Ponta s-a întâlnit cu reprezentanții UE, SUA și Canadei, la discuție au participat Zgonea și Tăriceanu
Întâlnirea a avut loc după ce deputații au respins cererea Direcției Naționale Anticorupție pentru urmărirea penală a lui Ponta.
Anterior, Ambasada SUA la București a transmis că imunitatea parlamentară nu trebuie folosită pentru blocarea procedurilor judiciare, iar legea trebuie să se aplice egal pentru toți.
Ambasada SUA a transmis și în cursul dimineții, înaintea începerii ședinței de plen a Camerei Deputaților, că „orice acuzații de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin și fără interferențe”.
Și Ambasada Marii Britanii a transmis că Guvernul britanic recunoaște importanța luptei împotriva corupției în România și necesitatea ca instituțiile sistemului judiciar să poată acționa cu imparțialitate și în spiritul unei independențe depline.
Ambasada Olandei la București a arătat, la rândul său, că Olanda crede cu tărie că toți oamenii sunt egali în fața legii, apreciind că „evoluțiile recente din Parlament pun în lumină probleme mai largi legate de atitudinile față de justiție și corupție din România”.
Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârșit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA a cerut Camerei Deputaților avizarea urmăririi penale pe numele premierului și pentru conflict de interese.
Deputații au respins, marți, în plenul Camerei, solicitarea DNA de avizare a urmăririi penale a premierului Victor Ponta, și pentru conflict de interese.
Astfel, raportul Comieiei Juridice a Camerei Deputaților, care a respins solicitarea de încuviințare a urmăririi penale a premierului Victor Ponta, a fost menținut, marți, de plenul Camerei, 231 din cei 351 de deputați prezenți votând pentru acest aviz de nețncepere a urmăririi penale.