PORTRET DE KILLER. Cine este moldoveanul Vitalie Proca, atacatorul din Vitan, căutat de Interpol și Scotland Yard

Publicat: 07 02. 2013, 18:53
Actualizat: 07 02. 2013, 18:53

Moldoveanul Vitalie Proca, reținut de autoritățile rusești la Moscova, după ce Interpol a lansat un mandat internațional pe numele său, era căutat de polițiștii din România și din Marea Britanie. Proca este principalul suspect în cazul tentativei de asasinat din cartierul bucureștean Vitan, unde un tânăr a fost împușcat cu un Kalașnikov. Proca are o lungă istorie de tentative de asasinat, începută încă din adolescență, fiind condamnat la închisoare pe viață în Republica Moldova. Moldoveanul a scăpat însă de pedeapsă în 2010, după ce a stat 12 ani în închisoare, pentru că Republica Moldova și-a modificat Codul Penal.

Proca este acuzat că, în noiembrie 2012, a fost autorul tentativei de asasinat asupra unui tânăr român din cartierul Vitan. Atunci, Proca a tras cu un pistol-mitralieră de tip Kalașnikov și cu un pistol Makarov asupra bărbatului, rănindu-l grav la cap și în piept.

În Marea Britanie, Proca este căutat de Scotland Yard pentru tentativa de asasinat asupra bancherului rus German Gorbunțov. Gorbunțov fugise din Rusia, acuzând că bancheri apropiați de Vladimir Putin îi vor răul, și cerea azil politic în Marea Britanie. El a fost împușcat la Londra, în 2012, cu puțin timp înainte să depună mărturie în cazul unei alte tentative de asasinat, asupra altui bancher rus de la Moscova.

Vitalie Proca (foto Interpol)

La 17 ani, Vitalie Proca a omorât doi oameni pe care i-a tâlhărit

În vârstă de 33 de ani, Vitalie Proca s-a născut în Republica Moldova, în satul Codreanca din raionul Strășeni. Nu a terminat liceul și nu s-a căsătorit. El a fost condamnat la închisoare pe viață în 1998, după ce a omorât două persoane într-un jaf din raionul Criuleni, chiar în ziua de Crăciun. Pe atunci Vitalie Proca avea doar 17 ani.

În martie 2010, judecătorii Curții Supreme de Justiție a Republicii Moldova arată, în sentința prin care i-au redus pedeapsa lui Vitalie Proca de la detenție pe viață la 20 de ani de închisoare, că acesta are o lungă istorie de violențe, comise însă înainte de a împlini vârsta de 18 ani. Proca a fost ulterior eliberat condiționat, după ce își ispășise 12 ani de închisoare din pedeapsă.

Judecătorii moldoveni arată că, în ziua de Crăciun a anului 1997, în jurul orei 21.30, Vitalie Proca împreună cu alți trei bărbați pe care îi coordona au intrat în casa familiei Enache din satul Măgdăcești, raionul Criuleni. Aici se aflau un bărbat, trei femei și un copil de 2 ani și jumătate. Proca și oamenii săi i-au atacat cu țevi metalice și le-au furat bani și alte bunuri în valoare de aproximativ 18.500 de lei moldovenești (în jur de 1.100 de euro). Bărbatul și o femeie au murit în urma atacului.

În timpul atacului, Vitalie Proca a torturat-o pe una dintre femei, pentru a-i spune unde se ascund bani sau obiecte de valoare. El a lovit-o cu țeava metalică, i-a legat mâinile și un lanț la gât din ață sintetică și a ars-o cu fierul de călcat până când femeia a leșinat. Proca a crezut că aceasta a murit și de aceea s-a oprit din tortură.

În martie 1997, Vitalie Proca a fost prins de polițiști cu un pistol artizanal, pe care și-l construise singur, sub formă de stilou, din două bucăți de țeavă metalică. Arma avea calibrul 5,6 milimetri, pentru care Proca găsise și două gloanțe.

 

Bancher rus, executat la Londra în stil mafiot

În Marea Britanie, Vitalie Proca era căutat de Scotland Yard, fiind suspectat că este autorul tentativei de asasinat asupra bancherului rus German Gorbunțov, împușcat cu 6 focuri de armă semiautomată, în fața apartamentului din Canary Warf, în care locuia. Gorbunțov a scăpat cu viață, după ce medicii i-au indus coma. Asasinul plătit a folosit un pistol Makarov, la fel ca și în tentativa de asasinat din România.

Rusul a acuzat atunci alți 4 bancheri ruși, dintre care unul apropiat al președintelui Vladimir Putin, că au ordonat asasinatul.

German Gorbunțov era căutat de autoritățile din Republica Moldova pentru înșelăciune și infracțiuni economice, fiind acuzat că a preluat ilegal mai multe bănci. Rusul deținea 6 bănci din Rusia și Moldova, un complex sportiv și fabrici în Moscova. La un moment dat, el a deținut clubul de hochei Spartak Moscova, conform presei britanice.

Imagini de pe camerele de supraveghere din Marea Britanie

În 2010, el a fugit de la Moscova în Marea Britanie. Aici, el a acceptat să colaboreze cu autoritățile, urmând să depună mărturie despre tentativa de asasinat asupra unui alt bancher miliardar din Moscova – Alexander Antonov. Acesta fusese împușcat cu focuri automate în Moscova, în 2009, însă supraviețuise. Fiul lui Antonov deținea clubul britanic de fotbal Portsmouth.

Pentru a demonstra că alți bancheri ruși au ordonat să fie asasinat, Gorbunțov le-a dat anchetatorilor date despre cum au spălat aceștia bani la Căile Ferate din Rusia, prin două bănci ale lui Gorbunțov – Invest Credit și Sberkred.

tentativă de asasinat în Vitan, cu Kalașnikov

În România, Vitalie Proca este acuzat că în 26 noiembrie 2012, pe strada Ion Morțun din cartierul Vitan din București, l-ar ar fi împușcat în cap și în piept pe Răzvan Mircea Isăilă, în vârstă de 26 de ani. Acesta a supraviețuit atacului, fiind dus atunci la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, unde a fost supus unei intervenții chirurgicale.

Reprezentanții Spitalului Floreasca din Capitală declarau atunci că bărbatul împușcat are răni grave la abdomen și la membre, dar și răni mai ușoare la nivelul capului.

Conform martorilor, la atac ar fi participat două persoane.

Parchetul Tribunalului București a dispus, în 17 ianuarie, începerea urmăririi penale față de Vitalie Proca, pentru tentativă de omor calificat și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Potrivit procurorilor, la data de 26 noiembrie 2012, Vitalie Proca „a executat mai multe focuri de armă cu pistolul mitralieră AK 47 asupra victimei I.M. – care își parca autoturismul în parcarea de reședință -, după care, observând că victima nu a decedat, a coborât din autoturism și, folosind pistolul Makarov pe care îl avea asupra sa, a executat mai multe focuri de armă în direcția victimei”.

La 18 ianuarie, Parchetul Tribunalului București a solicitat instanței de judecată să dispună arestarea preventivă în lipsă a lui Vitalie Proca, precum și să emită un mandat european de arestare și un mandat de urmărire internațională, propunerea fiind admisă în aceeași zi.

Autoritățile române au declanșat procedura de extrădare a lui Proca din Moscova, pentru a fi cercetat în România.

Documentele necesare extrădării au fost trimise astăzi la Moscova, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.