Prima pagină » Știri » Portalul de avertizare ro-alert a fost LANSAT. ARAFAT: E pentru situațiile grave. Nu vom folosi frecvent. Când începe TESTAREA NAȚIONALĂ

Portalul de avertizare ro-alert a fost LANSAT. ARAFAT: E pentru situațiile grave. Nu vom folosi frecvent. Când începe TESTAREA NAȚIONALĂ

Portalul de avertizare în situații de urgență ro-alert.ro a fost lansat, sâmbătă, secretarul de stat Raed Arafat precizând că scopul acestuia e avertizarea populației cu privire la fenomene meteo extreme, inundații sau chiar un atac terorist, prin telefonul mobil. Luni începe testarea națională.

Site-ul ro-alert.ro este proiectat ca sursă completă de informare a populației și detaliază atât modul de difuzare a mesajelor de tip Cell Broadcast, cât și posibilitatea de configurare a telefoanelor mobile pentru a permite recepționarea mesajelor difuzate în situații de urgență. Pentru crearea portalului web și a sistemului de avertizare au fost alocate șase milioane de euro.

„Sistemul RO-ALERT va fi folosit doar pentru situațiile extrem de grave, nu avem intenția să folosim sistemul foarte frecvent pentru că atunci diminuăm interesul populației. În plus devine foarte deranjant pentru că sunetul trimis de sistem atunci când se trimite un mesaj continuă să sune până se citește mesajul. Nu se oprește sunetul. Dacă telefonul este pe silențios, mesajul tot va veni cu sunet. Când vine mesajul înseamnă că este ceva grav. (…) Sunt două tipuri de avertizări, unele despre care știm de ele despre ceva timp: știm că vine o viitură peste două zile, de exemplu. (…) Dar avem și anunțuri de la ANM că vine o furtună peste 20 de minute, și atunci trimitem un mesaj”, a declarat secretarul de stat în MAI și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, la conferința de lansare a portalului.

Acesta subliniat că alertele nu vor fi transmise și în caz de cutremur, pentru a evita panica.

„Dacă vorbim de cutremur, nu vom da alerte înainte de cutremur. (….) Pentru a nu induce panica, pentru că știm că nu avem pregătirea necesară la nivelul populației ca să reacționeze cu calm, plus că nu știm cât câștigă. Riscul să dai un mesaj cu 20 de secunde înainte cuiva care se află la etajul zece este mare ca să-l prindă pe scara blocului”, a spus Raed Arafat.

Secretarul de stat în MAI a mai precizat că pentru unele telefoane au fost configurate automat pentru a primi mesajele.

„Configurarea telefoanelor IOS va fi posibilă începând cu luna decembrie, s-a făcut solicitarea pentru compania IOS. Unele telefoane deja au efectuat configurarea automată prin trimiterea unui update la telefon. Pentru alte terminale, va trebui ca oamenii să intre pe site și să vadă cum pot face configurarea în funcție de modelul telefonilui. (…) Dacă telefonul este închis, este singurul moment în care nu se primește mesajul. Dar dacă deschizi telefonul, iar alerta este încă activă și este în perioada inclusă, atunci când se deschide telefonul, mesajul poate fi primit”, a declarat Arafat.

În perioada 17-27 septembrie va avea loc testarea națională a sistemului de avertizare telefonic RO-ALERT.

„Între 17 și 27 septembrie va avea loc testarea națională. În ultima perioadă am făcut testări la nivelul Bucureștiului pentru a stabili funcționalitatea sistemului, urmează ca începând cu data de 17 septembrie să se facă testări în diferite zone din țară. Rugăm oamenii să intre și să-și configureze telefoanele, dacă nu sunt configurate. Este un plan de testare care e făcut de colegii de la IGSU, planul va include multe localități rurale, orașe și municipii. După aceste testări dacă se găsesc probleme, urmează ca să fie reparate. (…) Locul principal de unde se transmit mesajele este Inspectoratul General pentru Situații de Urgență”, a mai adăugat Raed Arafat.

Pentru furnizarea mesajelor telefonice, sistemul nu accesează datele personale.

„Nu ne trebuie numerele de telefon. Noi nu accesăm datele personale ale persoanei. Mesajele sunt ca niște unde radio care intră în telefon. Telefonul le sesizează, primește și afișează mesajul. Singura corelare este că ești în zona unde se transmite mesajul. Centrul alege o zonă, iar toate telefoanele aflate în zona respectivă primesc mesajul. (…) Asta nu e SMS, e altfel de mesaj”, a mai adăugat Arafat.

Potrivit directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Ionel Vasilca, sistemul va funcționa datorită undelor radio.

„E o diferență esențială între tehnologia Cell Broadcast și cea de SMS. (…) În tehnologia Cell Broadcast odată ce ai deschis telefonul și odată ce te deplasezi, în mod automat telefonul e asociat unei celule radio, care deservește apelurile. (…) Aceasta este informația care stă la baza tuturor echipamentelor aflate sub acoperirea unei celule radio. Dacă telefonul are semnal, fie în orice rețea sau oraș, pe teritoriul național, nu trebuie să faceți nicio operațiune de furnizare a datelor personale”, a declarat Ionel Vasilca.

Citește și