Ponta sesizează DNA pentru achiziții de protocol de 1 milion de lei la CONPET
Un control efectuat, în ultimii trei ani, de Corpul de Control al Guvernului la societatea Conpet S.A, operatorul sistemului național de transport țiței și derivate prin conducte din România, a relevat că s-a cheltuit un milion de lei pe achiziții de protocol fără documente justificative care să arate la cine au ajuns aceste cadouri.
Printre directorii identificați de inspectorii Guvernului care au încasat suplimenta, din fondul de premiere al directorului general, prime cuprinse între 13,836 de lei și 61.587 de lei se numără și tatăl Robertei Anastase. Consilier șef al directorului general și de șef de departament la Conpet Ploiești, Corneliu Anastase, tatăl fostului președinte al Camerei Deputaților Roberta Anastase, a încasat în patru ani prime de circa 30.000 euro, se arată în raport.
DESCARCĂ AICI SINTEZA RAPORTULUI DESPRE CONPET S.A.
În urma controlului s-a descoperit că un milion de lei au fost dați pe bătuturi alcoolice, casete cu parfum, ceasuri, coșuri de sărbători și seturi de instrumente de scris de lux. Alte nereguli vizează contracte de asistență juridică încheiate anul trecut fără acordul ministrului economiei și diverse sponsorizări.
Cât a încasat tatăl Robertei Anastase de la compania de stat
Raportul Corpului de Control al premierului, făcut public joi de Guvern, arată că în perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2012 Corneliu Anastase a încasat prime în cuantum total de 126.508 lei, din care suma de 86.189 lei provenea din fondul de premiere aflat la dispoziția directorului general. Documentul oficial sugerează inclusiv că societatea la care statul este acționar majoritar ar fi creat în iunie 2010, când PDL era la putere, un departament pentru tatăl fostului președinte al Camerei Deputaților.
Astfel, pe 17 iunie 2010 a fost înființat Departamentul management, comunicare, iar a doua zi șef al departamentului, asimilat unei funcții de conducere, a fost numit Corneliu Anastase, până atunci consilier șef al directorului general, beneficiind astfel de un salariu lunar de 9.800 lei.
Premierul Victor Ponta susținea iunie 2012 că directorul Conpet a refuzat să îl demită pe tatăl Robertei Anastase din postul de consilier, deși cererea i-a fost adresată chiar de către ministrul Economiei, argumentând că a fost numit la conducerea companiei de stat de fostul ministru de resort în baza unui contract de manager.
Ponta arăta totodată că tatăl Robertei Anastase încasează lunar un salariu de 10.000 de euro. În replică, Anastase susținea atunci că premierul este „un mincinos” și că tatăl ei primește de la Conpet o treime din suma avansată de Ponta.
La rândul său, directorul general al Conpet, Dorin Tudora, l-a contrazis la acea dată pe premier, susținând că ministrul Economiei nu i-a cerut „în mod direct” demiterea lui Corneliu Anastase.
În aceeași perioadă, potrivit raportului, directorul general al Conpet, companie deținută de Ministerul Economiei, a avut la dispoziție un fond de premiere în sumă totală de 3,68 milioane lei, din care a acordat prime în mod preferențial. Printre beneficiari: directorii Gheorghe Ionescu (86.337 lei), Nicolae Dobromir ( 141.825 lei), Ion Mărgăritaru ( 137.650 lei,), Vasile Crișan (136.354 lei).
Din controlul Guvernului reiese că distribuirea sumelor aferente fondului de premiere s-a realizat exclusiv în baza protocolului negociat de directorul general al societății cu Sindicatul Liber „Conpet Ploiești”, neexistând o procedură internă sau metodologie referitoare la modul de calcul sau la criteriile de repartizare a acestor fonduri.
Protocolul la CONPET: Whisky de 18 ani, Gucci by Gucci și mobilier
În ultimii patru ani, COMPET a efectuat cheltuit pe protocol peste un milion de lei, cumpărând cu precădere băuturi alcoolice (182.825 lei), parfumuri (80.729 lei), ceasuri de mână (44.440 lei), coșuri festive de sărbători (50.749 lei), seturi de scris de lux (36.770 lei).
În anul 2010 s-a cumpărat whisky simplu de 18.597 lei, whisky 12 ani de 2.380 lei. În 2011 compania a achiziționat lichior de 51.233 lei, whisky simplu de 14.413 lei, whisky 12 ani de 8.190 lei, whisky 18 ani de 12.395 lei și șampanie de 9.846 lei, pentru ca în anul următor să cumpere lichior de 9.005 lei, whisky simplu de 5.170 lei, whisky 12 ani de 19.737 lei și whisky 18 ani de 9.800 lei.
Tot în 2010, s-au cumpărat 38 seturi Pelikan și Mont Blanc în valoare de 15.674 lei, iar în 2012 seturi de scris de lux în valoare de 20.000 lei.
Printre parfumurile achiziționate pentru protocol raportul enumeră Bleu de Chanel, Allure H, Gucci by Gucci, Gucci Guilty, Fahrenheit.
Raportul mai arată că, încălcând dispozițiile legii, reprezentanții Conpet au încheiat, după data de 12 iunie 2012, patru contracte de asistență și reprezentare juridică, respectiv câte 2 contracte pentru un litigiu, în baza cărora au fost efectuate plăți în cuantum total de 108.190 lei, inclusiv TVA.
De asemenea, Conpet a achiziționat, cu încălcarea dispozițiilor legale, trei autoturisme în valoare de 201.284 lei, fără TVA, șase copiatoare în valoare de 33.480 lei, fără TVA, și mobilier pentru șase apartamente din Constanța, în valoare de 62.000 lei, fără TVA.
În total, în 2011 a cheltuit cu 13,64 milioane lei mai mult față de ce prevăzuse în buget.
Acuzațiile Guvernului: sponsorizări simulate
Aceeași societate a încheiat cu Clubul sportiv Conpet șase contracte de reclamă și publicitate, în baza cărora a fost plătită acestui club suma de 989.500 lei, fără TVA, reprezentând 65% din totalul cheltuielilor de publicitate efectuate în această perioadă de către CONPET. Contractele de reclamă și publicitate, potrivit Guvernului, reprezintă de fapt contracte de sponsorizare simulate, în baza cărora Clubul sportiv Conpet a primit fonduri suplimentare. Societatea a mai acordat Clubului sportiv Conpet sponsorizări în cuantum total de 1,57 milioane lei, reprezentând 57% din suma totală a sponsorizărilor acordate în această perioadă de societate.
În urma verificărilor, Corpul de Control va sesiza organele de urmărire penală în legătură cu operațiunile sau anchetele ilicite constatate în urma desfășurării acțiunii de control. Astfel, raportul va fi trimis DNA, pentru cercetarea posibilelor fapte de natură penală, Ministerului Economiei, Curții de Conturi, Secretariatului General al Guvernului, Cancelariei primului-ministru, instituției Prefectului Județului Prahova și societății comerciale Conpet S.A. Ploiești.