Ponta și Filat asigură că gazoductul prin care vor fi interconectate sistemele de gaze ale României și Republicii Moldova va fi funcțional până la finele anului 2013
Gazoductul Iași-Ungheni, prin care vor fi interconectate sistemele de gaze ale României și Republicii Moldova, va fi funcțional până la finele anului viitor, au anunțat premierii celor două țări, Victor Ponta și Vlad Filat, care au semnat în acest sens o Declarație comună de derulare a proiectului.
Premierul Victor Ponta se află, marți, la Chișinău, în vizită de lucru.
La sfârșitul lunii mai, Guvernul de la București a avizat indicatorii tehnici de construcție a conductei de interconectare a sistemului de transport gaze din România și Republica Moldova, pe ruta Iași-Ungheni.
„Este un proiect agreat de mai mult timp la nivelul principiilor și discuțiilor politice, dar care niciodată nu a fost pus în practică. De fiecare dată, din partea Guvernului României au fost vorbe frumoase și atât, dar acum a fost aprobat”, a spus atunci Ponta.
El a arătat că acest proiect are o importanță strategică și politică pentru colaborarea între cele două țări.
Președintele Traian Băsescu a declarat, la începutul lunii mai, că finalizarea gazoductului Iași-Ungheni, prin care se vor interconecta sistemele de gaze ale României și Republicii Moldova, are ca termen a doua parte a anului 2014.
Conducta de gaze va asigura un tranzit de 1,5 miliarde metri cubi anual pe ruta Iași-Ungheni.
Costurile de construcție sunt estimate la 20 milioane euro, din care partea României va fi de circa 12 milioane euro.
România importă cea mai mare parte a gazelor de la Gazprom, la prețuri de aproape trei ori mai mari față de gazele extrase intern. O altă rută de import este conducta Arad-Szeged (Ungaria), dar cantitățile livrate sunt nesemnificative.
Problema prețului de import al gazelor este discutată la nivel politic în București, deocamdată fără ca politicienii să fi găsit o soluție pentru reducerea tarifelor