Câinii trimiși de România pentru a participa la misiunile de căutare a victimelor cutremurelor care au devastat luni sudul Turciei au și ei la rândul lor povești emoționante. Unii dintre ei au fost, la rândul lor, salvați în trecut.
Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia, a anunțat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Salvatorii români au început să construiască baza de operații, concomitent, pregătindu-se primul schimb pentru începerea misiunii de sprijin.
Unul dintre câinii salvatori se numește Cialapa, are 8 ani și a salvat mai multe persoane în misiunea din 2019, atunci când a mers în Albania pentru a căuta victimele prinse sub clădirile prăbușite.
„Lucrează cu noi de când s-a născut, a fost găsit într-un tomberon. Nu este un câine de rasă, este maidanez. Dar are talent. A participat și în Albania unde a găsit trei persoane decedate, din păcate. A fost o experiență dură, am dat cu nasul de realitate. Colegii noștri din Turcia vor da de o experiență și mai dezastruoasă”, spune Vlad Popescu, președinte Clubului Câinilor Utilitari pentru Digi24.
Toți câinii trimiși în Turcia sunt salvatori. O asociație care colaborează cu departamentul de situații de urgență a spus că anual, animalele au chiar și 20 de misiuni de căutare a persoanelor dispărute.
„Am trimis pe Zura și Aki. Atât Mihai, cât și Romică sunt experimentați. Câinii sunt atestați. Sunt câini devotați și vor vedea această deplasare nu ca o tragedie, ci ca o oportunitate. Câinii de căutare sunt cea mai eficientă variantă de a găsi oameni in dărâmături. Acolo unde nu merge tehnologia, funcționează câinele. Omul emană un miros și acest miros iese la suprafață prin crăpături”, mai spune acesta pentru sursa citată.
Unii dintre câini au fost salvați. Roxana Chiriță, voluntar, spune că pe unul dintre ei l-a „găsit într-o cutie în fața unui service, a fost singurul supraviețuitor”.
În această dimineață, o echipă formată dintr-un ofițer și 2 subofițeri cu 2 câini de căutare-salvare au executat o misiune de recunoaștere în teren, împreună cu o echipă din Turcia, la o zonă rezidențială afectată de cutremur.