Prima pagină » Știri » Poporul Algocalmin. Românii au luat într-un an 383 milioane de analgezice. De ce în unele țări un compus al acestora este interzis

Poporul Algocalmin. Românii au luat într-un an 383 milioane de analgezice. De ce în unele țări un compus al acestora este interzis

Potrivit datelor furnizate pentru Gândul de către Cegedim, companie internațională independentă de studii în industria farmaceutică, cea mai bine vândută pastilă din România este Algocalminul. 190 de milioane de pilule au fost cumpărate la liber din farmacii și alte 29 de milioane pe bază de rețetă.

Potrivit datelor furnizate pentru Gândul de către Cegedim, companie internațională independentă de studii în industria farmaceutică, cea mai bine vândută pastilă din România este Algocalminul. Aproape 190 de milioane de pilule au fost cumpărate la liber din farmacii și alte aproape 29 de milioane pe bază de rețetă. În topul analgezicelor urmează Nurofenul – 108 milioane pastile și Paracetamol – 56 de milioane de pastile. Ion Fulga, profesor doctor la catedra de Farmacologie din cadrul UMF „Carol Davila”, spune că o substanță conținută de unele din aceste medicamente provoacă o boală gravă, care duce la distrugerea măduvei osoase. Metamizolul a fost interzis încă de acum câteva decenii, după cum puteți citi mai jos.

În topul pastilelor cumpărate de români, pe locurile următoare sunt antibiotice și medicamente pentru hipertensiune. Deși în mod normal astfel de pastile nu se eliberează fără rețetă de către farmacii, cantitățile impresionante susțin perfect studiile companiilor internaționale făcute în România care spun că 75% dintre conaționali preferă automedicația unei aventuri în spitalele românești. În continuare, aflați consecințele.

Numai pentru Algocalmin am cheltuit peste 13.970.000 de euro

„Un studiu pe care l-am făcut în 2006 arată că un român ia 0,5 compri-mate de Algocalmin pe zi. Acesta este medicamentul preferat de noi, deoarece are efect pentru orice fel de durere: de la cap, la spate și până la durerea de măsea. Unii mai iau Algocalmin ca să le scadă febra. Studiile farmaceutice nu au putut demonstra până în prezent că medicamentul are și aceste proprietăți, dar pacienții susțin că da”, spune pentru Gândul prof. dr. Ion Fulga, profesor la Catedra de Farmacologie, din cadrul Facultății de Medicină UMF „Carol Davila”.

Specialistul mai spune că acest medicament este un analgezic puternic, care nu irită mucoasa digestivă și nu influențează coagularea sângelui. „Acestea sunt părțile bune ale produsului. Prin anii 50-60 s-a constatat că acest medicament crește riscul apariției bolii agranulocitoză, care presupune scăderea masivă a globulelor albe din sânge, iar sistemul imunitar este unul fragil”, a explicat dr. Fulga. Această boală se caracterizează printr-o stare toxiinfecțioasă, iar persoana afectată are febră mare, frisoane, vărsături și diaree. De regulă, această boală apare în urma unor intoxicații medicamentoase. Mai mult, medicamentul este contraindicat femeilor însărcinate. „Acesta trebuie luat numai la recomandarea medicului specialist, iar femeile însărcinate trebuie să evite abuzul de analgezice, deoarece acestea afectează buna evoluție a sarcinii”, declară pentru Gândul medicul ginecolog Gabriel Lemnete, de la Spitalul „Polizu”.

Metamizolul, interzis în multe state

Metamizolul – substanța activă din Algocalmin și care provoacă agranulocitoza (distrugerea măduvei osoase) – a devenit o componentă interzisă în analgezice încă de acum câteva decenii, în Marea Britanie (din 1965), Suedia (1974), SUA (1977), Arabia Saudită (1980). Atât în state UE (Danemarca, Olanda, Grecia, Irlanda, Lituania), cât și în Japonia, Australia, dar și în țări sărace Ghana, Nepal, Bangladesh, substanța este strict interzisă. În Israel, metamizolul se administrează doar în spitale, în timp ce în Belgia (unde medicii îl clasează la categoria „otrăvuri”), Germania și Spania se poate cumpăra doar cu prescripție medicală.

În Brazilia, se vinde fără prescripție, dar cu un avertisment pe cutie „interzis sub 19 ani”, iar în alte 35 de state poate fi cumpărat de oricine, fără restricții inclusiv în România, Egipt, India, Po-lonia, Macedonia, Mexic, Rusia și Turcia. Interdicția comercializării a fost ridicată între 1995 și 1999 în Suedia, dar acum este din nou în vigoare.

Românii iau analgezice

Datele furnizate de Cegedim arată că românii cumpără de la farmacii, fără rețetă, medicamente de tipul analgezice. Astfel, după Algocalmin, în topul analgezicelor, Nurofenul ocupă locul doi. În 2009 românii au cumpărat 108 milioane de pastile de Nurofen, pe care au dat 19. 500.000 de euro. Locul trei este urmat de Paracetamol – 56 de milioane de pastile, pe care au dat peste 3.450.000 de euro. Toate aceste medicamente au scopul de a diminua durerile.

Mai mult, cu rețetă, românii au cumpărat, după Algocalmin, antibiotice și medicamente pentru hipertensiune. Astfel, locul doi îl ocupă Amoxicilina – antibiotic – peste 4. 260.000 de euro, urmată de Enap – pentru hipertensivi – peste 3.900.000 de euro.

Trei sferturi din români se tratează singuri

Potrivit ultimului studiu în domeniu, realizat de GfK în 2006, aproape 75 la sută dintre români își administrează medicamente fară a consulta în prealabil un specialist. Mai mult, peste 22 la sută dintre respondenți au declarat că iau medicamente fără a apela la sfatul medicului, cel puțin o dată pe lună. Studiul mai arată că femeile sunt cele care apelează cel mai des la automedicație, procentul acestora fiind de 82 la sută, comparativ cu doar 63 la sută dintre bărbați.

În același timp, jumătate dintre conaționali se consideră suficient de informați pentru a-și administra singuri medicamente atunci când suferă de afecțiuni minore. Cele mai frecvente dintre afecțiunile pentru care populația apelează la automedicație sunt cefaleea, durerile de gât și virozele respiratorii.

Potrivit studiului, unul din doi ro-mâni declară că oferă sfaturi rudelor și apropiaților cu privire la tratarea unor probleme de sănătate. De asemenea, unul din șapte părinți își tratează copiii atunci când aceștia au probleme de sănătate, fără a merge mai întâi la medic pentru a primi sfaturi avizate.

„Vecina are soluții mai bune ca medicul”

Prof. dr. Mihai Voiculescu, președintele Asociației Române pentru Studiile Ficatului, a declarat pentru Gândul că automedicația are efecte dezastruoase asupra organismului. „Peste jumătate de pacienți îmi spun că înainte de a ajunge la mine au încercat diferite tratamente pe care le-a auzit la vecină. Românii nu au încredere în medici. Vecina are soluții mai bune și mai la îndemână decât medicul”, ne-a spus prof. dr. Voiculescu.

Specialistul a completat că printre cele mai periculoase medicamente luate după ureche se numără antiinflamatoarele. „O banală aspirină luată fără recomandarea medicului poate provoca hemoragii digestive, iar în cazul copiilor apare insuficiență hepatică acută”, spune prof. Voiculescu. Mai mult, persoanele care fac abuz de medicamente se pot îmbolnăvi de hepatită medicamentoasă, o afecțiune ce provoacă moartea pacientului, spun specialiștii. Cei mai vulnerabili în fața hepatitei medicamentoase sunt bolnavii de cancer care iau citostatice, din cauza toxicității acestora. Hepatita medicamentoasă se manifestă prin mâncărimea pielii, icter și urină închisă la culoare. Hepatologii spun că tratamentul trebuie început de urgență, pentru a împiedica necrozarea ficatului.

Una dintre cele mai des întâlnite probleme, mai ales în sezonul rece, este că românul își tratează răceala cu antibiotice. Medicii recomandă evitarea automedicației, deoarece răcelile sunt produse de virusuri și se tratează cu antivirale.

Citește în ZF: Afaceri de sezon in farma: Nurofen, Paracetemol si Coldrex fac vanzari de milioane de euro

In plina epidemie de gripa AH1N1, cand mare parte din cazurile usoare sunt tratate cu medicamente conventionale pentru raceala si gripa, si nu cu antivirale precum Tamiflu, vanzarile de Nurofen, Paracetamol si Coldrex au cresteri semnificative in farmacii. Acestea au fost anul trecut produsele pentru raceala si gripa cu cele mai mari vanzari de pe piata locala, potrivit datelor companiei de analiza si studii de piata Cegedim Romania.

Citește și