Prima pagină » Știri » Poșta Română va face plângeri penale pentru foști șefi și sindicaliști, după ilegalități cu bilete de odihnă

Poșta Română va face plângeri penale pentru foști șefi și sindicaliști, după ilegalități cu bilete de odihnă

Poșta Română va face plângeri penale pentru foști șefi și sindicaliști, după ilegalități cu bilete de odihnă
Poșta Română va face plângeri penale împotriva a 14 lideri de sindicat și foști directori implicați în operațiuni ilegale cu bilete de odihnă și tratament, care au adus companiei un prejudiciu de câteva sute de mii de lei, potrivit unui raport al Serviciului de Control Managerial al operatorului.

Poșta Română va face plângeri penale împotriva a 14 lideri de sindicat și foști directori implicați în operațiuni ilegale cu bilete de odihnă și tratament, care au adus companiei un prejudiciu de câteva sute de mii de lei, potrivit unui raport al Serviciului de Control Managerial al operatorului.

„Serviciul de Control Managerial și Control Financiar de Gestiune al Poștei Române a realizat un raport cu privire la operațiunile ilegale cu bilete de odihnă și tratament, decontate de companie, derulate de foști directori și lideri de sindicat ai fostei Direcții Regionale Poștale (DRP) Craiova. În total sunt implicate 14 persoane, lideri de sindicat și foști directori, iar prejudiciul se ridică la câteva sute de mii de lei pentru un interval de 90 de zile. Cercetările vor fi extinse pentru perioada 2009-2012 și la nivelul tuturor fostelor direcții regionale”, au declarat pentru MEDIAFAX surse din companie.

Compania Națională Poșta Română (CNPR) are opt centre operaționale regionale, denumite anterior direcții regionale poștale. Centrul Operațional Regional Craiova include județele Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți și Vâlcea.

Conform contractului colectiv de muncă, salariații cu venituri scăzute din Poșta Română beneficiază de decontarea parțială a costului biletelor de odihnă și tratament, care poate atinge cel mult 110 lei/zi/persoană pentru maxim 12 zile de concediu.

„În anchetă s-au descoperit și cazuri de familii formate din opt persoane, în numele cărora s-au făcut cereri false de bilete de odihnă și tratament. Practic, o astfel de familie putea să încaseze 10.560 lei. Toate biletele de tratament descoperite în timpul anchetei au fost acordate pentru 12 zile. Deci, toți membrii familiei mergeau la tratament, inclusiv copiii”, au spus sursele.

Potrivit acestora, operațiunile ilegale cu bilete de odihnă și tratament se desfășurau astfel: în numele salariaților cu venituri scăzute, care planificaseră să plece în concediu, se completau cereri de compensare a biletelor, vizate de diriginte și alți directori și aprobate de sindicat.

„Pentru a întocmi dosarul de concediu în lipsa «titularului», toate documentele erau luate de la Resurse Umane. Pentru că «titularul» nu știa că a cumpărat un bilet de tratament, decontat parțial de companie, și banii nu puteau fi încasați decât de acesta, fosta conducere a DRP Craiova întocmea note de plată interne către anumite oficii, în special din Craiova. Casierele de la oficiile anume desemnate dădeau banii persoanelor trimise de conducere să îi ridice”, au spus sursele.

O parte din banii obținuți prin operațiunile ilegale au fost utilizați pentru a cumpăra bilete mai scumpe de vacanță pentru persoane din companie sau din afara ei, în funcție de interesele celor care gestionau această afacere. În prealabil, comenzile inițiale de bilete către agenția de turism se anulau.

Potrivit surselor, în prezent se lucrează la redactarea acțiunilor în vederea atragerii răspunderii patrimoniale și penale a persoanelor cu privire la faptele sesizate în raport, care, practic, și-au însușit bani rezultați din decontările pe care Poșta Română le efectua pentru biletele de odihnă și tratament ale salariaților.

„În funcție de rezultatele anchetei se estimează posibile concedieri a peste 100 de persoane implicate în aceste operațiuni ilegale, prin care salariați cu venituri mai mari din Poșta Română au plecat în concediu în numele unor salariați cu venituri mai mici pentru a obține bani necuveniți, fără ca angajații în numele cărora se făcuse cererea să știe sau să fi fost plecați în concediu”, au afirmat sursele.

Poșta Română este cel mai mare operator de profil și dispune de o rețea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poștale.

Acționarii operatorului sunt Ministerul Comunicațiilor, cu o participație de 75%, și Fondul Proprietatea, care deține 25% din capital.

În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, în timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice.

La finele anului trecut, compania avea datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numărul mediu de salariați a scăzut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.

Citește și