Ștefan Ilioaica este singurul elev din România care vine la școală cu un câine ghid, antrenat special în Anglia pentru a însoți persoanele nevăzătoare. Povestea lor de încredere și prietenie a început în urmă cu aproape doi ani, mijlocită de Fundația Light into Europe din România.
„Despre acești câini ghid am aflat de la Discovery Week, de la British Council, și am avut ocazia să văd unul. Nu era Klint, era alt câine, mi se pare că era printre primii câini ghizi aduși în România și am zis că vreau și eu un câine ghid. Cei de la fundație au luat în considerare dorința mea și a urmat ca în 2012 să-l am pe Klint, pe undeva prin februarie”, își amintește Ștefan.
FOTO: gândul// În fiecare dimineață, Ștefan Ilioaica îl pregătește pe Klint pentru drumul până la școală
După o scurtă perioadă de acomodare și antrenamente, Klint a devenit sprijinul de care avea nevoie și prietenul care l-a ajutat să devină mai independent. „Făceam și înainte o mulțime de lucruri. Am fost învățat de mic să am o viață independentă, mă puteam descurca în multe situații, inclusiv să fac curat, să-mi fac ceva să mănânc, dar nu puteam ieși chiar de unul singur la vremea aceea”, spune Ștefan, care trebuia însoțit tot timpul de cineva din familie.
Acum, Klint îl ajută să ajungă în siguranță la școală. El este cel care îl ghidează și îl ferește de „obstacolele” pe care le întâlnește pe parcursul celor aproximativ doi kilometri pe care îi are de străbătut până la școală: două intersecții, tomberoane, mașini parcate pe trotuar, muncitori care lucrează. Singura temere pe care o are Ștefan sunt câinii maidanezi pe care îi întâlnește pe drum.
FOTO: gândul// Klint îl ghidează pe Ștefan pe tot traseul până la școală
„La început, când am avut antrenamentele cu Klint, ne-a atacat un maidanez. În România, lucrurile nu merg așa cum ar trebui. Este foarte greu de mers pe stradă din cauza câinilor maidanezi, din cauza mașinilor parcate aiurea pe trotuar și nu numai. Câteodată se mai întâmplă să fie parcate și pe trecerea de pietoni”, mai spune Ștefan. Acestea sunt motivele pentru care mama lui se teme câteodată să îl lase doar cu Klint, iar uneori, îi urmărește de la distanță, cel puțin până iese de pe strada unde locuiește.
Ambiția de a învăța într-o școală obișnuită
Odată ajunși la școală, Ștefan, dar mai ales Klint, sunt întâmpinați cu mare bucurie de colegi. Labradorul a reușit să schimbe atmosfera în sala de clasă, unde îl așteaptă pe Ștefan până termină orele, iar atunci când este cazul îl conduce în alte săli de clasă.
„Totul este mult mai animat acum la școală. Klint atrage foarte mult atenția, toată lumea este în jurul lui. Pentru că nu este doar o unealtă acest câine, ci se formează și o legătură emoțională foarte puternică”, spune Ștefan, care este luat la întrebări de colegii săi în zilele în care se mai întâmplă să nu vină cu Klint.
FOTO: gândul// La trecerea de pietoni, Ștefan trece ajutat de baston și de Klint
Până în clasa a VIII-a, Ștefan a învățat la o școală specială pentru nevăzători, unde condițiile de predare erau cu totul diferite. Când a venit vremea să meargă la liceu, a avut ambiția să aleagă o școală normală, cea mai apropiată de casă. Așa a simțit. Că poate învăța alături de elevii care văd.
Și nu s-a înșelat. Este unul dintre cei mai buni elevi din clasa sa, nu vine niciodată cu temele nefăcute, nu are absențe și i-a uimit pe toți cu talentul lui la șah.
„Ștefan i-a atas pe toți ca un magnet, deoarece el, care nu vede soarele, are un soare interior și un magnetism, o forță umană, care atrage în jurul lui oameni. A fost foarte simplu să se integreze”, spune Marlen Darmon, directorul liceului unde învață.
FOTO: gândul// Klint stă cuminte alături de Ștefan tot timpul cât băiatul e la școală
Este și greu să nu vrei să ajuți un tânar ambițios care îți dă în fiecare zi o lecție de viață și îți arată adevărata valoare a normalității. Profesorii i-au adaptat lecțiile pentru calculator, astfel încât el să poată citi cu ajutorul unui program special, dar nu îl privilejiază în niciun fel.
„Ștefan are calități deosebite, are ambiție, are înțelepciune. Nu ne-a solicitat foarte tare, nu a trebuit să facem eforturi speciale ca el să poată înțelege. La geografie e un pic mai greu, pentru că sunt multe hărți, dar cele mai multe dintre lecții le explicăm. El are atât de mult bun simț și e dotat cu atâta istețime încât învață foarte repede. Orice l-ai întreba știe să-și răspundă”, spune Corina Iliescu, profesoara lui de geografie.
„A participat la toate testele și la examenul de simulare la bacalaureat fără că nimeni să-i creeze vreun favor. El vrea să se autodepășească, să fie competitiv și să fie tratat fără niciun fel de menajamente”, mai spune directoarea liceului.
FOTO: gândul// Directoarea liceului i-a dat lui Ștefan o medalie a școlii
Ștefan va susține examenul de Bacalaureat anul viitor. Nu vrea însă să se oprească aici.
Își dorește să devină avocat și să apere drepturile persoanelor ca el, mai ales acum că îl are pe Klint, prietenul care îl va însoți și îi va arăta drumul spre visul său.