Prima pagină » Știri » Povestea halucinantă a unui român care s-a trezit cu o poprire pe conturi pentru … 8 bani. Cum s-a ajuns în această situație

Povestea halucinantă a unui român care s-a trezit cu o poprire pe conturi pentru … 8 bani. Cum s-a ajuns în această situație

Povestea halucinantă a unui român care s-a trezit cu o poprire pe conturi pentru ... 8 bani. Cum s-a ajuns în această situație

Un pensionar din Sibiu a primit o înștiințare de poprire a conturilor pentru o datorie de numai opt bani, însă speriat că i se vor bloca conturile, omul a plătit respectiva sumă, deși nici acum nu îi este prea clar pentru ce. Doar bănuiește. Scrisoarea i-a venit de la Direcția Taxe și Impozite Sector 6 București, instituție cu care cetățeanul nu a avut niciodată vreo legătură. Funcționarii de la Sectorul 6 ridică din umeri și spun că ar fi fost doar o eroare de soft, dar au uitat să-l mai informeze și pe om despre acest aspect.

Din nefericire, povestea sibianului Gheorghe Stoicescu nu este una nouă, din contră, este povestea multor români, victime ale funcționării deficitare a instituțiilor statului.

Gheorghe Stoicescu este pensionar și din 1990 locuiește în Sibiu. Anul trecut, în decembrie, poștașul i-a adus o scrisoare de la Direcția Taxe și Impozite a Sectorului 6 din Capitală. Bărbatul a rămas uimit când a văzut despre ce este vorba, mai ales că era prima dată când îi venea o notificare de la acestă instituție, prin care era informat că are o datorie de … 8 bani.

 ”Pentru opt bani mi se face poprire pe veniturile pe care le am la diverse instituții printre care unele nici nu le cunosc și dacă nu plătesc această sumă de opt bani. Știind că nu are nicio treabă cu Direcția taxe și impozite a sectorului 6, s-a gândit că este doar o greșeală și a vrut să ignore scrisoarea”, a declarat Gheorghe Stoicescu pentru Digi 24.

Totuși, omul a decis să plătească suma infimă gândindu-se ca nu cumva funcționarii să se țină de cuvânt și să-i fie blocate conturile chiar și pentru 8 bani. Așa că, a doua zi, a plătit suma. Și fiindcă se pricepe puțin și la tehnologie, a achitat datoria online.

„Este de râs, dacă nu ar fi de plâns”

”Gheorghe Stoicescu, contribuabil: Este de râs, dacă nu ar fi de plâns.

Reporter: Dacă vă duceați la trezorerie cu 10 bani, ei trebuia sa vă dea restul doi bani. Credeți că aveau?

Gheorghe Stoicescu: Nu aveau, este exclus”

Omul a vrut totuși să afle de ce vrea totuși Primăria Sectorului 6 să îi blocheze veniturile pentru câțiva bani. Și-a amintit că fosta soție, de care a divorțat în 1994, dar nu au făcut împărțeala bunurilor, a cumpărat în anii 90 un apartament în Sectorul 6. Astfel, a ajuns la concluzia că era posibil să fie vorba despre impozitul pe bucățica de teren de sub bloc, numai că zeci de ani Direcția Taxe și Impozite Sector 6 nu i-a trimis nicio notificare în acest sens, până acum.

”Gheorghe Stoicescu, contribuabil: Nu înțeleg de ce mi s-a trimis mie și nu i s-a trimis ei, dar asta este.

Reporter: Dumneavoastră ați mai plătit până acum, anual?

Gheorghe Stoicescu: Nu, este prima dată.

Reporter: Prima dată când plătiți?

Gheorghe Stoicescu: Da.

Reporter: Păi, cum?

Gheorghe Stoicescu: Păi, nu știu, nu mi-a venit până acum așa ceva.

Reporter: Și dumneavoastră de când nu mai locuiți acolo?

Gheorghe Stoicescu: Dar nu am locuit niciodată acolo.

Reporter: Nu ați locuit.

Gheorghe Stoicescu: Nu. Eu locuiesc din 90 în Sibiu și înainte am locuit în Craiova. Fosta mea soție a cumpărat acolo un apartament, în anii 90, nu știu când.”

„Sigur că nu îi interesează, că nu sunt banii lor, sunt banii noștri de contribuabili”

Interesant este că Primăria Sectorului 6, pentru a-și recupera datoria de 8 bani, i-a trimis domnului Stoicescu o scrisoare a cărei expediere a costat câțiva lei.

 ”Merită această sumă, pentru opt bani, la urma urmei ei plătesc expediția 2,40 lei cum am discutat, plătesc hârtia, plătesc tonerul și așa mai departe, deci ajunge binișor la doi, trei lei. Sigur că nu îi interesează, că nu sunt banii lor, sunt banii noștri de contribuabili”, mai spune omul.

Într-un răspuns pentru Digi 24, Primăria Sectorului 6 se spală pe mâini și susține că înștiințarea de poprire ar fi fost doar o eroare de soft. Astfel, că pe lângă disconfortul creat, omul nici acum nu știe cu exactitate pentru ce a plătit acei opt bani, pe care acum ar trebui să și-i recupereze de la stat, urmând, evident, o procedură birocratică.

”În statul român sunt o groază de oameni care trebuie să încaseze salariu pentru o muncă pe care de fapt nu o fac cu răspundere. Aici era vorba de un amploaiat care să dea o decizie, pentru opt bani, nu merită”, este concluzia amară la care a ajuns contribuabilul.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele

Citește și