Prima pagină » Știri » Ponta va înainta propunerea de numire a Monei Pivniceru ca ministru doar după aprobarea CSM și ICCJ

Ponta va înainta propunerea de numire a Monei Pivniceru ca ministru doar după aprobarea CSM și ICCJ

Ponta va înainta propunerea de numire a Monei Pivniceru ca ministru doar după aprobarea CSM și ICCJ
Premierul Ponta va înainta propunerea de numire a Monei Pivniceru ca ministru de Justiție doar după ce Consiliul Superior al Magistraturii va aproba demisia acesteia din funcția de membru al Consiliului și după ce Înalta Curte de Casație și Justiție va aviza detașarea, declară surse guvernamentale.

Premierul Ponta va înainta propunerea de numire a Monei Pivniceru ca ministru de Justiție doar după ce Consiliul Superior al Magistraturii va aproba demisia acesteia din funcția de membru al Consiliului și după ce Înalta Curte de Casație și Justiție va aviza detașarea, declară surse guvernamentale.

Consiliul Superior al Magistraturii avertizează că învestirea într-o funcție de demnitate publică a unui judecător, a cărei detașare nu a fost admisă de către CSM, este ilegală, generând o stare de incompatibilitate pentru magistratul în cauză.

Premierul Victor Ponta a transmis președinților ICCJ și CSM o scrisoare în care le cere sprijinul pentru ca Mona Pivniceru, judecător, să fie detașată la Ministerul Justiției, pentru a ocupa funcția de ministru, durata detașării fiind apreciată la un an, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.

Judecătoarea Mona Pivniceru – reprezentanta magistraților instanței supreme în Consiliul Superior al Magistraturii – și-a dat demisia, miercuri, din funcția de membru ales al CSM, demersul survenind propunerii premierului Victor Ponta de a o numi în funcția de ministru al Justiției.

Plenul CSM urmează să ia în discuție demisia lui Pivniceru în ședința stabilită deja pentru data de 20 august.

În urma acceptării demisiei, Pivniceru se va întoarce la Înalta Curte de Casație și Justiție, de unde ar putea fi detașată pentru funcția de ministru al Justiției.

Mona Pivniceru a declarat, miercuri, la intrarea în sediul CSM, că activitatea Guvernului este exclusiv administrativă, precizând că puterea judecătorească și cea executivă sunt separate constituțional.

„Constituțional sunt separate, dar ca efect al detașării și ca efect al independenței calității mele de ministru, nu se pot intruziona unele în altele”, a spus Mona Pivniceru.

Întrebată dacă CSM s-ar putera reuni mai devreme de 20 august, data ședinței Plenului, Mona Pivniceru a răspuns că orice este posibil, arătând totodată că demisia este un act unilateral.

Consiliul Superior al Magistraturii a respins în ședința de luni, cu unanimitate de voturi, detașarea în funcția de ministru a Monei Pivniceru – propusă de premierul Victor Ponta pentru portofoliul Justiției.

„În ședința din data de 6 august 2012, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a analizat solicitarea privind detașarea la Ministerul Justiției, pe o perioadă de 6 luni, în vederea numirii în funcția de ministru al Justiției, a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru, membru ales al CSM”, informează Biroul de presă al Consiliului.

Sursa citată arată că, în conformitate cu prevederile Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, cu unanimitate de voturi, Secția pentru judecători a hotărât că este inadmisibilă detașarea unui membru ales al CSM în orice funcții, inclusiv în cele de demnitate publică numite și, în consecință, a respins cererea de detașare la Ministerul Justiției a Monei Pivniceru.

Potrivit articolului 51, din Legea 317/2004 privind CSM, „(4) calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii încetează, după caz, la expirarea mandatului, prin demisie, revocare din funcție”.

Luni, premierul Victor Ponta a anunțat că Mona Pivniceru, pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a respins detașarea în funcția de ministru al Justiției, i-a transmis că va demisiona din funcția de membru al CSM, procedurile urmând să fie încheiate în câteva zile.

„Am discutat cu ea și mi-a spus că este dispusă să demisioneze din funcția de membru al CSM, că a luat deja această decizie și că în zilele următoare va face demersurile necesare. Amânarea depunerii jurământului de ministru este doar de câteva zile”, a spus Ponta la Antena 3.

Conducerea PNL a aprobat luni ca Mona Pivniceru să fie susținută pentru portofoliul Justiției în calitate de independent.

Președintele interimar, Crin Antonescu, l-a desemnat marți pe premierul Victor Ponta ca ministru interimar al Justiției.

Citește și