Povestea incredibilă a bărbatului care a salvat o tânără de 18 ani care s-a aruncat în râul Olt ca să se sinucidă: „I-am spus, am strigat către ea, că viața e atât de scurtă, atât de frumoasă, că merită trăită”
Mihai Dan, bărbatul care a salvat o tânără din râul Olt, a povestit, luni, reprezentanților presei, că sâmbătă dimineața, după ce terminase tură cu bicicleta și se pregătea să pornească alergarea, a observat-o pe fată plutind în apele Oltului. Nu s-a gândit la nimic altceva decât să o aducă la mal..
„Eu eram cu bicicleta pe care voiam să o las la cei de la Plaja Olt și să alerg pe marginea barajului. Mergând cu bicicleta, mi-am aruncat privire către pescăruși, atunci am văzut în Olt un «cadavru». Avea geacă de culoarea muștarului. M-am urcat pe bordură să văd mai bine ce e. Am lăsat bicicleta și am fugit spre paznici. Am strigat la ei și acolo mai erau și două doamne care aleargă cu noi, cei de la Slatina Running. Le-am spus fetelor să sune la 112. Eu nu m-am mai gândit și, din fugă, m-am dezbrăcat și m-am aruncat înot să o aduc la mal”, a povestit bărbatul.
El și-a dat seama că tânăra este în viață, abia când a început să înoate cu ea spre mal.
„Cred că am înotat mai bine de 15 metri. Atunci când m-am apropiat, am simțit apa foarte rece, de parcă aș fi primit un cuțit în inimă. Am luat-o de umăr, am adus-o până spre mal și, când mai aveam vreo cinci metri, am simțit că încep să mă «înmoi». Am strigat la cei de pe mal să-mi dea mâna, pentru că simțeam că nu mai am putere. După ce am strigat, am văzut că fata a mișcat dintr-un picior. Eu am zis că este din bătaia apei, însă a lovit din nou, mai puternic, iar atunci am prins curaj mai mult și am tras-o de umăr zicându-mi că merită să trăiască”, a mai povestit Mihai Dan.
Norocul tinerei nu s-a oprit aici, salvatorul ei având, pe lângă abilități sportive, și cunoștințe privind primul ajutor. În urmă cu doi ani, bărbatul a absolvit un curs la Școala Sanitară Postliceală.
„Când am ieșit cu ea afară din apă, a venit și paznicul și m-a ajutat să o duc mai sus. Când am început resuscitarea, i-am dat părul de pe față și am văzut că e un copil. Până a venit salvarea și SMURD-ul, care s-au mișcat foarte repede, i-am făcut resuscitare și apoi am ținut-o pe o parte și am văzut că-i iese apă pe colțul gurii și a început să tușească”, a mai spus el.
Mihai Dan și-a continuat programul de alergare, după ce a predat-o pe tânără pompierilor SMURD. El spune că ceea ce a făcut el este un gest care n-ar trebui să fie ieșit din comun, adăugând că tinerii ar trebui îndemnați să facă sport.
„După ce au venit cei de la SMURD, au luat-o în primire, le-am dat datele autorităților, m-am îmbrăcat și le-am spus că eu îmi continui alergarea și așa am făcut. Ceea ce am făcut eu ar trebui să facă mulți. Sportul este sănătos și ar trebui ca terenurile din curtea școlilor să fie lăsate libere pentru cei tineri ca să nu mai stea cu telefoanele prin fața blocurilor. Pentru ei, asta e «heroină digitală». La fel este și pentru noi, cei mai în vârstă. E altceva când faci mișcare”, a mai spus Mihai Dan.
Întrebat ce i-ar spune dacă ar mai întâlni-o pe tânără, care se pare că ar fi încercat să se sinucidă, salvatorul Mihai Dan a răspuns că i-ar da un îndemn sincer, acela că „viața merită trăită”.
„Dacă ar fi să vorbesc cu ea, i-aș spune să nu mai facă ceea ce a făcut. I-am spus, am strigat către ea, că viața e atât de scurtă, atât de frumoasă, că merită trăită. Am și eu un băiat în vârstă de 19 ani. Totul se leagă, pentru că atunci când am văzut-o mi-am dat seama că este de o vârstă cu copilul meu”, a conchis Mihai Dan.
Bărbatul a fost felicitat, luni, de autorități, și a primit de la inspectorul șef al ISU Olt, locotenent-colonel Adrian Tănase, o diplomă, o plachetă și un trofeu sub formă de pompier. Autoritățile și-au exprimat speranța că gestul bărbatului în vârstă de 45 de ani va reprezenta un model pentru comunitate.
„Vă mulțumesc pentru sprijinul acordat. Este important pentru noi să avem persoane care ne sprijină. Atât de important a fost acel moment în care ați acționat pentru viața persoanei. Sper ca gestul dumneavoastră să fie un model pentru comunitate, pentru toate persoanele din județul Olt”, a declarat locotenent-colonelul Tănase.
Șeful ISU Olt a adăugat că, până la sosirea echipajelor de salvare, șansele de supraviețuire ale tinerei ar fi scăzut.
„După cum ne spuneau și colegii noștri scafandri, orice secunde contează, la o astfel de intervenție. Trebuie intervenit cât mai repede, imediat. A fost o conjunctură favorabilă pentru persoana respectivă, fiind dumnealui acolo”, a mai declarat el.
Tânăra în vârstă de 18 ani care, sâmbătă dimineața, a fost salvată de la înec din râul Olt, are probleme psihice și, potrivit unor surse, neglijase să-și mai ia tratamentul.