu mai aibă însoțitori în această perioadă”, a afirmat Ponta.
El a adăugat că Guvernul nu poate decât aduce corecturile necesare privind majorarea salariilor, restituirea sumelor reținute ilegal pensionarilor și finanțarea pentru autoritățile locale care au ajuns „intenționat în stare de faliment pentru că nu răspundeau din punct de vedere politic unor așteptări”.
Ponta a arătat că în bugetul elaborat anul trecut au fost trecute proiecte fără finanțare, iar bugetul pentru justiție s-a terminat de la 1 mai.
„Vedem tot felul de proiecte la care România se angajase și existau zero lei în buget, și aici Ministerul Dezvoltării a fost campion în promisiuni goale și tromboane. Urma să organizăm tot felul de lucruri, dar nu punea nimeni niciun leu în buget. România pentru justiție în viziunea bugetului făcut în 2011 se termina la 1 mai, de atunci nu mai aveau bani și nici nu au mai avut vreun ban, în schimb trebuie să aplicăm reglementări, să dăm noi bani pentru judecători și grefieri, bani pe care nu-i prevăzuse nimeni”, a spus Ponta.
El a adăugat că în acest context efortul Ministerului de Finanțe este cu atât mai mult de apreciat.
„În aceste condiții apreciez efortul făcut de Ministerul de Finanțe, pe care o să-l înjurați și certați toți, dar din banii pe care îi are a reușit să țină o stabilitate extrem de importantă a ce înseamnă bugetul național”, a mai spus premierul.
El a anunțat miercuri că Guvernul va aloca autorităților locale, la rectificarea bugetară, 500 milioane lei pentru plata arieratelor către firme și 100 milioane lei pentru primăriile care nu mai au bani de salarii, încă 100 de milioane lei urmând a fi acordate pentru plata însoțitorilor persoanelor cu dizabilități.