Ponta vrea să-i arate poporului pe cei care au primit despăgubiri pentru imobilele naționalizate „și prin ce țări se află”

Publicat: 16 01. 2013, 13:58
Actualizat: 29 07. 2014, 21:24

România a achitat în total 5 miliarde de euro drept despăgubiri pentru terenuri și construcții naționalizate, în baza Legii 247/2005, la care se adaugă restituirile în natură, a anunțat joi Victor Ponta, la conferința de prezentare a „stării națiunii”. Prezent în cursul serii la postul RTV, premierul a precizat că 80 la sută din această sumă de 5 miliarde „a plecat în străinătate”, în sensul că cei mai mulți beneficiari nu locuiesc ăn România.

Din această sumă, 4 miliarde euro reprezintă participații la Fondul Proprietatea, iar restul de 1 miliard de euro a fost plătit numerar.

Premierul a declarat că va cere conducerii Autorității Naționale de Restituire a Proprietăților să publice, pe site, „foarte clar, cine cât a primit și prin ce țară se află în acest moment”.

El a spus că mai există alte solicitări de despăgubiri evaluate la 8 miliarde de euro.

Victor Ponta a prezentat bugetul „pe înțelesul poporului”. „Anul 2013 nu permite noi creșteri de salarii și pensii”

Curțea Europeană a Drepturilor Omului a decis că, până în aprilie, Guvernul și Parlamentul României trebuie să adopte o decizie clară referitoare la cele opt miliarde de euro, a amintit Victor Ponta.

El este de părere că „trebuie restituit în natură ceea ce se mai poate restitui în natură” și că este necesară verificarea corectitudinii cererilor.

„Trebuie să eșalonăm această plată și mai ales trebuie să facem o distincție clară între moștenitorii direcți și cei care au cumpărat drepturi litigioase, adică cei care n-au nici o legătură, de nici un fel, cu moștenirea respectivă, ci doar au cumpărat dreptul de a solicita de la statul român restituiri”, a mai menționat șeful Guvernului.