Instituțiile financiare internaționale vor accepta inițierea unui nou proces de privatizare la Oltchim (OLT) dacă Guvernul va prezenta în acest sens o strategie viabilă, a declarat premierul Victor Ponta.
El a răspuns astfel la solicitarea jurnaliștior de a clarifica faptul că în memorandumul transmis de Guvern către Fondul Monetar Internațional este indicată lichidarea voluntară a Oltchim în cazul unui eșec al privatizării.
Premierul a arătat că în discuțiile din ultimele zile de la nivelul Guvernului pentru salvarea Oltchim au fost incluși și reprezentanții instituțiilor financiare internaționale.
„Discuțiile sunt deja începute”, a adăugat Ponta.
Agenția MEDIAFAX a relatat, luni, că Guvernul s-a angajat în fața Fondului Monetar Internațional, prin memorandumul anexat ultimei scrisori de intenție, că Oltchim (OLT) va fi trecută în lichidare voluntară dacă privatizarea eșuează, premierul Victor Ponta susținând ulterior că societatea va intra în acest caz în administrare specială.
Intrarea combinatului Oltchim în procedură de licihidare voluntară a fost prevăzută distinct în memorandumul transmis către Fondul Monetar Internațional (FMI) la finalul misiunii de evaluare din luna august, fiind pentru prima dată când o astfel de obligație este inserată într-un document final al Guvernului trimis Fondului.
În memorandumul obținut de MEDIAFAX sunt prevăzute etapele aferente privatizării, care au și fost îndeplinite, cu obligația suplimentară ca Oltchim să treacă în lichidare voluntară în cazul unui eșec al privatizării.
Documentul prevede astfel publicarea prospectului de privatizare până la jumătatea lunii august, cu intenția desemnării unui câștigător al licitației până la jumătatea lunii septembrie.
„Dacă privatizarea eșuează, compania va fi trecută în lichidare voluntară”, este angajamentul asumat suplimentar de Guvern.
Ulterior trimiterii acestui document către FMI și pe fondul negocierilor cu Dan Diaconescu pentru privatizarea Oltchim, premierul Victor Ponta a declarat că societatea va fi trecută în administrare specială dacă prețul pe acțiuni nu va fi plătit până luni, 1 octombrie.
Contactat de MEDIAFAX, președintele președintele Uniunii Naționale a Practicienilor în Reorganizare și Lichidare, Arin Stănescu, a amintit că lichidarea voluntară a unei companii de stat sau private impune numirea unui lichidator, nu a unui administrator special, de către Adunarea Generală a Acționarilor și presupune, în final, închiderea companiei respective.
Privatizarea Oltchim reprezintă un angajament asumat de Guvern încă din primăvara anului trecut, ca răspuns la solicitarea FMI de a lichida societatea.
În luna mai 2011, în proiectul de scrisoare de intenție a fost că, în cazul unui eșec în încercarea de privatizare, Guvernul va proceda la lichidarea companiei. Ulterior, această prevedere a fost eliminată din textul scrisorii pentru a nu tensiona situația din combinat și a nu îngreuna fluxurile comerciale și financiare ale Oltchim și nu s-a mai regăsit în angajamentele ulterioare ale Guvernului transmise către FMI.
Dan Diaconescu a câștigat licitația pentru preluarea a 54,8% din acțiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preț, pentru titlurile deținute de stat.
Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească prețul pe acțiuni, caz în care acești bani ar putea fi acordați Oltchim pentru funcționarea combinatului, ca împrumut de salvgardare pentru maximum șase luni, până la transferul acțiunilor.
Premierul a precizat atunci că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim și să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni prețul pe acțiuni, iar în maximum șase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.
Ponta a mai afirmat că FMI nu a obligat Guvernul să desemneze un câștigător la licitația pentru privatizarea Oltchim, ci doar ca autoritățile române să organizeze procedura de vânzare a acțiunilor statului.
Întrucât termenul de privatizare al Oltchim a fost amânat de mai multe ori, nu este exclus ca FMI să accepte o nouă încercare de privatizare în următoarele luni.