Ponta: „Se pare că nu avem gaze de șist, ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem”

Publicat: 09 11. 2014, 22:45

El a susținut declarația la Antena 3, după ce a arătat că România trebuie să fie independentă energetic și să aibă propriile resurse off-shore și convenționale, iar moderatorul i-a propus ca „povestea cu gazele de șist” să fie amânată puțin, deoarece resursele existente în Marea Neagră asigură independența energetică a țării pentru 30 ani, în timp ce gazele de șist reprezintă o temă controversată care aduce multe puncte defavorabile oricărui politician care o susține.

„Oricum s-a amânat, pentru că…se pare că nu avem gaze de șist, ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred că ne-am bătut pe ceva care exista”, a spus Ponta, fără a dori să prezinte detalii, motivând că nu poate spune mai mult de atât.

El a precizat că gazele convenționale din Marea Neagră sunt în explorare.

În urmă cu o lună, ministrul Economiei, Constantin Niță, afirma că România poate fi jucătorul principal în domeniul energetic, iar exploatarea gazelor de șist va trebui să fie acceptată de majoritatea statelor, spunând că România are un avantaj extraordinar, deoarece dispune de toate resursele energetice posibile.

În luna iulie, compania Chevron a finalizat activitățile de explorare a gazelor de șist la sonda de la Siliștea-Pungești, județul Vaslui, după două luni de foraj la adâncimi de 3.000 de metri, precizând atunci că informațiile obținute pe parcursul operațiunilor vor fi analizate pentru stabilirea potențialului zăcământului.

Compania Chevron a demarat, la începutul lunii mai, lucrările de explorare a gazelor de șist în extravilanul localității vasluiene Siliștea, comuna Pungești, fiind prima locație din România unde compania petrolieră a început prospecțiunile pentru identificarea unor posibile zăcăminte neconvenționale.

Societatea Chevron România mai deține trei acorduri de mediu în județul Vaslui pentru explorarea gazelor de șist în localitățile Păltiniș – Băcești, Popeni – Găgești și Puiești. De asemenea, compania petrolieră a mai obținut, în aprilie 2014, și cea de-a doua autorizație de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare în perimetrul deținut la Puiești.

După ce compania Chevron a obținut, în 3 octombrie 2013, autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, la Pungești au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.

Și activiști din șapte țări ai organizației Greenpeace au protestat față de operațiunile de explorare a gazelor de șist în România, dar premierul Victor Ponta a susținut aceste operațiuni, arătând că gazele de șist reprezintă un subiect care trebuie discutat serios, deoarece, dacă nu există gaze din producția internă, atunci alternativa este cumpărarea acestora din Rusia.